Choď na obsah Choď na menu
 


Nápadité raňajky

26. 4. 2009

 

Tradičné raňajky

Praženica

Potrebujeme ! 2-3 vajíčka na osobu ! tymian ! rajčinový pretlak ! soľ ! čierne korenie ! chlieb alebo iné pečivo

Ako na to?
! Na panvicu dáme trochu oleja alebo masla, necháme ho rozpáliť, medzitým si v miske pripravíme vajcia, do ktorých pridáme tymian a korenie.
Do druhej misky pripravíme rajčinový pretlak, do ktorého pridáme štipku soli. Keď je olej rozpálený, pridáme doň vajíčka a rajčinový pretlak a rýchlo ich osmažíme. Hotové rozotierame na chlieb alebo zajedáme.

Anglické raňajky

Potrebujeme ! 1,2 kg zemiakov ! 150 g prerastenej slaniny ! 8 vajec ! 40 g masla ! 8 PL mlieka ! 2 cibule ! 5 PL oleja ! 4 nakladané uhorky ! muškátový oriešok ! viazaničku pažítky ! petržlenovú vňať ! mletú červenú papriku ! mleté čierne korenie ! soľ

Ako na to?
! Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť a olúpeme ich. Potom ich nakrájame na plátky alebo na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme vo veľkej panvici. Pridáme cibuľu a opražíme dozlata.
Dierkovanou varechou vyberieme slaninu a cibuľu z panvice a odložíme na teplé miesto. Na panvicu prilejeme olej a rozpálime ho. Vložíme nakrájané zemiaky a necháme zo spodnej strany opiecť dohneda. Potom ich obrátime a okoreníme. Opekáme asi 10 minút, potom občas prevraciame, kým nie sú rovnomerne opečené a chrumkavé. Primiešame slaninu a cibuľu a ešte minútu opekáme. Vajcia rozmiešame s mliekom, mletou červenou paprikou, soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Na panvici rozpustíme maslo a zo vzniknutého cesta upečieme 4 omelety. Do stredu upečenej omelety dáme časť opekaných zemiakov, preložíme druhou polovicou a dáme preč z panvice.
Postupne tak pripravíme všetky omelety. Podávame ozdobené zaváranými uhorkami a petržlenovou vňaťou.

Americké raňajky

Potrebujeme ! olivový olej ! 3 vajíčka ! 2 tenké plátky slaninky ! syr (najlepšie plátkový) ! 2 hriankové chlebíky ! pažítku ! kečup

Ako na to?
! Na panvicu dáme niekoľko kvapiek olivového oleja, ktorý necháme zohriať, pridáme rozbité vajíčka, buď celé, alebo len žĺtky.Vznikne nám praženica. Na praženicu dáme plátkový syr, ktorý sa roztopí a môžeme to posypať pažítkou. Medzičasom si plátky slaninky dáme do mikrovlnnej rúry a pripečieme ich minútu do chrumkava.
Potom si spravíme hrianky z hriankového chleba. Môžeme to ochutiť aj kečupom, prípadne potrieť maslom. Najlepšie sa k týmto raňajkám hodí pomarančový džús.

Francúzske obložené
chlebíky

Potrebujeme ! 70 g plesňového syra niva ! 2 PL mlieka ! 8 plátkov sendviča ! 40 g masla ! 2 mladé cibule ! mladý pór ! zelenú petržlenovú vňať

Ako na to?
! Vymiešame nastrúhaný syr, primiešame mlieko, maslo a vymiešame do peny. Plátky sendviča potrieme syrovou penou. Obložíme očistenou a na kolieska nakrájanou cibuľou, nakrájaným pórom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Výdatné bôčikové
raňajky

Potrebujeme ! masť ! 150 g údeného bôčika ! 50 g masla ! 500 g šampiňónov ! 125 ml červeného vína ! 125 ml smotany na varenie ! 150 g syra ! petržlenovú a kôprovú vňať

Ako na to?
! Vymastíme si nádobu na zapekanie. Bôčik nakrájame na kocky a huby na hrubšie rezance. Na panvici opečieme pokrájaný bôčik. Na druhej panvici roztopíme maslo, pridáme pokrájané huby a opekáme 5 - 8 minút.
Potom zalejeme huby vínom a smotanou na varenie a premiešame. Všetko preložíme do vymasteného pekáča, posypeme postrúhaným syrom a dáme zapekať pri teplote 200 °C asi na 15 minút až do vzniku zlatožltej kôrky.
Pred podávaním posypeme posekanou vňaťou.

