Choď na obsah Choď na menu
 


Čajoviny

31. 1. 2008

  

 
· - 1 - 3g vňate paliny pravej, 2g sladkého drievka, 0,5g plosov anízu; rozpráškujeme a rozmiešame s lekvárom. Užívame 5 dní po sebe nalačno, večer.
 
· - 2 - 35g Vňate prvosienky s koreňom, 35g list podbeľa a ľanového semena; 3 lyžičky na šálku odvaru. 3x denne šálku teplého čaju.
· - 3 - Vňať myšieho chvosta, list podbeľa, kvet slezu, kvet levandule po 25g. Jedna lyžička na jednu šálku odvaru. 3x denne jednu šálku.
· - 4 - Vňať tymianu a fialky trojfarebnej, list podbeľa pozemok omanu, kvet arinky a plod anízu po 10g; 1 lyžica na šálku odvaru. 3x denne po šálke.
· - 5 - List černice, maliny, čiernej ríbezle a brezy po 25g; 1 lyžicu zapariť 2,5 dl vracej vodu a nechať stáť 10 min. . Denne 2 šálky.
· - 6 - Vňať myšieho chvosta, podzemok pýru, koeň púpavy a čakanky po 25g; l lyžicu máčať po dobu 30 min., potom povariť 5 min. . Piť 2x denne 1 šálku.
· - 7 - 50g Vňate stavikrvu vtáčieho, 35g vňate prasličky, 15g konopnice; lyžicu zapariť 2,5 dl vriacej vody a nechať 15 min. stáť. Piť 2x denne po šálke.
 
· - 8 - Priemyselne vyrábaná čajovina Diabetan.
· - 9 - Vňať jstrabiny a struku fazule bez plodov po 25 dieloch, list čučoriedky a žihľavy po 20 dieloch, list šalvie a koreň púpavy po 5 dielov; 2 lyžičky na šálku odvaru. Denne piť 2 až 3 šálky.
· - 10 - List medvedice a čučoriedky, koreň valeriány a vňť jastrabiny v pomere 1:1 ; 1 lyžica na šálku odvaru. Piť 2 až 3 šalky denne.
· - 11 - Vňať jastrabiny a semeno jastrabiny rovnakým dielom. Lyžičku na macerátzastudena v šálke vody, krátko povariť 10 min, a nechať stáť. 3x denne jednu šálku.
· - 12 - Vňať púpavy, list čučoriedky a brusnice po 20g vňať jastrabiny - 40g. Vrchovatú lyžicu na 1 šálku odvaru. Piť 2x denne pred pred jedlom.
· - 13 - 40 g fazuľových strúkov bez semien, chmeľové šištice, list čučoriedky a šalvie po 20g. 1 lyžica na šálku odvaru. Piť 3x denne 1 šálku.
· - 14 - List čučoriedky 60g, list brezy 20g, list žihľavy a fazuľové struky bez semien po 10 g; 1 lyžica na šálku odvaru. Piť horúce 2 až 3 krát denne pred jedlom.
 
· - 15 - 30 bobúľ čučoriedky, 20 listov mäty priepornej, kvet parumanu spanilého a list šalvie po 10 dielov. 1 lyžička čajoviny na šálku odvaru. Piť 4x denne po pol šálke teplé.
· - 16 - Vńať nádržníka husieho, list medovky, a vňať mäty v pomere 1:1; 1 lyžica na jednu šálku záparu.
· - 17 - Vňať nádržníka husieho, list jahody, list mäty priepornej po 30g, 10g listu medovky; 1 lyžica na jednu šálku záparu.
· - 18 - Plod čučoriedky 100g; jednu lyžicu plodov macerovať 8 hodín v pohári vody; piť po 2 až 3 krát denne. Piť po dúškoch počas dňa.
· - 19 - 50g Kvetu rumančeka, plod a list čučoriedky po 15g, podzemok nárdžníka vzpriameného a kôra dubu po 10g; 3 lyžice čajoviny zavariť v 2dl vody a precediť do termosky. Piť teplé, po dúškoch počas dňa.
· - 20 - Vňať nadržníka 50g; 1,5 lyžičky drogy zavariť v pohári mlieka a scediť. Piť horúce.
 
· - 21 - Kvet rumančeka 100g; 2 lyžice obariť v pol litri vriacej vody. Slúži do teplých kúpeľov.
· - 22 - Dubová kôra 100g; 1 lyžica na pol litra odvaru. Pridáva sa do vlažných kúpeľov.
 
· - 23 - List šalvie 20g; Kávovú lyžičku zabariť 2,5dl vriacej vody a nchať stáť 10 min. Pije sa nesladené jedna šalka pred spánkom.
· - 24 - Vńať prasličky, list brezy po 25g, list šalvie 10g; 1 lyžica na dve šálky záparu. Pijeme medzi jedlami 1 až 2 poháre za deň.
· - 25 - Vńať prasličky, myšieho chvosta, koreň valeriány, list šalvie po 25g. Na šálku záparu použijeme 1 lyžičku čajoviny.
 
