Choď na obsah Choď na menu
 


50 maďarských receptov

15. 2. 2008
 
 
Halászlé
Potrebujeme * kapra * 2 cibule * zelenú papriku * rajčinu * 3 PL mletej červenej papriky * 2 l vody * soľ

Ako na to?

* V hrnci v asi 300 ml vody varíme nadrobno pokrájanú cibuľu 15 minút. Pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridáme zvyšok vody. Do hrnca vložíme hlavu z kapra, vnútornosti a chvost. Kapra pokrájame na podkovičky, vysekneme chrbtovú kosť, čím nám vzniknú pásiky mäsa.
Chrbtové kosti z podkovičiek vložíme do hrnca, pridáme ošúpanú, pokrájanú rajčinu, pokrájanú papriku a varíme asi hodinu. Pásiky mäsa kožou dolu, poukladáme na vymastený pekáč, osolíme, okoreníme a pečieme vo vyhriatej rúre doružova. Hotovú polievku precedíme, vložíme do nej opečené mäso, osolíme, okoreníme, prehrejeme a podávame.

Slepačia polievka
Ujházy

Potrebujeme * sliepku * 500 g predného hovädzieho * sušené huby * 100 g koreňovej zeleniny * zelenú papriku * paradajkový pretlak * cibuľu * strúčik cesnaku * petržlenovú vňať či pažítku * 1 kl červenej papriky * celé čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, prípadne aj hovädzie alebo teľacie kosti. Zalejeme vodou a na miernom ohni pomaly varíme. Po 30 minútach varenia pozberáme penu vytvorenú na povrchu polievky, pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, vývar osolíme, pridáme šampiňóny (alebo sušené huby), nakrájanú zelenú papriku, paradajkový pretlak, nastrúhaný cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno, okoreníme mletou červenou paprikou, celým čiernym korením a prikryté varíme, až kým všetko mäso nezmäkne (asi 3 hodiny). Do polievky môžeme pridať aj nakrájané fazuľové struky, zelený hrášok a čerstvú paradajku. Keď je mäso uvarené, najprv pozberáme tuk z povrchu, potom mäso a kosti vyberieme, mäso vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou nakrájame na rezance a malé kúsky. Vývar precedíme do misy, vložíme doň nakrájané mäso a zeleninu, prípadne pridáme aj rezance alebo pečeňové knedličky uvarené osobitne v osolenej vode.
Posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Gulášová polievka

Potrebujeme * 150 g hovädzieho mäsa * 150 g bravčového mäsa * 100 g párkov * 50 g údenej slaniny 40 g hladkej múky * 200 g zemiakov * cibuľu * strúčik cesnaku * 4 paradajky * majorán * mletú rascu * mletú červenú papriku * soľ

Ako na to?

* Slaninu nakrájame na malé kúsky, opražíme, pridáme cibuľu a dozlata upražíme. Vložíme nakrájané hovädzie mäso a asi o 10 minút aj bravčové. Všetko spolu opražíme, zaprášime múkou a mletou červenou paprikou, zalejeme 1,2 litra vody, premiešame, pridáme olúpané nakrájané paradajky a uvaríme takmer domäkka.
Pridáme nakrájané zemiaky, párky nakrájané na kolieska a spolu dovaríme. Napokon dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom, mletou rascou a soľou.

Kapustová polievka

Potrebujeme * 1,5 l vody * 150 g kyslej kapusty * kocku hubového bujónu * 150 g klobásy * 2 zemiaky * 500 ml kyslej smotany * 40 g hladkej múky * 2 žĺtky * ocot * soľ

Ako na to?

* Kyslú kapustu varíme v malom množstve vody. Zvlášť uvaríme do mäkka klobásu a do polomäkka na kocky pokrájané zemiaky. Pridáme hubový bujón. Vodu spolu so zemiakmi prilejeme ku kapuste, klobásu pokrájame na kolieska a pridáme k uvarenej kapuste. Polievku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali 1 PL múky, a krátko povaríme.

Zemiaková polievka

Potrebujeme * 400 g zemiakov * 50 g údenej slaniny * 100 g párkov * cibuľu * 150 g koreňovej zeleniny * 40 g hladkej múky * 2 kl mletej červenej papriky * zelenú petržlenovú vňať * vegetu * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Údenú slaninu nakrájame na menšie kúsky, rozškvaríme ju, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, zalejeme 1,2 litra vody a uvaríme takmer do mäkka. Pridáme nakrájané párky a dovaríme. Polievka má byť hustejšia.

Hrachová polievka

Potrebujeme * 150 g klobásy * 100 g údeného bôčika * 200 g lúpaného hrachu 200 g surových zemiakov * 1 PL paradajkového pretlaku * 1 PL oleja * bujón * 70 g cibule * cesnak * rascu * 1 PL mletej červenej papriky * soľ

Ako na to?

* Večer namočíme hrach do studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme takmer domäkka v osolenej vode. Bôčik nakrájame na kocky, v panvici opečieme a spolu s ním dozlata orestujeme nasekanú cibuľu. Vmiešame paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, papriku a trochu rasce. Pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky a precedený hrach. Na kolieska nakrájame klobásu a opečieme ju na oleji. Pridáme do hrachu. Zalejeme bujónom, aby bol hrach ponorený. Prikryjeme a jedlo v rúre udusíme.