Trampské raňajky

Potrebujeme ! 200 g údenej slaniny ! 200 g domácej klobásy ! 150 g plesňového syra ! stredne veľkú cibuľu ! 3 strúčiky cesnaku ! plechovku varenej fazule
v paradajkovej šťave ! 4 vajcia ! zelenú papriku ! feferónku ! čerstvú pažítku ! soľ ! mleté čierne korenie ! mletú papriku ! olivový olej

Ako na to?
! Na rozohriatu panvicu dáme olivový olej, nakrájame tenké plátky gazdovskej slaniny. Cibuľu nakrájame na veľké kolieska, ktoré rovnomerne rozložíme po panvici. Na to poukladáme nakrájanú klobásu a necháme jemne prismažiť. Pridáme pokrájanú papriku, cesnak, feferónku, plátky plesňového syra a celý obsah plechovky varenej fazule v paradajkovej šťave. Navrch vylejeme rozbité vajíčka. Okoreníme, poprášime mletou paprikou a smažíme 10 minút na stredne veľkom plameni.
Hotové raňajky posypeme pokrájanou čerstvou pažítkou.

Zdravé raňajky

Raňajky z vločiek

Potrebujeme ! 1 l vody ! 2 jablká ! hrsť orechov ! 130 g ovsených vločiek ! 2 PL sušeného sójového
mlieka ! 1 PL medu

Ako na to?
! Ráno nalačno vypijeme liter odstátej vody, potom dáme variť vodu v rýchlovarnej kanvici.
V pollitrovej šálke pripravíme tretinu z vrecka jednoduchých ovsených vločiek, k vločkám pridáme dve PL sušeného sójového mlieka a po zovretí zalejeme po okraj hrnčeka.
Umyjeme dve jablká a zjeme ich s hrsťou olúpaných orechov, po dojedení zjeme teplú ovsenú kašu, do nej pridáme 1 PL medu, prípadne dve kl hrozienok.

Zeleninovo-jogurtová
pochúťka

Potrebujeme ! mladú cibuľku ! 3 väčšie reďkovky ! uhorku ! čínsku kapustu ! strúčik cesnaku ! veľký biely jogurt ! soľ ! olivový olej ! bylinky na dochutenie

Ako na to?
! Jogurt vymiešame s troškou oleja, soli a byliniek. Pridáme roztlačený cesnak a zeleninu pokrájanú nadrobno. Najlepšie chutí, keď jedlo necháme hodinu odpočívať v chlade.
Podávame s celozrnným pečivom.

Grécka jogurtová
pochúťka

Potrebujeme ! veľký biely jogurt ! 80 g postrúhaných orechov ! med

Ako na to?
! Jogurt zmiešame s postrúhanými orechmi a rozdelíme do misiek.
Zvyšnými orechmi posypeme porcie a zalejeme medom podľa chuti.

Orechovo-ovocná zmes

Potrebujeme ! 500 g ovsených vločiek ! 100 g jadier vlašských
orechov ! 50 g slnečnicových semiačok ! 50 g mandlí ! 70 g sušených sliviek ! 70 g sušených banánových
lupienkov ! konzervu sladeného kondenzovaného mlieka

Ako na to?
! Ovsené vločky, nakrájané mandle, orechy, lúpané slnečnicové semiačka, nakrájané sušené slivky a banánové lupienky na plechu premiešame. Pokvapkáme mliekom a sušíme v mierne vyhriatej rúre do zlata. Počas prípravy ich niekoľkokrát premiešame.

Jablkový jogurt

Potrebujeme ! veľké jablko ! 4 sušené marhule ! polovicu pomaranča ! 1 PL orechov kešu ! 300 g jogurtu ! 1 PL javorového sirupu ! pol kl škorice ! 2 PL pšeničných vločiek

Ako na to?
! Jablko rozkrájame na štvrtiny, vykrojíme jadro, ošúpeme a postrúhame.
Marhule pokrájame nadrobno. Pomaranč vytlačíme a orechy pokrájame tiež nadrobno. Jogurt jemne našľaháme a vmiešame marhule, jablko, pomarančovú šťavu, sirup a škoricu.
Posypeme orechmi a vločkami.

Smotanové vločky

Potrebujeme ! téglik kyslej smotany
(alebo biely jogurt) ! vločky ! med ! ovocie podľa chuti ! sušené hrozienka ! lieskové oriešky

Ako na to?
! Do misky dáme smotanu (jogurt), do ktorého vysypeme vločky (množstvo podľa chuti). Nesladíme cukrom, ale medom (tiež podľa chuti). Pridáme ešte hrozienka, lieskovce a rôzne ovocie nasekané na približne rovnakú veľkosť a môžeme jesť.

