Liečivé účinky čaju
Dajte čaju zelenú!
Čaj zoštíhľuje, lieči, povzbudzuje, je zdrojom tekutín. Čajový rituál môže byť navyše príjemným relaxom alebo spoločenským posedením s priateľmi. Dajme preto čaju zelenú, a najmä tomu zelenému.
Zelený čaj sa teší označeniu "čaj zdravia". U nás nazývame slovom čaj aj nálev z byliniek, pravda je však taká, že skutočný čaj pochádza výlučne z lístkov vždy zeleného kríka – čajovníka.
Najobľúbenejšou skupinou "čajov-nečajov" sú u nás "čaje" ovocné, v tomto prípade však takisto nejde o pravý čaj, pretože základ nápoja netvoria listy čajovníka, ale sušené lístky, kvety či plody rôznych druhov ovocia a bylín. Neobsahujú teda kofeín, možno ich piť bez obmedzenia a dávať ich aj deťom. Podobne je to aj s "čajom" rooibos, ktorý pochádza z juhoafrického kra, a bezstarostne ho môžu piť všetci, čo majú pred kofeínovými nápojmi rešpekt. A do tretice spomeňme hoci lapacho – prírodný produkt z vnútornej kôry rovnomenného stromu – ani ten lístky čajovníka nikdy nevidel.
Medzi skutočné čaje, ktorých základom sú celé, zlomky alebo veľmi malé časti lístkov čajovníka, patria biely, zelený, čierny čaj a tzv. oolong. Najmä predaj zelených a bielych čajov u nás rastie najrýchlejšie. Z toho 95 percent sa predá v nálevových vrecúškach. Možno ste doteraz netušili, že základom všetkých týchto čajov s jednotlivými farebnými prívlastkami je jeden a ten istý čajový lístok. Rozdiel je jedine v spôsobe jeho spracovania.
Farebné prívlastky čajov
Ten spôsob spracovania čajových lístkov je vlastne fermentácia (oxidácia). Je to isté štádium spracovania čaju pri konkrétnej teplote a vlhkosti, keď sa čajové lístky menia z jasnozelených na hnedé, prípadne červenočierne.
Biely a zelený čaj sú nefermentované, oolong je polozelený čaj, čiže čiastočne fermentovaný a čierny čaj je fermentovaný.
Biely čaj je nefermentovanou lahôdkou medzi čajmi, vyrába sa len vo veľmi obmedzenom množstve a jeho výroba je špecifická. Listové púčiky sa totiž odtrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zavädnúť, čo je prvé štádium spracovania každého čaju, a potom sa sušia. Bielym sa tento čaj nazýva pre striebristo biely vzhľad lístkov a nálev z neho býva svetložltý.
Čo sa týka zeleného čaju, ktorý sa považuje zo všetkých čajov za najzdravší, lístky sa po zavädnutí tepelne ošetrujú, aby sa zabránilo fermentácii.
Pri oolongu dôjde k fermentácii len na okrajoch lístkov a po niekoľkých hodinách sa tento proces zastaví ohriatím podobne ako pri zelenom čaji.
Nuž a čierny čaj je ten, ktorého lístky stihli zmeniť farbu zo zelenej na tmavú. Aj nálev z neho je najtmavší. Okrem farby má aj iné vlastnosti a vôňu.
Proti rakovine prsníka aj vaječníkov
Povesť zdravého nápoja si získal najmä zelený čaj vďaka vysokému obsahu látok pozitívne ovplyvňujúcich rôzne funkcie v ľudskom organizme. V súvislosti s ním sa hovorí o prevencii rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, ochrane pred bakteriálnymi a vírusových infekciami, znižovaní cholesterolu a cukru v krvi, spomalení starnutia, ochrane pred zubným kazom. Britskí vedci dokonca skonkretizovali typ rakoviny, proti ktorému môže mať zelený čaj pozitívne liečebné účinky. Pri laboratórnych testoch sa im podarilo odhaliť, že jedna zložka zeleného čaju pomáha zabíjať leukemické bunky.
Japonskí vedci zas odhalili súvislosť medzi popíjaním zeleného čaju a nižším výskytom rakoviny prsníka. Štúdia čínskych a austrálskych vedcov zverejnená v odbornom onkologickom časopise potvrdzuje zníženie rizika ochorenia na rakovinu vaječníkov až o 60 percent u žien, ktoré denne pijú zelený čaj.