Guláš

Potrebujeme * 500 g hovädzieho mäsa * hovädzí vývar * 500 g zemiakov * 80 g cibule * 40 g masti * hladkú múku * pohár bieleho vína * mletú papriku * soľ

Ako na to?

* Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masti do žlta, vmiešame na kocky nakrájané mäso a osmažíme. Do takto pripraveného mäsa pridáme mletú papriku, zaprášime múkou, osmažíme, zriedime vínom či vývarom, osolíme a dusíme do mäkka. Ku koncu pridáme na štvrtiny nakrájané zemiaky a vývar. Dá sa pridať i na prúžky nakrájaná paprika.

Segedínsky guláš

Potrebujeme * 500 g bravčového mäsa * 2 väčšie cibule * bravčovú masť * kyslú smotanu * 500 g kyslej kapusty * 30 g hladkej múky * mletú červenú papriku * mleté čierne korenie * rascu

Ako na to?

* Mäso umyjeme a pokrájame na menšie kocky. Cibuľu pokrájanú na kocky speníme na masti a pridáme do nej mäso.
Pridáme papriku, korenie, soľ. Aby sme znížili kyslosť kapusty, opláchneme ju v tečúcej vode. Dáme ju do hrnca, pridáme rascu, podlejeme vodou a dusíme. Pripravíme si zápražku. Múku nasucho opražíme, pridáme trochu vody, povaríme a pridáme k udusenému mäsu a povaríme. Mäkké mäso zmiešame s kapustou a spolu ešte podusíme. Nakoniec pridáme smotanu a odstavíme.

Fazuľový guláš

Potrebujeme * 1 kg bravčového pliecka * 500 g cibule * 5 - 7 strúčikov cesnaku * 500 g veľkej červenej fazule * mleté čierne korenie * mletú červenú papriku * mletú čili papriku * zeleninovú koreniacu zmes * 1 PL horčice * kečup * 3 paradajky * 2 zelené papriky * 2 mrkvy * zeler * soľ * majorán

Ako na to?

* Mäso pokrájame na kocky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme soľ, zeleninovú koreniacu zmes, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, mletú čili papriku, mäso, na kolieska pokrájanú mrkvu, zeler pokrájaný na kúsky rovnako veľké ako kolieska z mrkvy, ošúpané a pokrájané paradajky, pokrájanú papriku, prelisovaný cesnak, horčicu, kečup a dusíme takmer do mäkka. Pridáme vopred namočenú fazuľu a dodusíme do mäkka. Potom pridáme majorán a odstavíme. Podávame s haluškami.

Paprikáš

Potrebujeme * väčšie kurča alebo sliepku * niekoľko plátkov slaniny mletú červenú papriku * hydinový vývar * cibuľu * rajčinu * zelenú papriku * kyslú smotanu * soľ

Ako na to?

* Kurča rozdelíme na 8 až 10 kúskov, opláchneme, osušíme. Cibuľu speníme na masti z nakrájanej slaniny a primiešame červenú papriku.
Kúsky kurčaťa vložíme do škvariacej sa masti, osolíme a podusíme vo vlastnej šťave.
Po vyparení vody podlejeme vývarom a podusíme do mäkka. Postupne pridávame kúsky rajčiny a zelenej papriky, osolíme a dodusíme. Nakoniec mäkké mäso zalejeme kyslou smotanou a krátko povaríme.

Dolnozemské rezne

Potrebujeme * 600 g hovädzieho mäsa * 2 kyslé smotany * 2 PL horčice * 1 PL vegety * strúhanku * mleté čierne korenie * soľ * olej na opekanie

Ako na to?

* Mäso pokrájame na 8 rezňov, vyklepeme, osolíme, okoreníme a vklepeme strúhanku.
Prudko opečieme na panvici a ukladáme na suchý teplý plech. V 200 ml vody rozmiešame smotanu, horčicu, vegetu a zmesou zalejeme mäso. Pečieme asi 20 minút.

Peštianske rezne

Potrebujeme * 600 g bravčového mäsa * 150 g čerstvých húb 2 PL lahôdkovej smotany * cibuľu * 40 g masti * mäsový vývar * mletú rascu * nasekanú petržlenovú vňať * mleté čierne korenie

Ako na to?

* Mäso nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, huby nakrájané na plátky a mletú rascu, podlejeme trochou vývaru, dusíme. Mäkké mäso pokvapkáme smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Debrecínska roštenka

Potrebujeme * 400 g hovädzej roštenky * 1 PL kyslej smotany 2 zeleninové papriky * štipľavú papričku * 20 g hladkej múky * 2 paradajky * 50 g šunky * 100 g húb * cibuľu * mäsový vývar * nakrájanú petržlenovú vňať * mleté čierne korenie

Ako na to?

* Mäso umyjeme, nakrájame na plátky. Jemne naklepeme a okraje narežeme. Osolíme a okoreníme. Poprášime múkou z oboch strán, opečieme.
Odložíme do tepla. Speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú šunku, huby a papriky. Opražíme, podlejeme vývarom, pridáme roštenky, nakrájané paradajky a nasekanú papričku. Dusíme domäkka. Mäso pokvapkáme smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Sedliacka sviečkovica

Potrebujeme * 1 kg sviečkovice * 50 g slaniny * 250 ml kyslej smotany * paradajkový pretlak * 2 cibule * 100 g bravčovej masti * hovädzí vývar * ocot * mletú červenú papriku

Ako na to?