Vločková kaša
s ovocím

Potrebujeme ! hrnček ovsených vločiek ! 200 ml vody ! 300 ml mlieka ! štipku soli ! 2 jablká ! niekoľko guliek hrozna ! 3 PL strúhaného kokosu ! šťavu z polovice citróna ! 5 PL javorového sirupu

Ako na to?
! Vločky zalejeme vodou a mliekom a uvaríme ich domäkka. Pridáme nahrubo nastrúhané olúpané jablká, na kúsky nakrájané hrozno, strúhaný kokos, citrónovú šťavu a javorový sirup. Všetko premiešame a podávame.

Ovsené vločky s mliekom a škoricou

Potrebujeme ! 150 g ovsených vločiek ! 1 l mlieka ! štipku soli ! ovocný cukor ! vanilkový cukor ! škoricový cukor

Ako na to?
! Mlieko privedieme do varu a vsypeme doň ovsené vločky.
Pridáme štipku soli a ovocný cukor.
Varíme na miernom plameni do zmäknutia vločiek a zhustnutia mlieka. Nakoniec vmiešame vanilkový cukor a zmes rozdelíme do misiek. Každú porciu posypeme škoricovým cukrom.

Ovsené vločky na slano

Potrebujeme ! 5 PL ovsených vločiek ! 100 g strúhaného tvrdého
syra ! strúčik cesnaku ! 3 PL nadrobno nakrájaného
póru ! kyslú smotanu ! pažítku ! 2 paradajky ! soľ

Ako na to?
! Ovsené vločky namočíme cez noc do vody, na druhý deň k nim pridáme strúhaný syr, pór, roztlačený strúčik cesnaku, zľahka osolíme a vmiešame kyslú smotanu.
Pokrm posypeme nakrájanou pažítkou a obložíme plátkami paradajok. Môžeme povrch ozdobiť aj plátkami eidamu.

Sladké raňajky

Sladká jogurtová vášeň

Potrebujeme ! nektárinky ! škoricu ! biely jogurt

Ako na to?
! Nektárinky nakrájame na menšie kúsky, posypeme škoricou a zalejeme jogurtom. Počas horúcich letných dní ich odporúčame nechať aspoň 30 minút v chladničke.

Tvarohový krém granko

Potrebujeme ! 4 PL granka ! 250 g mäkkého tvarohu ! 40 g šľahanej smotany ! 12 kompótových višní alebo čerešní ! 50 ml mlieka

Ako na to?
! Mäkký tvaroh prelisujeme, pridáme granulované kakao granko a za postupného prilievania mlieka vyšľaháme hladký krém. Cukrárske vrecúško s vrúbkovanou trubičkou naplníme pripraveným krémom, ktorý nastriekame do sklenených pohárov. Ozdobíme šľahačkou a ovocím z kompótu.

Lievance

Potrebujeme ! 300 g polohrubej múky ky ! 10 g droždia ! 30 g práškového cukru ru ! 500 ml mlieka ! soľ ! štipku mletého muškátového átového kvetu ! 30 g masla ! 2 žĺtky ! tuk na vyprážanie ! 150 - 200 g čučoriedok ok ! javorový sirup

Ako na to?
! Z droždia, trošky múky, ky, cukru a vlažného mlieka a urobíme kvások. Necháme me ho vykysnúť. Potom do múky pridáme cukor, soľ, mletý tý muškátový kvet, vykysnutý nutý kvások a postupne pridávame ávame vlažné mlieko so žĺtkami mi a maslom. Všetko dobre premiešame a necháme kysnúť. Potom zoberieme formu na lievance, vymastíme ju pripraveným tukom a postupne opekáme vykysnuté cesto z oboch strán. Na hotové lievance dáme čučoriedky a polejeme ich javorovým sirupom.

Ovocné raňajky

Potrebujeme ! pomaranč ! zrelé mango ! hrsť lieskových alebo
vlašských orechov ! 1/2 hrsti hrozienok ! trochu ovsených vločiek

Ako na to?
! V mixéri nasekáme nahrubo orechy. Pomaranč a mango olúpeme a vložíme do mixéra.
Mixujeme len veľmi krátko, aby kúsky manga zostali zachované. Potom pridáme hrozienka a ovsené vločky, všetko zamiešame a podávame.