Zdá sa, že tento zázračný nápoj je veľkým bojovníkom proti najobávanejším druhom "ženskej rakoviny" a okrem osvieženia tela a mysle odstraňuje únavu, zlepšuje sústredenosť aj pamäť. Podľa všetkého dokonca pomáha spomaliť degeneratívne zmeny pri Alzheimerovej chorobe.
Nie vriacu vodu!
Veľmi dôležitá je však správna príprava zeleného čaju. Nezalieva sa totiž vriacou vodou ako bylinný nálev! Vodu síce necháme zovrieť, ale následne treba približne 5 minút počkať. Za tento čas zvykne ochladnúť na potrebnú 80-stupňovú teplotu.
Ak by sa zalial príliš horúcou vodou, bol by nálev veľmi silný a ďalšie by už boli bez chuti. Z jednej porcie lístkov zeleného čaju sa totiž dajú pripraviť aj štyri nálevy! To sa obyčajne v návodoch na prípravu čaju nepíše, pretože cieľom každého biznisu je čo najvyšší predaj. V ázijských krajinách si však ľudia celé dopoludnie zalievajú tie isté čajové lístky. A nie je to o šetrnosti, ale o poznaní a naučených tradíciách.
Zelený čaj lúhujte jednu až dve minúty, inak bude horký. Zabudnite na povestnú štvrťhodinku, počas ktorej sa lúhujú klasické bylinky! Čím menšie sú lístky, tým kratšie sa čaj lúhuje. Najkvalitnejšie čaje pochádzajú z celých lístkov, zlomkové čaje obsahujú rozdrvené listy, oba tieto druhy sa používajú na výrobu sypaných čajov. Vo vrecúškových čajoch je obyčajne čajový výsevok, malé čiastočky lístkov, ktoré veľmi rýchlo uvoľňujú svoju chuť i farbu.
Nie je najvhodnejšie používať kovový čajník, najlepší je sklenený či keramický.Ak sa chceme zbaviť kofeínu v čaji, môžeme urobiť to, že vylúhovanú vodu po 30 sekundách zlejeme a vzápätí opäť zalejeme čajové lístky vodou. V troch-štyroch šálkach zeleného čaju je však toľko kofeínu ako v jednom esprese, takže v tomto prípade sa predávkovania touto povzbudzujúcou látkou netreba báť.
Zelený čaj môžeme ponúknuť aj starším deťom, dochutiť ho lyžičkou medu alebo rozmiešať s trochou pomarančového alebo broskyňového džúsu. Podľa skutočných čajových labužníkov mlieko pravú chuť čaju pokazí. Podľa nemeckých vedcov mlieko navyše znižuje pozitívne účinky čaju na srdcovo-cievny systém a pravdepodobne aj jeho protirakovinový vplyv.Ktosi povedal: Na pitie čaju je vždy vhodná doba. Uchlipkávajte si z neho preto kdekoľvek a kedykoľvek – pre zdravie i pohodu. Čajujte!
Liečebné účinky zeleného čaju
katechíny – prevencia proti rakovine, zlepšenie stavu pri kardiovaskulárnych ochoreniach, protivírusové, protibakteriálne a antioxidačné pôsobenie
alkaloidy – alkaloid kofeín pôsobí proti únave, podporuje činnosť srdca, odvodňuje, podporuje vylučovanie tráviacich štiav; alkaloid teofylín lieči astmatické problémy
flavonoidy – posilňujú cievne steny, proti zapáchajúcemu dychu, antioxidačné pôsobenie
vitamín C – prevencia prechladnutia, antioxidačné pôsobenie, protistresové účinky, posilňuje imunitu
vitamín E – antioxidačné pôsobenie, proti starnutiu
vitamín P – prevencia krvácania očného pozadia, kapilárnej toxikózy
fluór – proti kazivosti zubov
Obsah kofeínu v 1 šálke nápoja
káva espreso 60 – 90 mg
prekvapkávaná káva 60 – 180 mg
čierny čaj 25 – 110 mg
čaj oolong 12 – 55 mg
zelený čaj 6 – 16 mg
O čaji a jeho blahodárnom účinku
Príbeh čaju začína pred viac ako štyri a pol tisíc rokmi. Podľa Čínskej mytológie, v roku 2737 pred Kristom čínsky vládca Shen Nunq, vzdelanec a bylinkár, sedel pod stromom, keď jeho služobník varil vodu. Do nej padol lístok zo stromu a Shen Nunq sa rozhodol, že tento vývar ochutná. Tým stromom bol divý čajovník. Tento príbeh pokračuje i dnes, kedy veda stále objavuje nové a nové pozitívne účinky čaju.