* Sviečkovicu očistíme, odblaníme a osušíme, po vlákne prešpikujeme prúžkami slaniny obalenými mletou paprikou, osolíme a opečieme zo všetkých strán. Vyberieme, vo výpeku dusíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme mletú papriku, pretlak, trocha octu, vývar a zamiešame. Do zmesi vložíme opečenú sviečkovicu a pečieme v rúre domäkka.
Mäso obraciame, polievame vlastnou šťavou či vývarom.
Pred podávaním zalejeme šťavou, v ktorej sme zohriali kyslú smotanu.

Maďarská pečienka

Potrebujeme * 500 g bravčového stehna * 20 g hladkej múky * 20 g masla * 1 kl mletej červenej papriky * 150 g rajčiakov * štipku rozdrvenej rasce * 40 g postrúhaného syra * 20 g masti * 4 strúčiky cesnaku * 250 g zelenej papriky

Ako na to?

* Z odblaneného a umytého mäsa nakrájame rezne, naklepeme ich a posolíme, okraje narežeme a obalíme v múke, do ktorej sme zamiešali mletú papriku a rozdrvenú rascu. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastíme a uložíme do nej pripravené rezne. Posypeme ich na plátky pokrájaným cesnakom, pásikmi zelenej papriky a štvrtinami rajčiakov. Osolíme a dáme piecť. V polovici pečenia pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhaným syrom a dopečieme.
Podávame s varenými zemiakmi s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Gazdovské kotlety

Potrebujeme * 4 bravčové kotlety * drvenú rascu * veľkú cibuľu * 2 strúčiky cesnaku * 2 PL masti * 1 PL mletej papriky * 400 g kyslej kapusty * 4 PL kyslej smotany * 80 g prerastenej slaniny * soľ

Ako na to?

* Kotlety mierne naklepeme, po okraji narežeme, aby sa pri pečení nekrútili, a po oboch stranách prudko opečieme na polovici masti.
Na druhej polovici speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, prelisovaný cesnak, rascu, kyslú kapustu a opečené kotlety. Mierne osolíme, podľa potreby prilejeme 1 - 2 PL vody a dusíme, až kým mäso i kapusta zmäknú. Nakoniec pridáme kyslú smotanu. Pri podávaní porcie ozdobíme hrebienkom z opečenej slaniny. Vhodnou prílohou je biely chlieb, ktorý môže byť aj opečený alebo pečené zemiaky.

Temešvárske kotlety

Potrebujeme * 4 bravčové kotlety * 2 PL masti * 2 stredne veľké cibule * 2 - 3 PL hladkej múky * 200 ml smotany * 800 g zemiakov * 2 zelené paprikové struky * paradajku * 1 kl mletej sladkej papriky * petržlenovú vňať * čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Kotlety na okrajoch narežeme a rozklepeme. Mäso posolíme, obalíme v múke a opečieme z oboch strán na tuku. Vyberieme a na zvyšku masti speníme na kolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Pridáme mletú papriku, zamiešame a podlejeme. Zemiaky nakrájame na plátky, ktoré prepolíme na polmesiačiky. Pridáme ich k cibuli a dusíme za mierneho podlievania. Keď sa dusia asi 10 minút, preložíme ich na jednu stranu pekáča, na druhú dáme kotlety a na voľné miesto na rezance nakrájané papriky a na kolieska nakrájanú paradajku. Prelejeme smotanou a v rúre ešte spolu dusíme 25 minút. Smotana sa má trocha vydusiť. Podávame so zemiakmi a so smotanou.

Uhorská roštenka

Potrebujeme * 400 g hovädzej roštenky * 3 cibule * 40 g masti * mäsový vývar * 20 g hladkej múky * mletú červenú papriku * soľ

Ako na to?

* Roštenku umyjeme, nakrájame na plátky a okraje narežeme. Jemne naklepeme, prudko opražíme v rozpálenej masti z oboch strán, osolíme a odložíme do tepla. Na masti speníme na kolieska nakrájanú cibuľu, odstavíme a zaprášime mletou červenou paprikou.
Podlejeme mäsovým vývarom a dáme naspäť na sporák.
Pridáme roštenky a prikryté udusíme domäkka. Šťavu zaprášime múkou, povaríme 20 minút a precedíme cez sito na roštenky. Časť opraženej cibule necháme na obloženie roštenky. Podávame s hranolčekmi a tatárskou omáčkou.

Svätoštefánsky tokáň z bravčového mäsa

Potrebujeme * 600 g bravčového mäsa * 50 g masti * 40 g údenej slaniny * 2 cibule * 2 strúčiky cesnaku * zelenú papriku * 2 rajčiaky * 250 ml kyslej smotany * 2 PL hladkej múky * mletú sladkú papriku * soľ

Ako na to?

* Slaninu pokrájame na kocky a vyškvaríme. Pridáme masť a speníme na nej nadrobno pokrájanú cibuľu. Na tento základ vložíme umyté mäso pokrájané na kocky a opražíme. Poprášime mletou červenou paprikou a podlejeme vodou. Osolíme, pridáme rozotrený cesnak a udusíme takmer domäkka.
Potom pridáme papriku nakrájanú na rezance a olúpané a pokrájané rajčiaky. Spolu udusíme domäkka.
Nakoniec pridáme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku. Podávame s cestovinou, haluškami alebo knedlami.