Ryžovo-banánová
kaša

Potrebujeme ! 0,5 kg ryže ! 500 ml mlieka ! 2 PL cukru ! 20 g pudingového prášku ! 2 banány

Ako na to?
Pudingový prášok rozmiešame s trochou mlieka a zvyšok mlieka nalejeme do kastróla. Pridáme ryžu a varíme domäkka. Do horúcej kaše prilejeme rozmiešaný pudingový prášok a cukor a kašu varíme asi 2 minúty. Banány roztlačíme a premiešame s kašou.
Podávame buď teplé, alebo vychladené.

Broskyňovo-tvarohové
pyré

Potrebujeme ! veľký broskyňový kompót (alebo rozpolené vykôstkované čerstvé broskyne) ! 250 g mäkkého tvarohu ! vanilkový cukor ! 50 ml mlieka ! oriešky na posypanie

Ako na to?
! 4 polovice broskýň si necháme na ozdobu, zvyšok rozmixujeme spolu s tvarohom a mliekom.
Pridáme vanilkový cukor a dobre rozmiešame.
Pyré rozdelíme do misiek a jednotlivé porcie posypeme ľubovoľnými orieškami a ozdobíme polovicami broskýň.

Domáci Pribináčik

Potrebujeme ! 250 g polotučného tvarohu ! 200 ml šľahačky ! 2 balíčky vanilkového cukru

Ako na to?
! Všetky suroviny dobre vyšľaháme na jemnú konzistenciu, zmes dáme do chladničky vychladnúť a podávame.

Tvarohová nátierka s jablkami

Potrebujeme ! 100 g tvarohu ! 50 g bieleho jogurtu ! 200 g čerstvých jabĺk ! škoricový cukor

Ako na to?
! Tvaroh ušľaháme so škoricovým cukrom, zjemníme ho jogurtom a opatrne vmiešame nastrúhané jablká. Natierame na krajce krehkého ryžového chleba. Podávame s ovocným čajom alebo ochuteným mliekom.

Marhule v rožku

Potrebujeme ! rožky ! pohár marhuľového kompótu ! mäkký tvaroh ! vajcia ! kryštálový cukor ! olej ! práškový cukor na obaľovanie

Ako na to?
! Rožky pozdĺžne prekrojíme a sčasti vydlabeme. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, štipkou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom.
Natrieme jednu polovicu rožka, vložíme marhule, priložíme druhú polovicu rožka, namočíme do rozšľahaných vajec a na oleji zo všetkých strán krátko opražíme. Hotový rožok obalíme v práškovom cukre.

Chrumkavý chlebík

Potrebujeme ! krajec celozrnného chleba ! 1 PL tvarohu ! 1 kl medu ! 1 kl otrúb ! 1 kl pšeničných klíčkov ! 1 kl ľanových semiačok ! banán

Ako na to?
! Chlieb natrieme tvarohom a polejeme medom, posypeme semiačkami a nakoniec naukladáme kolieska banána.

Pečivo Bageta s kuracinou

Potrebujeme ! 400 g uvareného (alebo
grilovaného) kurčaťa ! 2 menšie bagety ! 100 g majonézy ! 80 g olív ! 2 PL bieleho vína ! 4 paradajky ! hlávkový šalát ! šalátovú uhorku ! šťavu z citróna ! 1 kl karí korenia ! cukor

Ako na to?
! Obe bagety pozdĺžne prerežeme, vydlabeme striedku a z oboch strán opečieme.
Kurča vykostíme a mäso nakrájame na hrubšie pásiky.
Šalát rozoberieme na jednotlivé listy, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky a uhorky umyjeme a nakrájame na kolieska. Majonézu premiešame s 2 lyžicami bieleho vína, ochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Nakoniec primiešame 1 kl karí korenia. Na opečené polovice bagety rozložíme listy šalátu. Na šalát poukladáme kuracie mäso, kolieska paradajok a uhorky. Nakoniec polejeme ochutenou majonézou a ozdobíme olivami.

Diabolský toast

Potrebujeme ! 200 g mletého mäsa ! 50 g tvrdého syra ! pór ! kečup ! 2 feferónky ! cibuľu ! 2 strúčiky
  cesnaku ! horčicu ! tuk ! sendvič ! sladkú papriku ! mleté čierne korenie ! soľ

Ako na to?
! Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Pór dobre umyjeme a nakrájame na kolieska. Syr najemno nastrúhame. Feferónky nadrobno nakrájame. Na tuku osmažíme cibuľu. Pridáme mleté mäso, ochutíme korením a paprikou. Za stáleho miešania asi 3 minúty prudko opekáme. Do zmesi potom pridáme kečup, horčicu, prelisovaný cesnak a feferónky. Všetko osolíme a ešte chvíľu dusíme. Pripravenú zmes necháme vychladnúť.
Sendvič nakrájame na plátky a z oboch strán opečieme.
Všetky plátky sendviča potrieme hrubou vrstvou mäsovej zmesi a posypeme pórom a syrom.
Zapekáme v rozpálenej rúre 3 až 5 minút.