Každodenným pitím čaju sa vyhnete doktorovi
Čaj je prírodný osviežujúci nápoj a vzhľadom nato, že nemá žiadne kalórie, je to ideálny nápoj, po ktorom sa budete cítiť dobre a vyzerať lepšie. Oproti mlieku ho preferuje 98% populácie. Štyri šálky čaju denne vám dodajú významnú dávku nasledujúcich živín: približne 17% doporučeného príjmu vápnika, 5% zinku, 22% vitamínu B2, 5% kyseliny listovej (vitamín B9) a vitamíny B1 a B6.
Šálka čaju je takisto výborným zdrojom magnézia, ktorý je potrebný pre celkový fyzický vývoj, a draslík, ktorý napomáha udržiavať vo vašom tele rovnováhu tekutín.
Vedci dokázali, že čaj je to pravé
Posledné výskumy moderného spôsobu žitia často ukazujú ako nám znečistený vzduch v mestách, či pridlhý pobyt na slnku ubližujú. Naše telo je z vnútra neustále atakované nestabilnými substanciami nazývanými voľné radikály, ktoré môžu poškodiť inak zdravé bunky. Poškodenie voľnými radikálmi sa preukázalo pri srdcových chorobách, mŕtvici, rakovine ako aj pri starnutí.
Predpokladá sa, že jednou z ciest boja proti voľným radikálom je pravidelná konzumácia jedál a nápojov obsahujúcich látky nazývané antioxidanty. Takisto ako konzumáciou ovocia a zeleniny, tak i pitím čaju si môžete zvýšiť počet antioxidantov vo vašom tele. Je to preto, že čaj je všeobecne známy zdroj skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy.
Napríklad v troch šálkach čaju je osemkrát viac „antioxidačnej energie“ než v jednom jablku a za každú minútu varenia pohára čaju získate 140 mg proti voľným radikálom bojujúcich flavonoidov. Kto by mohol predpokladať, že niečo tak chutné môže byť pre vás tak dobré.
Čaj ako prevencia chorôb
Dlhý stresujúci deň v práci, nedostatok cvičenia, časté jedenie rýchlych jedál z vysokým obsahom tuku a cukru a nízkym obsahom vlákniny si môže vyžiadať svoju daň. Vychutnajte si preto naplno prestávku na čaj, čo vám nielen pomôže zahnať každodenný zhon a stres, ale urobíte tým niečo i pre svoje srdce.
Štúdie z celého sveta ukazujú, že aktívne látky nachádzajúce sa v čaji pomáhajú udržiavať vaše srdce zdravé. Štúdia uskutočnená na 1674 ženách v Saudskej Arábii ukázala, že konzumentky čaju boli o 19% menej náchylné na kardiovaskulárne choroby, ako ženy, ktoré čaj nepili. V Holandsku bolo 806 mužov, ktorý konzumovali veľké dávky katechínov (druh flavonoidov) o 51% menej náchylných na zlyhanie srdca v priebehu 10-tich rokov, v porovnaní z mužmi, ktorí prijímali malé dávky.
Ďalšie štúdie boli zamerané na to, ako môže byť čaj nápomocný vášmu srdcu. Výsledky doterajších pokusov ukazujú, že flavonoidy môžu zabrániť oxidácii takzvaného zlého cholesterolu v krvi (ktorý spôsobuje vytváranie usadenín na stenách tepien), chránia krvné cesty pred zápalmi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín.
Šálka čaju dodá vašim zubom silu, zdravie a krásu
Keď špúlite pery predtým ako niekoho pobozkáte, je dobré vedieť, že máte zuby ako perly a pitie čaju vám v tom pomôže.
Čaj je výborným prírodným zdrojom fluoridov, ktoré sa nachádzajú vo vode a pridávajú sa do zubných pást, pretože zosilňujú zubnú sklovinu. Čaj takisto chráni vaše zuby pred zubným kazom a to tým, že znižuje tvorbu zubného povlaku. A len pre zaujímavosť, čajovník je sám o sebe bohatým zdrojom fluoridov , pretože ich cez korene vstrebáva zo zeme.
Čierne i zelené čaje obsahujú fluoridy a ukázalo sa, že zmenšujú rast baktérií redukciou zubného povlaku.