Hovädzia pečienka

Potrebujeme * 750 g hovädzieho mäsa * 150 g šunky * 150 g paprikovej slaniny * 2 cibule * 20 g strúhanej žemle * papriku * soľ * 125 ml kyslej smotany

Ako na to?

* Hovädzie mäso upravíme na plát, rozklepeme ho, osolíme, uložíme naň plátky paprikovej slaniny, plátky šunky, posypeme jemne nakrájanou cibuľou a strúhanou žemľou. Takto pripravené mäso zvinieme, zviažeme niťou a vložíme do kastróla, v ktorom sme spenili nadrobno nakrájanú cibuľku na paprikovej slanine nakrájanej na kocky. Pridáme ešte trochu papriky, mäso podlejeme kyslou smotanou a necháme upiecť. Mäkké mäso pokrájame na diely, ktoré servírujeme s knedľou. Šťavu precedíme, necháme prejsť varom a nalejeme na mäso.

Dusené hovädzie s hubami

Potrebujeme * 750 g chudého zadného hovädzieho mäsa * 1 PL masti * 2 cibule * 2 strúčiky cesnaku * 1 kl sladkej mletej papriky * 100 g nakladaných húb * 2 veľké zelené papriky

Ako na to?

* Mäso nakrájame na plátky, opečieme ich na masti dohneda a odložíme. Na tuku speníme cibuľu a pridáme cesnak. Odstavíme z ohňa, pridáme sladkú papriku, zamiešame a dáme späť na oheň. Vmiešame huby a prúžky papriky, zamiešame, pridáme mäso a znovu premiešame. Najprv pridáme oheň naplno a keď začne pokrm syčať, plameň stiahneme a zvoľna dusíme, až kým je mäso mäkké.

Baraní perkelt

Potrebujeme * 800 g baranieho pliecka * 2 PL masti * 150 g cibule * 1 kl mletej červenej papriky * 4 strúčiky cesnaku * 1 kl soli * rascu * 250 ml vývaru z kostí * 1 PL hladkej múky * 250 g papriky * 2 rajčiaky

Ako na to?

* Vykostené, očistené, prebytočného loja zbavené baranie pliecko umyjeme a necháme odkvapkať. Mäso nakrájame na rovnomerné kúsky, asi 5 ks na porciu.
Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme na masti dozlata, pridáme prelisovaný cesnak, rascu, zaprášime mletou paprikou, speníme a mierne zalejeme vývarom. Necháme zovrieť a pridáme nakrájané mäso, premiešame, osolíme a necháme dusiť do polomäkka. Pridáme na rezance nakrájanú očistenú zelenú papriku, na kúsky nakrájané ošúpané rajčiaky, dochutíme a dusíme. Ak je potrebné väčšie množstvo šťavy, mäso vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme vodou alebo vývarom.

Pečené kurča

Potrebujeme * kurča * 10 g mletej papriky * petržlenovú vňať * 20 g oleja * 50 g slaniny * 200 g karotky * 200 g kalerábu * 150 g veky * kúsok masla

Ako na to?

* Kurča opaprikujeme, osolíme a do brušnej dutiny vložíme petržlenovú vňať.
Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami slaniny a potom kurča stiahneme motúzikom. V pekáči rozškvaríme tuk z kurčaťa, položíme naň kurča prsami dolu a pečieme v rúre za občasného podlievania a obracania do mäkka. Nakoniec potrieme kurča maslom, aby dostalo pekný lesk a prudko opečieme. Zeleninu nakrájame na kocky, osmažíme na oleji, podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Veku nakrájame na kocky, premiešame so zeleninou, pokvapkáme maslom a podávame ku kurčaťu.

Plnené kurča z Gödöllö

Potrebujeme * 2 kurčatá * 100 g húb (šampiňóny, hliva, dubáky) * 150 g kuracej pečene * 100 g masla * 20 g soli * 3 g mletého čierneho korenia * 30 g petržlenovej vňate * 4 žemle * 200 ml mlieka * 4 vajcia * majorán * 200 g slaniny * 50 ml oleja

Ako na to?

* Huby očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Podobne nakrájame kuraciu pečeň a oboje osmažíme v polovici množstva masla.
Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
Žemle namočíme do mlieka, žĺtky zmiešame so zvyšným maslom, pridáme pripravenú zmes húb s pečeňou a dobre vyžmýkané žemle. Okoreníme soľou, korením, majoránom a všetko premiešame. Nakoniec pridáme ušľahané bielky Kurčatá umyjeme a zvonku aj zvnútra osolíme. Rukou uvoľníme kožu pod krkom a do uvoľnenej kapsy medzi kožou a mäsom umiestnime pripravenú náplň. Slaninu nakrájame na tenké plátky a obalíme nimi prsia kurčiat. Takto pripravené kurčatá položíme na pekáč s trochou oleja a upečieme v rúre pri teplote asi 160 °C.

Pikantné plátky

Potrebujeme * kuracie alebo morčacie prsia * čierne korenie * cesnak * soľ * mlieko * 1 PL papriky * 10 lyžíc polohrubej múky * tymian * olej

Ako na to?

* Z mäsa nakrájame plátky hrubé asi pol centimetra, zľahka ich naklepeme, osolíme a okoreníme. Veľmi výdatne ich potrieme cesnakom rozotreným so soľou.Položíme ich do misky, zalejeme mliekom a necháme v chladničke odležať do druhého dňa. Potom mäso osušíme obrúskom. Na tácke zmiešame polohrubú múku so sladkou paprikou a štipkou tymianu.
V tejto zmesi plátky mäsa obalíme. Na rozpálenom oleji ich stačí opiecť z každej strany po 2 minúty.