Zeleninový toast

Potrebujeme ! syr encián ! 30 g masla ! hlávkový šalát ! 3 paradajky ! 2 papriky ! 2 cibule ! menšiu uhorku ! 8 plátkov toastového chleba ! sladkú papriku ! mleté čierne korenie

Ako na to?
! Plátky toastového chleba z obidvoch strán opečieme.
Hlávkový šalát rozoberieme na jednotlivé listy, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Zároveň umyjeme ostatnú zeleninu - paradajky, papriky a uhorku. Cibuľu očistíme.
Všetko nakrájame na kolieska. 8 najkrajších koliesok papriky si odložíme na ozdobenie.
Syr nakrájame na pásiky.
Na každý toast dáme plátok masla, 1 až 2 listy šalátu (podľa veľkosti) a naň kolieska paradajok, papriky, uhorky a cibule. Navrch položíme pásiky syra. Nakoniec toast podľa chuti okoreníme a opaprikujeme. Toasty vložíme do rúry a počkáme, kým sa syr nezačne roztápať. Potom každý ozdobíme kolieskom papriky a ešte chvíľu zapekáme.

Hamburger

Potrebujeme ! 500 g mletého hovädzieho ! 100 ml oleja ! cibuľu ! 1 PL worcesterskej omáčky ! okrúhle krajce bieleho chleba ! kečup ! olivy ! mleté čierne korenie

Ako na to?
! Pomleté mäso zmiešame s nasekanou cibuľou, worcesterskou omáčkou, trochou soli, mletým čiernym korením a olejom. Zo zmesi sformujeme okrúhle karbonátky hrubé asi 1 cm. Potrieme ich olejom a vyprážame na panvici alebo grile. Aby zostali šťavnaté, vyprážame ich najprv z jednej strany rýchlo, potom ich otočíme a vyprážanie dokončíme bez zbytočného obracania.
Takisto opečieme aj krajce bieleho chleba, ale len z jednej strany.
Na každý krajec položíme hamburger a ozdobíme kolieskami cibule, kečupom, olivami a podobne.

Párková bageta s kapustou

Potrebujeme ! 4 malé bagety ! 4 nožičky hrubých párkov ! 1/4 malej hlávky bielej
kapusty ! 1/4 hlávky malej červenej
kapusty ! horčicu ! kečup ! majonézu

Ako na to?
! Párky vložíme do hrnca a uvedieme do varu. Potom platňu vypneme a necháme párky 5 minút v teplej vode, aby sa dostatočne prehriali.
Vyložíme a nakrájame pozdĺžne na štvrtiny. Červenú aj bielu kapustu nakrájame na jemné rezance. Bagety pozdĺžne rozrežeme tak, aby na jednej strane zostali spojené.
ojené.
Natrieme ich horčicou. Do každej vložíme rovnomerne rozložené 4 kúsky párkov, pokvapkáme kečupom a majonézou. Zasypeme červenou aj bielou kapustou.

Plnená bageta

Potrebujeme ! 250 g šunky ! 4 vajcia ! 200 g tvrdého syra ! 400 g paradajok ! 2 bagety ! 250 g póru ! nadrobno nasekanú zelenú
petržlenovú vňať ! ďumbier ! bazalku ! majorán ! mleté čierne korenie ! soľ

Ako na to?
! Bagetu priečne prerežeme na rovnaké polovice. Vrchnú časť bagety odrežeme (asi 1/5 hornej časti). Časť striedky vyberieme tak, aby v bagete ostala kôrka a asi 1 cm vrstva cesta. Do vzniknutej dutiny dáme plnku.
Najprv poukladáme plátky šunky, na ňu rozložíme kolieska póru a nadrobno nakrájané paradajky. Osolíme a posypeme bazalkou a korením.
V hrnčeku rozmiešame vajcia s majoránom, ďumbierom a všetko dobre vyšľaháme.
Zalejeme plnku v bagete. Do vyhriatej rúry vložíme bagetu na plechu alebo na alobale (pozor, aby sa vytečené vajce neprilepilo na alobal!) a pečieme asi 5 minút. Potom posypeme nastrúhaným syrom, znížime teplotu a ešte 5 minút dopekáme. Keď sa syr roztopí, vyberieme z rúry a posypeme petržlenovou vňaťou.