„Dolejte sa čajom“
Možno sa budete diviť, ale až 70% ľudského tela tvorí voda. Preto je dôležité dopĺňať tekutiny, ktoré sa stratia počas každodenných aktivít. Doktori doporučujú vypiť denne aspoň 1,5 litra tekutín a tým predísť dehydratácii. Už dve šálky čaju (4dl) vám dodajú štvrtinu dennej potreby tekutín a tým napomôžu vášmu telu ostať fit.
Verejnosť si často myslí, že čaj obsahuje toľko kofeínu ako káva. Faktom však je, že ho obsahuje len polovičné množstvo.
Kofeín je prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch jedál a nápojov. Je to takisto stimulant, takže šálka čaju vám dodá potrebnú energiu a vitalitu pre náročné a únavné popoludnie. Pri kofeíne, rovnako ako pri iných stimulantoch sa oplatí striedmosť. Výskumy ukazujú, že rozumné množsto kofeínu, 300mg denne (alebo 4 litre čaju!), je pre väčšinu ľudí bezpečným množstvom.
Nájdite si teda čas pre poobednajšiu šálku čaju a urobte tak niečo pre svoje zdravie
|
Antioxidačné účinky čaju
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Čaj je jeden z najväčších zdrojov flavonoidov zo všetkých rastlín (obsahuje ho až 15% z váhy vysušeného listu).
Flavonoidy v čaji
Typ a množstvo flavonoidov v čaji sa mení v závislosti na druhu listu, prostredia rastu, spracovania, výroby a iných faktorov. Typicky 93% z fenolových zložiek čaju tvoria flavonoidy. Zelené čaje obsahujú viac jednoduchých flavonoidov zvaných katechíny, zatiaľ čo oxidácii vystavené listy na výrobu čierneho čaju konvertujú tieto jednoduché flavonoidy na viac komplexné druhy zvane theaflaviny a thearubiginy.
Flavonoidy sú vo vode rozpustné látky a jedna zo štúdií ukázala, že šálka čaju, ktorý vrel 40-60 sekúnd obsahuje približne 140 mg flavonoidov. Iná štúdia ukazuje, že ide približne o 125mg na 235 ml čaju a čím dlhšie sa čaj luhuje, tým je toto množstvo vyššie.
Čajové flavonoidy vykazujú veľkú antioxidačnú aktivitu, a preto bola antioxidačná sila čaju porovnávaná s ovocím a zeleninou v mnohých štúdiách. Jedna z nich ukazuje, že denná konzumácia troch šálok čaju má rovnaké antioxidačné účinky ako denná konzumácia šiestich jabĺk. Iná štúdia ukázala, že jedna alebo dve šálky čaju majú rovnaký účinok ako päť kusov ovocia alebo zeleniny alebo 400mg vitamínu C.
Úžitok flavonoidov v čaji pre zdravie
Už veľa rokov bolo známe, že rastlinné polyfenoly sú antioxidanty, ktoré si telo nevie samo vytvoriť a v skutočnosti veľa bežných flavonoidov je niekoľko krát účinnejších ako vitamín C alebo E. Rastúci záujem o antioxidačnú silu fenolických zlúčenín viedol k intenzívnejšiemu výskumu potenciálnych zdravotných účinkov týchto látok.
Choroby srdca a mŕtvica
Niektoré štúdie ukazujú, že flavonoidy v čaji zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu v laboratórnych podmienkach. Na zvieratách sa dokázalo zníženie množstva tukov v krvi.
Artérioskleróza je choroba sprevádzaná silnými zápalmi. Isté čajové flavonoidy vykazujú u zvierat protizápalové účinky.
Niekoľko laboratórnych štúdií a jeden pokus s ľuďmi ukázal, že rôzne flavonoidy dokážu zabrániť zhlukovaniu krvných doštičiek.
Antioxidačné účinky flavonoidov hrajú pravdepodobne ochrannú rolu pri chorobách srdcovo-cievneho systému.
Rakovina
Laboratórne testy ukázali, že flavonoidy nachádzajúce sa v čaji môžu zabrániť vzniku počiatočného štádia rakoviny.
Ukázalo sa, že flavonoidy zabraňujú syntéze DNA nádorových buniek v kostnej dreni a v pľúcach.
Štúdie na zvieratách ukázali že čaj a jeho flavonoidy chránia pred rozličnými typmi rakoviny ako napr. pred kožnými tumormi a rakovinou pľúc u myší a rakovinou tráviaceho traktu u myší a potkanov.