Husacie prsia na víne

Potrebujeme * 2 prsia z veľkej husi * cibuľu * 2 PL husacej masti * 100 ml bieleho vína * kúsok mrkvy * kúsok zeleru * kúsok petržlenu * tymian * soľ

Ako na to?

* Osolené husacie prsia dáme kožou dolu na rozohriatu husaciu masť. Pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a zeleninu, tymian, trochu vína a všetko podusíme.
Pri dusení podlievame mäso vínom, vodou alebo vývarom. Keď je mäso mäkké, časť tuku zo šťavy odoberieme. Potom prsia vyberieme a podelíme na jednotlivé porcie. Výpek dochutíme soľou, tymianom, ešte chvíľu povaríme a potom ihneď podávame k prsiam.

Husacie stehná

Potrebujeme * 1,5 kg husacích stehien * 1 kl soli * mleté čierne korenie * 3 PL masti * 200 g cibule * 4 strúčiky cesnaku * rascu * 1 kl mletej červenej papriky * 200 ml bieleho vývaru * 250 g zelenej fazuľky * 4 rajčiaky * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Očistené, umyté a osušené husacie stehná rozrežeme v kĺboch, osolíme, okoreníme a opečieme z obidvoch strán na rozohriatej masti.
Opečené stehná vyberieme.
Do masti po opekaní pridáme husaciu masť, nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, opražíme dozlata, zaprášime mletou paprikou, speníme a zalejeme vývarom, zamiešame a zavaríme. Do základu vložíme opečené stehná, rascu a pod pokrievkou za občasného obracania, polievania a dolievania vývaru dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, pridáme na hrubšie rezance nakrájanú očistenú papriku, krátko podusíme, pridáme na mesiačiky nakrájané rajčiaky a spolu dodusíme.
Pri podávaní stehno uložíme na šťavu so zeleninou a posypeme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou sú zemiaky.

Husacie rizoto na heveský spôsob

Potrebujeme * 300 g husacej kože * 150 g cibule * 1,2 kg husacích drobkov * 20 g soli * 3 g ml. čierneho korenia * 30 g petržlenovej vňate * 2 g tymianu * 150 g mrkvy * 150 g petržlenu * 50 g zeleru * 100 g húb * 240 g ryže

Ako na to?

* Husaciu kožu vyškvaríme, tuk prelejeme cez sitko a škvarky odložíme. V tuku osmažíme pokrájanú cibuľu a pridáme umyté husacie drobky. Ochutíme soľou, korením, jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou a tymianom. Keď začnú drobky mäknúť, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a huby. Za častého miešania a podlievania trochou vody udusíme všetko do mäkka. Pridáme umytú ryžu, podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme v predhriatej rúre. Hotové rizoto podávame posypané husacími škvarkami.

Králičie ragú

Potrebujeme * králika pokrájaného na kúsky * 60 g slaniny * cibuľu * koreňovú zeleninu * 1 PL hladkej múky * 250 ml vývaru alebo vody * 250 ml kyslej smotany * 1 kl sladkej papriky

Ako na to?

* Mäso nakrájame a osolíme. Na spenenej slanine zľahka osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeleninu. Potom pridáme mäso. Zmes dusíme asi 3/4 hodiny, potom ju zaprášime lyžicou múky a zalejeme vývarom a kyslou smotanou. Pridáme sladkú papriku a necháme prejsť varom. Potom mäso vyberieme, šťavu precedíme a polejeme ňou už naservírované mäso.
Najvhodnejšou prílohou sú halušky.

Pečený kapor

Potrebujeme * kapra * zelenú papriku * niekoľko plátkov slaniny * mrkvu * 100 g masla * 1 PL sladkej papriky * zemiaky

Ako na to?

* Kapra rozdelíme na porcie a potom narežeme tak, aby sme do zárezov mohli vsunúť plátky zelenej papriky, slaniny a mrkvy. Porcie kapra potom osolíme. Zemiaky nakrájame na tenké plátky, poukladáme ich na dno pekáča a na ne uložíme porcie kapra.
Pridáme 100 g rozpusteného masla a všetko posypeme sladkou paprikou. Počas pečenia podlievame vlastnou šťavou.

Perkelt z kapra

Potrebujeme * 800 g vypitvaného kapra * 1 kl soli * 1 PL hladkej múky * 2 PL masti * cibuľu * 1 kl mletej červenej papriky * 150 g rajčiakov * 2 kl múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1)Ako na t

* Očisteného, vypitvaného a umytého kapra osušíme, nakrájame na 150 g porcie, osolíme a poprášime múkou.
Porcie rýb opečieme z obidvoch strán na rozohriatom oleji. Do tuku po opekaní dáme nadrobno J nakrájanú cibuľu, opražíme do zlata, zaprášime mletou paprikou a zalejeme vývarom z rýb. Do pripraveného základu pridáme na hrubšie rezance nakrájanú očistenú čerstvú papriku, na štvrtiny nakrájané rajčiaky a pod pokrievkou krátko podusíme. Do základu vložíme opečené porcie kapra, múčne maslo a pod pokrievkou dodusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vývarom.