Teplé syrové chlebíky so šunkou a hubami

Potrebujeme ! 100 g šunky ! 50 g tvrdého syra ! 50 g šampiňónov ! 1 PL oleja ! 1 PL kečupu ! 4 menšie krajce sendviča

Ako na to?
! Sendvič potrieme maslom, obložíme plátkami šunky a šampiňónmi, ktoré sme udusili na oleji.
Pokvapkáme kečupom, posypeme nastrúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Zapečieme, aby sa syr roztopil, asi 10 minút. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou alebo plátkami očistených jabĺk

Toast s tuniakom

Potrebujeme ! 250 g tuniaka v oleji ! 4 plátky tvrdého syra ! 50 g masla ! 200 g šalátovej uhorky ! 50 g kapár ! veľkú bagetu ! šťavu z polovice citróna ! tabasco ! sladkú papriku ! čierne korenie

Ako na to?
! Bagetu priečne aj pozdĺžne prekrojíme na 4 rovnako veľké časti a mierne opečieme.
Uhorku umyjeme, cibuľu očistíme a oboje nakrájame na kolieska. Plátky syra nakrájame na pásiky. Tuniaka vyberieme z konzervy, necháme odkvapkať a popučíme vidličkou. Potom pridáme šťavu z citróna, zopár kvapiek tabasca, korenie, papriku a všetko dobre premiešame. Jednotlivé časti bagety potrieme tenkou vrstvou masla, obložíme kolieskami uhorky,ochuteným tuniakom a pásikmi syra. Nakoniec bagetu ozdobíme cibuľou a kaparami. Zapekáme v rozohriatej rúre 5 až 8 minút.

Vajíčkový toast

Potrebujeme ! 4 vajcia ! 80 g majonézy ! 120 g sterilizovaných uhoriek v sladkokyslom náleve ! 4 krajce chleba ! cibuľu ! horčicu ! sladkú papriku ! korenie karí ! mleté korenie ! soľ

Ako na to?
! Vajcia uvaríme natvrdo, očistíme a nadrobno nakrájame.
Uhorky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
Vajcia, uhorky a cibuľu  dáme do misky, primiešame majonézu, horčicu, papriku, karí a dobre premiešame.
Dochutíme soľou a korením.
Vzniknutou zmesou potrieme opečené krajce chleba  a podávame ich teplé.


Zeleninovo-tvarohová bageta

Potrebujeme ! veľkú bagetu ! 100 g kukurice
! 1 paradajku ! 50 g tvarohu ! 5 list šalátu ! 2 plátky údeného lososa ! soľ ! korenie podľa chuti

Ako na to?
! Kukuricu osušíme, rajčinu pokrájame na kocky. Bagetu po rozkrojíme, vnútrajšok vyberieme a pokrájame na  kocky. Kocky potom zmiešame  so zeleninou a tvarohom. Vložíme do bagety, prikryjeme šalátom a navrch položíme  lososa.


Zeleninovo-syrové toasty

Potrebujeme ! toastový chlieb Pott !
syry - tavený aj tvrdý ! zeleninu ! šunku

Ako na to?
! Toastové chlebíky natrieme taveným syrom, na to naukladáme šunku, papriku nakrájanú na jemnučké kolieska, veľa cibule, červenú papriku, cesnak a všetko prikryjeme tvrdým syrom.
Rýchlo zapečieme a podávame.

Sendvič s kuracím mäsom a so slaninou

Potrebujeme ! sendvič ! 3 - 4 plátky anglickej slaniny ! 100 g kuracieho mäsa ! ľadový šalát ! plnotučnú horčicu ! údený tvrdý syr

Ako na to?
! Najskôr z kuracieho mäsa narežeme plátky, ktoré osmažíme na panvici, potom osmažíme do chrumkava slaninu. Na jeden krajec sendviča položíme syr, necháme ho v mikrovlnnej rúre rozpustiť, na druhý kúsok sendviča natrieme horčicu.
Potom ukladáme postupne vrstvy v tomto poradí: sendvič so syrom, šalát, slanina, mäso, slanina, šalát a nakoniec sendvič s horčicou.

Šampiňónové toasty

Potrebujeme ! 8 krajcov sendviča ! 150 g šampiňónov ! 3 vajcia ! 1 PL masla ! bylinkovú soľ ! 100 g tvrdého syra ! olej ! kapiu

Ako na to?
! Krajce sendviča zľahka osmažíme na oleji alebo opečieme v hriankovači.
Šampiňóny nakrájané na plátky najprv scedíme, potom ich osmažíme na masle, pridáme vajcia, bylinkovú soľ a keď vajcia takmer zhustnú, pokrm odložíme z plameňa. Vajcia so šampiňónmi rozdelíme na hrianky, posypeme strúhaným syrom a zapečieme. Nakoniec ich ozdobíme kúskami kapie.