Antibakteriálne účinky
Čajové výťažky podporujú schopnosť odolávať Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida a iným baktériám.
Starostlivosť o chrup
Zelený čaj a iné katechíny spôsobujú potlačenie niektorých baktérií ústnej dutiny tým, že zabraňujú ich prichyteniu a rastu na zuboch.
Absorbcia flavonoidov
Až donedávna sa antioxidačné účinky flavonoidov v čaji skúmali prevažne na zvieratách a bunkových kultúrach v laboratóriách. Pribúdajúce dôkazy ukazujú, že telo v skutočnosti niektoré antioxidanty absorbuje. Napr. keď niekoľko dobrovoľníkov skonzumovalo výťažok zo zeleného čaju, v ich plazme sa našli rôzne katechíny, ktorých množstvo sa pohybovalo v závislosti od dávky v rozmedzí 0,2 – 2,0% z podaného množstva, s maximálnou koncentráciou 1,4 – 2,4 hodiny po konzumácii. Niektoré štúdie ukázali, že pôsobenie antioxidantov v plazme vrcholí 30 – 60 minút po konzumácii a po 90 minútach sa dostáva na pôvodnú úroveň. Ďalší výskum je zameraný na príjem, distribúciu a vylučovanie flavonoidov a ich metabolitov z tela.
Na záver
Je dobre známe, že ovocie a zelenina sú dobrými zdrojmi antioxidantov, avšak nieje až také známe, koľko antioxidantov obsahuje čaj. Veľkú skupinu antioxidantov v čaji tvoria flavonoidy, ktoré naše telo dokáže prijať, využiť a vylúčiť. Existuje množstvo dôkazov ukazujúcich, že čaj a flavonoidy majú priaznivé účinky pri pokusoch so zvieratami a s bunkovými kultúrami, a ponúkajú sľubnú pôdu pre ďalší výskum s ľuďmi.
Takže rovnako ako konzumácia ovocia a zeleniny, aj pitie čaju môže byť vhodným príjmom antioxidanov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie a zdravý pocit.
|
Čajová kúra CoD
Metóda CoDTM podľa prof. h. c. Mgr. Dr. Th. Davida
Svet, ktorý nás obklopuje sa dá len veľmi ťažko zmeniť. Povolanie, rodina a bydlisko sa síce zmeniť dajú, ale nie je to také jednoduché. Vcelku nezmeniteľné sú však zdedené dispozície.
Ďalšie oblasti, ako je životospráva a stravovanie sú veličiny, ktoré môžeme ovyplvniť – negatívne i pozitívne.
Hlavnými piliermi metódy CoD podľa Dr. Davida je pozitívna zmena životosprávy a stravovania spolu s vitalizujúcou čajovou kúrou, ktorá zbaví organizmus jedov.
Skúsenosti s uplatňovaním tejto metódy ukázali zastavenie nekontrolovateľného rastu buniek, ako i vzniku metastáz. V niekoľkých prípadoch sa dokonca zaznamenalo celkové zmiznutie nádorov, zároveň sa zlepšila kvalita pacientovho života. Pri súčasnej aplikácii chemoterapie a metódy CoD sa dosiahlo stupňovanie účinkov poškodzujúcich rakovinové bunky, ako i silné oslabenie vedľajších účinkov sprevádzajúcich terapiu.
Metóda CoD
Metóda CoD výrazne aktivuje obranyschopnosť organizmu a jeho samoliečiteľské schopnosti. Táto metóda zahŕňa čajovú kúru, ktorá je na základe najnovších vedeckých poznatkov zostavená z rastlinných zmesí tropického a subtropického pôvodu, ako aj ovocných a zeleninových štiav. Súčasťou tejto metódy je aj taký spôsob života a stravovania, ktorý obmedzuje ďalší prísun karcinogénnych a iných škodlivých látok (nikotín, alkohol, nasýtené tuky ai.), prípadne ich úplne vylučuje.
Kniha
Kniha je rozdelená do 5 kapitol. V prvej kapitole sú bližšie vysvetlené ciele metódy, výskumné výsledky, ako aj oblasti použitia. V druhej kapitole nájdete spôsoby ako pripravovať tieto čaje, aby ste dosiahli čo najlepší účinok. Tretia kapitola pojednáva o stravovaní a životospráve, ponúka zostavený jedálniček.
V štvrtej kapitole sú uvedené skúsenosti a pocity pacientov a v piatej nájdete niečo z histórie tejto metódy.