Rybací paprikáš

Potrebujeme * 800 g rybieho filé * 200 ml smotany * 1 PL hladkej múky * cibuľu * 1 PL mletej sladkej papriky * 2 PL masla * čierne korenie * soľ * citrónovú šťavu

Ako na to?

* Filé pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a dáme asi na hodinu odležať do chladu. Medzitým si nakrájame cibuľu, speníme ju na masle, primiešame papriku a premiešame.
Mierne podlievame a dusíme na miernom ohni. Na tento základ položíme rybu a po 10 minútach zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku. Rybu dodusíme na miernom ohni do mäkka, omáčku dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Podávame s ryžou alebo cestovinou.

Rybie karbonátky

Potrebujeme * 400 g filiet bez kostí * rožok * 50 ml mlieka * hrsť petržlenovej vňate * soľ * čerstvo mleté čierne korenie * 100 g hladkej múky * 2 vajcia * 250 g strúhanky * olej na vyprážanie * sladkú papriku na posypanie * 2 citróny na ozdobu

Ako na to?

* Rožok natrháme na kúsky a navlhčíme ho mliekom.
Rybie mäso pomelieme alebo najemno nakrájame a zmiešame s navlhčeným rožkom, vajcom, petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
Z cesta vytvarujeme valčeky 7 cm dlhé a 3 cm široké, ktoré obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka). Valčeky vyprážame na rozpálenom oleji.

Dobrota s kapustou

Potrebujeme * 400 g teľacieho mäsa * 400 g bravčového mäsa * 3 vajcia * kyslú kapustu * 120 g cibule * 50 g hladkej múky * 100 ml rastlinného oleja * 10 g mletej červenej papriky * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Mäso pomelieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mletú červenú papriku, múku a polovičné množstvo oleja. Vzniknutú zmes osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a asi 3 minúty dusíme.
Na zvyšnom oleji udusíme kapustu. Na pekáč ukladáme striedavo vrstvu mäsa a kapusty. Zalejeme vodou a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Keď sa voda odparí a kapusta je dostatočne mäkká, pridáme rozšľahané vajcia a prudko zapečieme. Podávame s varenými zemiakmi posypanými nasekanou petržlenovou vňaťou.

Plnené papriky

Potrebujeme * 4 veľké zelené papriky * 2 stredne veľké cibule * 250 g karotky * veľkú paradajku * 200 g varenej ryže * 1 PL masla * 1 PL hladkej múky * žĺtok * 100 ml smotany * petržlenovú vňať * čierne korenie

Ako na to?

* Cibuľu a karotku nakrájame nadrobno a podliate trochou vody dusíme. Zmiešame s varenou ryžou, najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou a rajčinou, osolíme a okoreníme. Papriky odrežeme asi 1/2 cm pod stonkou, vnútro vyčistíme. Posolíme a naplníme zmesou. Postavíme do vyššieho hrnca, priklopíme viečkami so stonkami, do polovice podlejeme vodou a pečieme pod pokrievkou v rúre asi 30 minút. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, riedime vodou a smotanou, dobre rozšľaháme a povaríme. Zjemníme žĺtkom, ale viac už nevaríme. Omáčkou papriky prelejeme na tanieroch.

Fazuľky na smotane

Potrebujeme * 1 kg fazuľkových strukov * 200 ml kyslej smotany * strúčik cesnaku * 2 PL masla * 2 PL hladkej múky * malú cibuľu * petržlenovú vňať * ocot * soľ * mletú papriku

Ako na to?

* Fazuľky očistíme a nakrájame na 2 8211] 3 cm dlhé kúsky, vložíme do menšieho množstva slanej vody a dusíme takmer do mäkka. Na masle osmažíme jemne nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať, pridáme prelisovaný cesnak a mletú papriku, zasypeme múkou a spolu chvíľu osmažíme.
Zalejeme vodou z fazuliek, rozmiešame na hladkú omáčku a pridáme smotanu. Prevaríme 15 8211] 20 minút a nakoniec omáčku nalejeme späť na fazuľky.

Plnená kapusta

Potrebujeme * hlávku kapusty Na plnku * 500 g mletého mäsa * sparenú ryžu * 30 g údeného mäsa * 1 PL rajčinového pretlaku * čierne korenie * soľ * vegetu na dochutenie * cibuľu * olej

Ako na to?

* Hlávkovú kapustu necháme spariť, potom z nej vydlabeme prostriedok a listy necháme na závitky. Na prípravu náplne speníme cibuľu, ktorú necháme na oleji sfarbiť dohneda a pridáme sladkú papriku. Potom spenenú cibuľu pridáme do náplne z miešaného mletého mäsa, údeného mäsa, ryže, korenia, soli, vegety a pretlaku.
Všetko zamiešame a začneme plniť kapustné listy. Na dno položíme kapustu, ktorú sme na začiatku vydlabali. Na ňu kladieme závitky, zalejeme trochou vody, dáme kocku bujónu a dusíme. Keď je kapusta polomäkká, pridáme rajčinový pretlak a navrch ďalšiu vydlabanú kapustu a všetko necháme dusiť, až kým ryža nezmäkne.

Maďarské gule

Potrebujeme * 500 g mletého mäsa * 100 až 150 g údeného mäsa * kúsok slaniny * šálku ryže * 1 PL masti * stredne veľkú cibuľu * vajce * soľ * sladkú papriku * štipľavú papriku * 1 - 2 vrecúška kyslej kapusty * kyslú smotanu

Ako na to?