· - 26 - List brezy, vňať žihľavy a prasličky po 20g, kôra vŕby 17g, kôra krušiny 10g; kvet bazy čiernej 8g, plod borievky 2g, kvet nechtíka a nevädze po 1,5g. 1 lyžica čajoviny na šálku odvaru. Piť denne 3 - 5g odvaru.
· - 27 - Kvet rumančeka z bazy čiernej, list brezy a ríbezle čiernej po 40g; Pripraviť zápar z 2 lyžíc na 2 poháre vody. Piť po dúškoch počas dňa.
· - 28 - Koreň ibišteka a kostihoja po 30g; 2 lyžice posekanej zmesy macerovať najlepšie cez noc v 3 pohároch vody. Ráno priviesť do varu a odtaviť na pol hodiny. Piť po pol pháre vody pred každým jedlom. Podáva sa po konzultácii s lekárom, pri bolestiach, nie však dlhší čas. Ochraňuje žalúdočnú sliznicu.
· - 29 - Plod bazy čiernej 50g; Štiri lyžice plodov variť 20 min. v 1,5 dl vody, nechať na 10min a precediť. Piť počas dňa po dúškoch. Sĺúži pri silných bolestuach na ich utlmenie.
· - 30 - Vňať materiny dúšky 100g; 5 lyžíc zaliať pohárom vriacej vody, na 10 min. prikryť porievkov, zavunúť do plátna a priložiť na boľavé miesto.
· - 31 - List podbeľa 30g; 3 lyžice podbeľa zaliať 2 phňarmi studenej vody a priviesť na 5 min. do varu. Zvinúť do plátna a ako obklad priložiť na asi 3 až 4 hod. na boľavé misto.
 
· - 32 - 30g Vňate imela, 20g vňate hlohu, koreň valeriány a list medovky po 15g, rasca, list ruty po 10g; 1 lyžicu nechať zovrieť v 1,5dl vody a na noc odtaviť. Pije sa 3x denne po 1 dl.
· - 33 - 30g Vňate imela, a kvetu hlohu po 25g, vňať ruty a prasličky po 20g, vňať kapsičky pastierskej 10g; jrdna lyžička na šáklu záparu. Piť každý večer.
 
· - 34 - List mäty priepornej, kvet lipy, divozela a bazy čiernej v pomere 1:1; 1 lyžička na šálku záparu. Pije sa horúce 3x denne.
· - 35 - Kvet rumančeka 40g, kvet lipy a bazy čiernej po 30g; Jedna lyžička na šálku záparu. Piť horúce osladené lyžičkou medu.
· - 36 - Kvet lipy a bazy čiernej po 25g, koreň ibišteka lek. po 20g; 1 lyžicu zabariť 2,5 litrom vriacej vody a precediť. Pije sa ešte horúce.
· - 37 - Vňať tymianu a materiny dúšky po 10g; zabariť 2,5 litrom vriacej vody a nechať 10 min. stáť. Piť večer na dva razy (s prestávkou 1h).
 
· - 38 - Vňať ľubovníka a prasličky po 20g, list čučoriedky, vňať myšieho chvosta, kvet trnky a fazuľové struky bez semien po 15g; jedna lyžica na šálku záparu. Večer jedna šákla. Má mierne močopudné vlstnosti.
· - 39 - List mevedice 30g, list brezy 20g, list vlachy trojlistej, semeno ľanu, koreň sladkého drievka po 10g; jedna lyžička čajoviny na šálku studenej vody, macerovať 3h, potom zavariť, nechať 15 min. Vylúhovať a scediť. Piť po dúšoch.
· - 40 - Čajovina Betulan
 
· - 41 - List podbeľa 60g, list šalvie a skorocelu po 20g; Jednu lyžicu zabariť 2,5 dl vriacej vody a nechať 10 min. stáť. Piť 2 šálky denne.
· - 42 - List podbeľa 60g, list skorocelu 20g, plod fenikla a semeno ľanu 10g; čajovinu pripraviť ako pri čajovone č.41, osladiť medom a piť teplé.
· - 43 - Kvet bazy čiernej, list podbeľa a skorocelu po 20g, plod fenikla, koreň sladkého drievka, kvet ibiša a maku vtáčieho po 10g, lyžicu čajoviny zabariť 2,5 dl vriacej vody a nechať 10min. stáť. Vypiť 2 šálky denne.
· - 44 - List ibišteka 45g, koreň ibišteka a sladkého drievka po 15g, lišajník islandský (ak ho zoženiete), vňať tymianu alebo materiny dúšky, plod fenikla, kvet slezu a divozela po 5g; 2 až 3 lyžice čajoviny preliať studenou vodou a nechať cez noc asi 8 hodín vylúhovať. Vyluhovanú čajovonu scediť a preliať ďalšou vodou, ale vriacou. Po 15 minútach scediť a spojiť s druhým studeným výluhom. Pite niekoľkokrát denne. Môže poslúžiť aj na kloktanie.
· - 45 - Kvet bazy čiernej, lipy, rumančeka, divozela a prvosienky po 20g; 1 lyžica čajoviny na šálku záparu. piť horúce 3x denne po jendej šálke.
· - 46 - List podbeľa, vňať myšieho chvosta a pľúcnika lekárskeho po 20 g; 1 lyžica čajoviny na pohár odvaru. Piť 3 - 4x denne po pohári.
 
