Choď na obsah Choď na menu
 


BYLINKÁREŇ - POUŽITIE

5. 2. 2008
  vnútorné použitie

  
Čaje 
 – 1čl sušenej alebo 2čl čerstvej rastliny na 3dl vody. 
  
Odvar 
 – 10-15 minút varíme priamo vo vode tvrdé časti rastliny ako je napr.koreň.
  
Zápar 
 – listy, kvety zalievame vriacou vodou a lúhujeme
  
Tinktúra 
 – 1 diel sušenej rastliny zalejeme 5 dielmi alkoholu nariedeného vodou (čerstvé rastliny v pomere 1:2) a 
  necháme 14 dní odstáť na slnku v uzatvorenej nádobe, potom zcedíme. 
  (Tinktúru môžme použiť aj ako kloktadlo-1 Pl tinktúry na šálku vody)
  
Sirup 
 – 1diel tinktúry, 3diely povareného sirupu z vody(600ml) a cukru(325g), ak varíme napr.skorocelový  
  sirup, skorocelové listy nadrobno nakrájame a povaríme priamo so sirupom. Nakoniec precedíme. 
  Sirup uchovávame v chlade.
  
Liečivé medy 
 – najemno posekáme alebo roztlčieme čerstvé či suché rastliny a zalejeme ich medom.

    vonkajšie použitie

  
Aromatické kúpele
 – buď si do kúpeľa pridáme niekoľko kvapiek esenciálneho oleja alebo si do vrecúška z jemnej látky dáme 
  suchú či čerstvú nasekanú rastlinku. (levanduľa, harmanček, mäta…). Pri použití esenciálnych olejov by 
  kúpeľ nemal trvať dlhšie ako 30 minút.
  
Mastičky
 – 450ml olivového oleja a 50g včelieho vosku jemne zohrievame niekoľko hodín vo vodnom kúpeli spolu s 
  čerstvou alebo sušenou rastlinkou. Potom zahorúca precedíme cez gázu a nalievame do fľaštičiek.
  
Krémy
 – do hydratačného krému pridáme trochu tinktúry či odvaru,alebo použijeme esenciálny olej.
  
Zábaly
 – používame horúci alebo studený zápar, tinktúru či odvar, do ktorého namočíme jemnú handričku a 
  priložíme vyžmýkanú na postihnutú časť tela.
  
Obklady
 – najemno posekáme čerstvú rastlinu alebo spráškujeme suchú, ktorú zmiešame s vodou do pasty. Túto 
  zmes dáme medzi dva kusy gázy, priložíme na postihnuté miesto a obviažeme obväzom. Udržiavame v 
  teple a necháme pôsobiť niekoľko hodín.
  
Bylinné oleje
 – rastlinu (čerstvú a nasekanú) dáme do sklenenej nádoby so širokým hrdlom a pevným uzáverom. 
  Zalejeme olivovým, avokádovým alebo klíčkovým olejom a dáme na slnko. Každý deň obraciame hore 
  dnom. Po dvoch týždňoch macerovania precedíme cez gázu a uložíme do tmavej fľaštičky na chladné 
  miesto.
 
 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.