* V miske si pripravíme mleté mäso, do ktorého dáme nadrobno nakrájané údené mäso. Osolíme, pridáme sladkú i štipľavú papriku, primiešame šálku surovej ryže, ktorú sme vyprali v horúcej vode, celé vajce a všetko premiešame. Do hrnca na 1 PL masti a kúsok usmaženej slaniny pridáme cibuľu a speníme ju. Z mletého mäsa vytvoríme malé gule a obalíme ich kapustou.
Guľami pokryjeme dno hrnca a dusíme asi hodinu, až kým ryža zmäkne. Podlievame precedenou šťavou z kapusty, vývarom či teplou vodou. Desať minút pred dovarením zalejeme smotanou.
Hotové jedlo môžeme zahustiť zápražkou.

Paprikový šalát

Potrebujeme * 200 g trvanlivej salámy nakrájanej na kolieska * červenú papriku * zelenú papriku * žltú papriku * 4 paradajky * 2 cibule * 3 PL oleja * 4 PL octu * štipku soli * štipku čierneho korenia * štipku mletej sladkej papriky

Ako na to?

* Salámu rozdelíme na kolieska a tie pokrájame na prúžky.
Papriky pokrájame na prúžky, paradajky na kolieska a tie ešte rozpolíme. Cibuľu nakrájame na plátky a rozdelíme na kolieska. Pripravíme si dressing - olej s octom dochutíme soľou, korením a sladkou paprikou.
Všetko prelejeme dressingom, zamiešame a dáme vychladiť.

Segedínsky šalát

Potrebujeme * 500 g bielej fazule * 2 cibule * 3 vajcia * 200 ml smotany * 1 kl mletej sladkej papriky * štipku cukru * biely ocot * čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Uvarenú fazuľu precedíme, dáme do misy, prelejeme nálevom z niekoľkých lyžíc vody, cukru, čierneho korenia, soli, octu a premiešame.Pridáme cibuľu nakrájanú na jemné krúžky. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme, bielky nadrobno nasekáme a pridáme k fazuli. Žĺtky pretlačíme cez sito a zmiešame so smotanou a paprikou. Nalejeme k fazuli, premiešame, dáme na hodinu do chladu odležať. Na miskách ešte posypeme paprikou.

Šalát Károlyi

Potrebujeme * 4 uvarené zemiaky * 5 paradajok * 4 papriky * 2 uhorky * hlávku šalátu * vajce uvarené natvrdo * pohár tatárskej omáčky * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Uvarené zemiaky a paradajky ošúpeme a pokrájame na kocky. Umytý hlávkový šalát a papriky pokrájame na tenké rezance.
Uhorky a vajcia uvarené natvrdo pokrájame na malé kocky. Všetko zmiešame a polejeme tatárskou omáčkou. Šalát upravíme na listy hlávkového šalátu a posypeme petržlenovou vňaťou.

Budapeštiansky zeleninový šalát

Potrebujeme 200 g húb * 30 g slnečnicového oleja 100 g šalátových uhoriek * 150 g rajčiakov * 100 g zelenej papriky * 1 PL octu * 100 g nakladanej špargle * šťavu z citróna * mleté čierne korenie * estragón * soľ * 100 g hlávkového šalátu

Ako na to?

* Očistené a umyté huby pokrájame na plátky, vložíme do rozohriatej tef ónovej panvice s lyžicou oleja a za stáleho miešania dobre opražíme. Umyté rajčiaky rozštvrtíme, z papriky odstránime semená a pokrájame na pásiky. Uhorky pokrájame na plátky. Špargľu opatrne vyberieme z konzervy, keď je mladá a mäkká, použijeme ju celú, rozkrojenú napoly alebo použijeme len hlavičky. Všetko zmiešame a zalejeme nálevom z octu, citrónovej šťavy a 2 lyžíc oleja, osolíme a okoreníme.
Uložíme na sklenenú misu, na dno ktorej položíme listy hlávkového šalátu tak, aby vyčnievali nielen nad okraj misy, ale aj pomedzi rozložený šalát. Necháme uležať.

Maďarské zemiaky

Potrebujeme * 1 kg zemiakov * 300 g štipľavých paprík * 500 ml vody * veľkú cibuľu * 30 g oleja * 1 kl mletej štipľavej papriky * bobkový list * 1 kl drvenej rasce * 30 g hladkej múky * 1 PL nasekanej pažítky * petržlenovú vňať * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame a speníme na oleji, pridáme mletú papriku, nakrájané zemiaky, bobkový list, rascu a soľ. Premiešame, zalejeme vodou a na miernom ohni dusíme 20 minút. Papriky očistíme, nakrájame na prúžky, pridáme do hrnca k zemiakom a všetko dusíme ešte 10 minút. Zaprášime múkou, premiešame, podľa potreby pridáme trochu vody a krátko povaríme.
Dochutíme soľou, korením a nakrájanou pažítkou. Podávame ako prílohu k mäsu.

Uhorkový šalát

Potrebujeme * 2 ošúpané šalátové uhorky * prelisovaný strúčik cesnaku * 2 PL kyslej smotany
1 kl sladkej papriky * soľ * čierne korenie

Ako na to?

* Uhorku nakrájame na tenké kolieska, pridáme soľ, dobre premiešame a necháme 30 minút v chladničke. V miske rozmiešame kyslú smotanu s cesnakom a nalejeme na uhorky, ktoré sme nechali predtým odkvapkať. Necháme znovu v chladničke 30 minút vychladnúť, posypeme paprikou a korením a podávame.