Čajová kúra CoD
Táto kúra pozostáva z bylinkového čaju CoD – rastlinnej zmesi prevažne tropického pôvodu, zeleného čaju CoD a šalviového čaju CoD.
· Bylinkový čaj CoD
Na prípravu potrebujete 20 g čajového prášku, zalejte 2 litrami studenej vody a nechajte stáť 12 hod. pri izbovej teplote. Potom pomaly varte asi 30 minút a sceďte cez látkové sitko. Skladujte v tmavej fľaške s tesným uzáverom. Pite v závislosti od želaného účinku, ale maximálne 1,5 litra čaju izbovej teploty denne. Vhodný čas na pitie čaju nie je špecifikovaný, ale najlepšie výsledky sú, ak sa vypije 1/3 dennej dávky pol hodinu pre raňajkami, obedom a večerou.
· Šalviový čaj CoD
Na prípravu potrebujete 1,2 g čajového prášku, zalejte 1/8 litrami vriacej vody a nechajte 3 minúty variť. Po scedení cez látkové sitko je čaj pripravený na pitie. Pite 3x denne 1/8 litra, teplý na izbovú teplotu, krátko pred jedlom.
· Zelený čaj CoD
Na prípravu uveďte do varu 1/8 litra vody a zalejte ňou 1,2 g zeleného čaju, nechajte 6 minút odstáť. Po scedení je zelený čaj pripravený na pitie. Pite 3x denne 1/8 litra, teplý, krátko po jedle.
Čaje môžete podľa chuti vylepšiť malým množstom medu. Nepoužívajte kovové poháre, sitká ani lyžičky!
Čaj pite po malých dúškoch, čo najdlhšie ponechajte v ústach a bez náhlenia ho po troškách chlipkajte, aby sa zaručil optimálny príjem výživných látok.
V prípade, že neznášate kofeín, alebo teín, odporúča sa pri zelenom čaji ho po 30 sekundách po prvom zaliatí zliať a scedené čajové listy znovu zaliať a nechať odstáť 6 minút.
Náhrady
Namiesto šalviového čaju CoD môžete použiť aj šalviový čaj z obchodu s prírodnými produktmi alebo zo špecializovaných predajní s bylinkovými čajmi. Dbajte však na to, aby to bol pravý šalviový čaj z oblasti Stredomoria.
Namiesto zeleného čaju CoD môžete používať aj zelený čaj z obchodu s prírodnými produktmi alebo zo špecializovaných predajní s bylinkovými čajmi. Dbajte však na to, aby to bol biologicky dopestovaný čaj výberovej kvality druh Sencha.
Upozornenie
Metóda CoD nesmie a nemôže nahradiť lekára, ale má byť podporným opatrením na vitalizáciu organizmu a zlepšenie kvality života. Je nutné odporúčané opatrenia prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom, ktorý najlepšie pozná vaše individuálne dispozície.
Čaj a kardiovaskulárne choroby
|
Čaj a rakovina
Zelený čaj môže spomaliť priebeh rakoviny prostaty
Ako informovali americkí vedci, aktívne zložky v zelenom čaji môžu spomaliť priebeh rakoviny prostaty. Podľa ich zistení kapsule vyrobené s použitím extraktov zeleného čaju, známych ako polyfenoly, znižujú hladinu proteínov, vplyvom ktorým nádory rastú. Testovali 26 pacientov s rakovinou prostaty vo veku 41 až 68 rokov. Počas mesiaca pred chirurgickým odstránením prostaty každý z nich užil denne štyri kapsule s obsahom epigalokatechingalátu (EGCG) s antioxidačnými účinkami, ktorých obsah sa rovnal dvanástim šálkam zeleného čaju. Krvné testy ukázali, že klesli hladiny troch proteínov súvisiacich s rastom a šírením rakoviny prostaty.
Hepatocytový rastový faktor (HGF) klesol v priemere o 18,9 percenta, vaskulárny endoteliálny rastový faktor (VEGF) o 9,9 percenta a prostatický špecifický antigén (PSA) o 10,4 percenta.
Zaznamenali len niekoľko vedľajších účinkov a funkcia pečene u pacientov zostala normálna. Zelený čaj môže rakovine zabrániť v rýchlom raste a šírení, ale nedokáže nádory zmenšiť. Môže byť ale vhodným doplnkom chemoterapie a ožarovania. Na potvrdenie výsledkov testov ale budú potrebné rozsiahlejšie štúdie.