Syrové chlebíčky s vajcami

Potrebujeme ! 4 krajce tmavého chleba ! nátierkové maslo ! 100 g plátkového syra ! 2 vajcia uvarené natvrdo ! červenú papriku ! zelenú petržlenovú vňať na
ozdobu

Ako na to?
! Plátky chleba natrieme nátierkovým maslom, uložíme naň plátky syra, kolieska vajíčok a krúžky červenej papriky.
Ozdobíme trochou petržlenovej vňate a podávame.

Zapečené hrianky so žĺtkami

Potrebujeme ! 12 hrianok z bieleho chleba ! 120 g ementálu ! 2 žĺtky ! štipku sladkej mletej papriky ! štipku soli

Ako na to?
! Pripravené krajce bieleho chleba z oboch strán zľahka natrieme maslom, uložíme na suchý plech a prudko ich opečieme v predhriatej rúre do zlata. Nastrúhaný syr dáme do misky, pridáme žĺtky, mletú papriku, soľ a všetko dobre premiešame. Touto zmesou potrieme pripravené hrianky, uložíme ich na plech a v horúcej rúre ich zapečieme.

Toast s jablkami

Potrebujeme ! 100 g tvrdého syra ! 50 g masla ! 250 g toastového chleba ! 250 g jabĺk ! štipku mletej sladkej papriky ! 30 g jadier vlašských orechov

Ako na to?
! Krajce chleba potrieme maslom, naukladáme na ne plátky jabĺk bez jadrovníkov, prikryjeme plátkami tvrdého syra a poprášime mletou paprikou. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry a keď sa syr začne roztekať, vyberieme ich a posypeme nasekanými orechmi.

Jumbo bageta

Potrebujeme ! 500 g údeného mäsa nakrájaného na plátky (morčacie prsia) ! 50 g kyslej smotany ! 75 g majonézy ! pomaranč ! bagetu ! žeruchu (petržlenovú vňať) ! mleté čierne korenie ! soľ

Ako na to?
! Pomaranč olúpeme a v miske nakrájame mesiačiky na plátky. Vytečenú šťavu zmiešame s kyslou smotanou a majonézou.
Ochutíme soľou a korením. Bagetu vodorovne prekrojíme, natrieme ochutenou majonézou, na jednu polovicu položíme tenké plátky údeného mäsa.
Na mäso dáme nakrájaný pomaranč, posypeme nasekanou žeruchou a prikryjeme druhou polovicou bagety.

Rožky plnené párkami

Potrebujeme ! 8 rožkov ! sardelovú pastu ! 8 párkov ! 100 g ementálskeho syra

Ako na to?
! Rožky pozdĺž prekrojíme, vydlabeme a vnútro natrieme sardelovou pastou. Do každého dáme kúsok osušeného párku (vhodné sú frankfurtské párky), prikryjeme tenkými plátkami ementálskeho syra a priklopíme vrchom rožka. Plnené rožky zabalíme do alobalu, poukladáme na plech a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 20 minút. Podávame so šípkovým čajom.

Obložená žemľa s tuniakom

Potrebujeme ! 4 žemle ! maslo ! konzervu tuniaka vo vlastnej
šťave ! 4 veľké listy hlávkového šalátu ! 2 vajcia ! 2 paradajky ! klíčky zo sójových bôbov

Ako na to?
! Žemle rozkrojíme na polovice a natrieme ich maslom. Na spodnú časť žemle položíme opláchnutý list šalátu a naň tuniaka. Vajcia uvarené na tvrdo nakrájame na kolieska, paradajky nakrájame na plátky a spolu s vajcami ich poukladáme na tuniaka.
Nakoniec všetko posypeme dvoma lyžicami klíčkov zo sójových bôbov a prikryjeme druhou polovicou žemle.

Letné sendviče

Potrebujeme ! celozrnné žemle ! taliansky syr
mozzarela ! paradajky ! ľadový šalát ! bazalku ! maslo ! olej

Ako na to?
! Žemle prekrojíme na polovicu, jednu z nich natrieme maslom a bohato obložíme šalátom, paradajkami a mozzarelou, posypeme bazalkou a mierne pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec prikryjeme druhou polovicou žemle.