Slaný dezert

Potrebujeme * 500 g širokých rezancov * 400 g tvrdého tvarohu * 200 g údenej slaniny * 50 g masti * 200 ml kyslej smotany

Ako na to?

* Na uvarené rezance postrúhame tvaroh, polejeme smotanou a posypeme naružovo upraženými oškvarkami zo slaniny. Ozdobíme listami šalátu.

Langoše

* 1 kg hladkej múky * 3 v šupke uvarené zemiaky * 1 kl soli * kocku droždia * 100 ml mlieka * vlažnú vodu * olej na pečenie

Ako na to?

* V šupke uvaríme dobre umyté zemiaky, keď vychladnú ošúpeme ich, vidličkou rozpučíme a dáme do misyPotom urobíme kvások * do 100 ml vlažného mlieka zamiešame 1 kl cukru a rozmrvíme kocku droždia. Počkáme, kým nakysne. K zemiakom prisypeme asi 800 g múky (zvyšok sa zíde na podsypávanie), 1 kl soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnetení prilievame toľko vlažnej vody, aby sme dostali mäkké cesto. Potom ho prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok (asi 30 minút). Po vykysnutí dostaneme cesto také mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupujeme takto: cesto v mise dobre pomúčime a pomúčime aj dosku. Rukou vyberieme kúsok cesta, odrežeme ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahujeme na obdĺžnik.
Nožom urobíme do cesta dva zárezy. V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja (langoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý, vložíme 1 - 2 langoše. Pečieme na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obrátime a druhú stranu opekáme nezakrytú. Opečené vyberieme na tanier so servítkou, aby sme odsali prebytočný tuk a až potom preložíme na misu. Podávame s cesnakovou smotanou (smotana zmiešaná s 2 8211] 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou), s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom.
Potrebujeme * hotové lístkové cesto * 1l mlieka * 280 g práškového cukru * 140 g hladkej múky * 8 bielkov * 5 žĺtkov * 1/2 struku vanilky

Ako na to?

* Lístkové cesto natiahneme v tenkej vrstve na obrátenú stranu plechu na pečenie. Takto ho aj upečieme. Pečieme krátko do ružova pri teplote 240°C. Takto pripravíme dva pláty.
Príprava krému: múku a žĺtky vymiešame na hmotu smotanovej konzistencie. K tomu použijeme časť mlieka.
Z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme asi 4/5 (224 g) cukru. Asi 1/5 (56 g) cukru a zvyšok mlieka privedieme k varu. Do mlieka pridáme vanilku (vyškrabneme nožom stred -zrniečka - tie zostanú v kréme, samotné struky dodatočne vyberieme). Cukor pridávame až tesne pred varom, inak sa mlieko pripáli. Za stáleho miešania zmesi vlejeme hmotu smotanovej konzistencie, teda múku a žĺtky s časťou mlieka.
Keď zmes opäť zovrie a mierne sa zahustí (za stáleho miešania - najlepšie ručným mixérom priamo na sporáku), odstavíme ju a jemne, ale rýchlo vmiešame sneh s cukrom. Horúci krém ihneď nalejeme na pripravené lístkové cesto a rozotrieme ho. Položíme horný plát cesta. Krájame až po vychladnutí.

Tvarohový koláč

Potrebujeme * 240 g polohrubej múky * 120 g masla * 60 g cukru * žĺtok * trochu soli * 100 ml kyslej smotany * balíček prášku do pečiva * 1 kl citrónovej šťavy * strúhanku Na plnku * 500 g tvarohu * 100 g práškového cukru * 3 vajcia * 50 g hrozienok namočených
v rume Na polevu * 3 bielka * 120 g práškového cukru * marhuľový lekvár

Ako na to?

* Z múky, masla, cukru, žĺtkov, soli, kyslej smotany, prášku do pečiva a citrónovej šťavy vypracujeme kypré cesto, ktoré necháme postáť 30 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, dáme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou a pečieme do bledoružova. Vyberieme z rúry, posypeme strúhankou, natrieme tvarohovou plnkou a zapečieme. Na povrchu koláča urobíme z polevy mriežky, na chvíľu ho vložíme do vyhriatej rúry, potom medzery medzi mriežkami natrieme lekvárom a necháme v rúre vychladnúť.
Plnka: tvaroh pretrieme, pridáme cukor, žĺtky a vymiešame. Pridáme namočené hrozienka a zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Maďarské rezy

Potrebujeme 200 g práškového cukru * 2 vajcia * 300 g masla * 2 PL medu * 100 ml mlieka * 250 g hladkej múky * kypriaci prášok * strúhaný kokos na obaľovanie Na polevu * 150 g stuženého tuku * 200 g práškového cukru * 2 PL rumu * 10 lyžíc mlieka * 2 PL kakaa

Ako na to?

* Maslo, vajcia a cukor dohladka vymiešame, pridáme med, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený, pomúčený plech a upečieme.
Keď vychladne, pokrájame ho na rezy. Potom urobíme polevu: všetky prísady dáme do hrnca, za stáleho miešania necháme zovrieť a varíme asi 5 minút.
Pokrájané rezy namáčame do polevy a obaľujeme v kokose.
Ukladáme ich na mastný papier a keď poleva stuhne, preložíme rezy na misu.
 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.