· - 47 - Podzemok nádržníka vzpriamenáho a dubová kôra po 30g, list šalvie a kvet rumančeka po 20g; 1 lyžica na šálku záparu. Použiť teplé pred spaním.
· - 48 - List podbeľa, plod fenikla, kvet rumančeka, vňať mäty, repíka a šalvie po rovnakom dieli; 1 lyžička na šálku záparu.
· - 49 - List šalvie 30g, list ibišteka 20g, list medovku 10g; 2 lyžice na 2,5 dl vriacej vody, o 10 min. zliať.
 
· - 50 - Lis maliny, černice, ríbezle čiernej a brezy po 25g; lyžicu zapariť 2,5 dl horúcej vody a nechť 10 min. stáť. piť denne 2 šálky.
· - 51 - koreň valeriány, list mäty, kvet rumančeka a vresu po 25g, kôra krušiny, list brezy po 7,5g; lyžica na šálku záparu. Vypiť šálku pred spaním.
· - 52 - Vňať vresu 25g, koreň valeriány, vňať ľubovníka a myšieho chvosta po 20g, list mäty 15g; Lyžica na šálku záparu. Vypiť 1 šálku pred spaním.
· - 53 - Vňať myšieho chvosta, podzemok pýru, koreň púpavy a čakanky, po 25g; lyžicu macerovať 1 hodinu v 2,5 dl vody, potom povaríť asi 3 min. Piť 2x denne po šálke.
 
· - 54 - Kvet a list hlohu rovnakým dielom; lyžicu na šálku záparu. Piť 2x denne.
· - 55 - Vňať imela a kvet hlohu po 50 g.; lyžica na šálku odvaru. Piť 2x denne po šálke.
· - 56 - Kvet levandule 50g, vňať majoránu a rosničky po 25g; lyžica na šálku odvaru, piť 2-3 x denne po šálke.
 
· - 57 - List mäty priepornej 30g, vňať jablčníka a list maliny po 20g, vňať repíka 15g, koreň omanu 5g; lyžicu čajoviny zaliať vriacou vodou a nechať postáť 15 min. Piť 2 - 3x denne po šálke.
· - 58 - List mäty priepornej, koreň púpavy, vňať paliny pravej a myšieho chvosta rovnakým dielom; lyžica na šálku záparu. Piť 3x denne asi pol hodiny pred jedlom.
· - 59 - List máty priepornej, vňať ľubvníka a myšieho chvosta po 20g, koreň ihlice a púpavy po 15g, List vachy trojlistej 10g; lyžicu zapariť 2,5 dl vody a povariť 5 min.. Piť šálku 3x denne pol hodiny pred jedlom.
 
· - 60 - Kvet rumančeka 60g, plod rasce 20g, koreň valeriány a list mäty priepornej po 10g; Jednu lyžicu nechať zapariť 2,5 dl vody a nechať odstáť 10 min. Piť 2x denne po šálke.
· - 61 - List vachy trojlistej, a mäty priepornej, plod fenikla, vňať zemžlče a myšieho chvosta rovnakým dielom; lyžicu čajoviny nechať zapariť v 2,5 dl. Piť dl záparu pred jedením.
· - 62 - Plod anízu, vňať tymiánu, prasličky a paliny pravej po 25 g; Lyžička čajovyny na šálku záparu. Piť 3x denne po šálke.
 
· - 63 - Kôra krušiny, kvet bazy čiernej, maku vlčieho hlchvky bielej, trnky a parumanu spanilého rovnakým dielom; lyžička na šálku záparu. Piť ráno a večer.
· - 64 - Kôra kušiny 75g, plod rasce a oplodie pomaranča po 12,5g; lyžicu čajovyny zapariť v šálke vody, po 20 min zliať. Piť ráno a večer.
 
· - 65 - List medovky a kvet hlohu po 15g, vńať pyšteka, a lišajníka islandského po 10g; jedna lyžička čajovyny na šálku maceračného záparu. Piť 1x denne.
· - 66 - Kvet levandule a prvosienky, list rozmarínu a medovky a každého po 25g; lyžička čajoviny na šálku odvaru. Piť ráno a večer po šálke.
· - 67 - Koreň valeriány, podzemok pýru a puškovca, list vachy a medovky rovnakým dielom; lyžička na šálku odvaru. Piť 1x denne.
 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.