Domáce recepty
Urobte si suši doma
Japonská kuchyňa dobyla svet. O suši počul už asi každý. Ide o malé pekné chuťovky z ryže, zo surového mäsa z morských rýb, či zeleniny a rias. Na suši však nemusíte chodiť iba do vybraných reštaurácií, môžete si ho pripraviť aj sami doma.
Základné suroviny na suši:
• nori - plátky sušených zelených rias
• nishiki - japonská ryža
• čerstvé filety z lososa
• čerstvé filety z tuniaka
• vypitvané krevety
• wasabi - japonský zelený chren (predáva sa v tube alebo ako prášok, ktorý treba rozrobiť)
• ružový zázvor
• tempura - japonský prášok na cestíčko
• zelenina - uhorka, reďkovka, mrkva, pažítka, petržlenová vňať...
• sójová omáčka yamasa
• sójová omáčka kikkoman
Na jeden diel ryže dáme jeden diel vody. Najlepšie je variť ju v parnom kúpeli. Po dokončení ju zalejeme nálevom z vína mirin, ryžového octu, cukru, soli a rias wakame. Ryža na suši by mala byť lepkavá a zároveň sypká - mali by sa z nej dať tvarovať guľôčky skoro ako z plastelíny.
PRÍLOHY
Suši podávame s nastrúhanou zeleninou - mrkvou, žltou mrkvou, bielou reďkovkou, do malých misiek dáme prílohy - čerstvé riasy, ružový zázvor. (Dajú sa kúpiť v špeciálnych obchodoch a hypermarketoch)
1. Pri príprave suši treba mať vždy navlhčené ruky vodou. Na bambusovú podložku položíme jeden plátok rias nori, ktorý navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Jeden okraj musí zostať prázdny, aby sa rolka po zrolovaní dala zlepiť. Stredom rozotrenej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi.
Na bambusovú podložku položíme plátok rias nori, navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Stredom rozotretej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi. Na ryžu položíme filety z krevety. Cez ne preložíme pramienky pažítky a kúsok petržlenovej vňate. Rolku zatočíme. Do misky si zarobíme múku tempura s vodou a drveným ľadom. Rolku ponoríme do cestíčka a dáme do fritézy asi na pol minúty. Vďaka ľadu, ktorý začne v horúcom oleji prskať, sa cestíčko nafúkne. Rolku vyberieme a po vychladnutí nakrájame na šesť kúskov.
Sójové plátky na hrášku a strukoch
Jedného dňa som večer po práci premýšľal, čo by som zbúchal jednoduché a rýchle na večeru a napadlo ma toto. Nefotil som to. Hovoril som si, že to za to nestojí. Keď som to však jedol, pochopil som, že som urobil chybu. Takže som toto papanie voľky - nevoľky musel zopakovať aj o týždeň aj s foťákom v ruke.
Potrebujeme:
Na štyri skutočne veľké porcie balenie sójových plátkov, malú smotanu na varenie 10%-nú, veľký pór (viazaničku mladej cibuľky), hrášok a fazuľové struky po jednom balení, môžu byť mrazené, veď to bude iba dobrá bežná večera. Ďalej je to slaná sójová omáčka, zo tri strúčiky cesnaku, kocka zeleninového bujónu (nemusí byť), sladká mletá paprika, čierne korenie, muškátový kvet, rímsky kmín, trocha pohánkovej či kukuričnej múky na zahustenie, olej a soľ.
Práca je úplne minimálna:
Sójové plátky vložíme do posolenej vody, necháme zovrieť a chvíľu vo vriacej vode postáť. Po precedení necháme mierne vychladnúť a každý plátok môžeme aj jemne v prstoch vyžmýkať. Lepšie potom naberú chuť ingrediencií počas ďalšej prípravy. Ak ako prílohu použijete dlhé čínske rezance, ako ja, je vhodné plátky rozkrájať na štvrťky, aby sa to potom dalo papať ako špagety. Myslím, že som spomínal, že sójové plátky považujem za ďaleko lepšie, ako kocky.
Pór rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame, cesnak očistíme a pokrájame na kúsky. No a celá robota je hotová.
Na troche oleja (vody) speníme pór a trochu neskôr pridáme aj cesnak.
Nasleduje sladká papriku, čierne korenie, asi len 1/3 kávovej lyžičky muškátového kvetu a 1/2 lyžičky rýmskeho kmínu, nie viac. Jedná sa o veľmi aromatické koreniny. Ďalej pridáme soľ a sójovú omáčku.
Vložíme zmäknuté sójové plátky, mrazené fazuľové struky, prilejeme pohár vody a zakryté dusíme do zmäknutia strukov.
Struky sú mäkké, alebo takmer mäkké?
Pridáme mrazený hrášok, ďalší jeden-dva poháre vody a dusíme ešte zhruba 10 minút.
Takto to má vyzerať.
Na záver rozmiešame smotanu na varenie s 2-3 lyžicami pohánkovej, alebo kukuričnej múky, vlejeme do omáčky, pridáme kocku bujónu a dobre povaríme. Podľa potreby dosolíme.
Podávame s vhodnou prílohou. Nám v poslednej dobe skutočne učarovali čínske ryžové rezance. Sú určite racionálnejšie, ako tradičné cestoviny a ich príprava je nesmierne jednoduchá. Takéto široké rezance stačí zaliať vriacou posolenou vodou a nechať 10 minút postáť. Tenšie cestoviny len 5 minút. Samozrejme následne precediť. Žiadne varenie, žiadny olej, vôbec sa nezlepia a sú výborné. Vyskúšajte.
Dobrú chuť.