Rozličné Pečivo s bryndzovou
nátierkou

Potrebujeme ! 250 g bryndze ! 100 g masla ! cibuľu ! mletú rascu ! 1 kl mletej červenej papriky

Ako na to?
! Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rascu, červenú papriku a všetko dobre premiešame. Podávame natreté na čerstvom pečive.

Syrovo-šunkové
žemličky

Potrebujeme ! lístkové cesto ! tavené syry ! tvrdý syr ! šunku ! trocha kečupu ! žĺtok ! zeleninu na
ozdobu ! sezam

Ako na to?
Lístkové cesto rozvaľkáme a ostrôžkou orežeme na obdĺžnik. Na cesto natrieme tavený syr, na syr dáme trocha kečupu -iba trocha, aby sa žemličky veľmi nerozchádzali. Na to poukladáme šunku a posypeme postrúhaným tvrdým syrom.
Cesto zvinieme do rolády, okraje stlačíme, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom a šikmo pokrájame na trojuholníčky. Poukladáme ich na mastný papier na plech a pečieme pri teplote 200° C 15 - 20 minút.

Arašidové maslo

Potrebujeme ! nesolené arašidy ! 1 PL oleja podľa potreby ! soľ

Ako na to?
! Na suchej panvici opražíme arašidy. Musia získať zlatú farbu.
V mixéri ich osolíme a rozmixujeme. Vznikne zmes podobná maslu. Ak je treba, pridáme olej. Natierame na chlieb alebo hrianky.

Zeleninová nátierka so syrom

Potrebujeme ! 100 g zeleru ! 100 g karotky ! zväzok reďkvičiek ! 150 g tvrdého syra ! 150 g majonézy ! cukor ! citrón ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! Surovú zeleninu najemno nastrúhame a vmiešame do nej majonézu a syr. Natierame na tmavé pečivo, zdobíme petržlenovou vňaťou. pre zvýraznenie chuti môžeme pridať niekoľko kvapiek balzamikového octu alebo sójovej omáčky.

Lančmítové raňajky

Potrebujeme ! konzervu fazule ! 2 paradajky ! 2 šampiňóny ! lančmít ! klobásu ! oregano ! čierne korenie ! olej ! pečivo

Ako na to?
! Na oleji opečieme polovice paradajok, ktoré okoreníme oreganom, čiernym korením a osolíme. Potom pridáme polovice šampiňónov, klobásu, plátky lančmítu, fazuľu z konzervy a celú zmes prehrejeme.

Tvarohová nátierka

Potrebujeme ! tvaroh ! 2 tavené syry ! cibuľu ! 1 PL horčice ! kečup ! papriku ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! Cibuľu a papriku najemno nakrájame a dáme do plytkého taniera. Pridáme tvaroh, tavené syry, horčicu a kečup a všetko premiešame vidličkou.

Nátierka z diétnej salámy

Potrebujeme ! 400 g diétnej salámy ! 1 kl tatárskej omáčky ! 50 g rastlinného masla ! 4 paradajky ! 4 nastrúhané reďkovky ! nastrúhanú cibuľu ! 1 kl horčice ! nadrobno nasekanú pažítku

Ako na to?
! Salámu pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do misky. Pridáme maslo, nastrúhanú cibuľu, na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, horčicu, tatársku omáčku a soľ podľa chuti. Všetko dobre vymiešame. Natierame na chlieb alebo pečivo.

 

Polievky

Polievka z červenej repy

Potrebujeme ! stredne veľkú červenú repu ! cibuľu ! 2 mrkvy ! zemiak ! hrnček uvarenej bielej fazule ! 2 listy bielej kapusty ! malý kúsok zeleného póru

Ako na to?
! Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na malé kocky, pridáme na hrubo nastrúhanú červenú repu (trochu si z nej necháme), na kocky nakrájanú kapustu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Všetko osolíme, pridáme rascu a dusíme pod pokrievkou. Po chvíli zalejeme vriacou vodou a varíme. Keď je zelenina už takmer mäkká, pridáme k nej na malé kocky nakrájaný zemiak a varenú fazuľu. Keď je už všetko mäkké, zahustíme polievku lyžicou múky.
Nakoniec pridáme odloženú nastrúhanú repu, nadrobno nakrájaný pór alebo petržlenovú vňať a necháme prejsť varom.

Polievka zo žihľavy

Potrebujeme ! 3 hrste žihľavových listov ! zeleninový vývar ! 1 PL oleja ! cibuľku ! štipku soli ! mleté čierne korenie ! strúhaný muškátový oriešok ! pažítku ! vajce

Ako na to?
! Na oleji speníme cibuľku, pridáme umyté listy žihľavy, ktoré sme predtým nadrobno pokrájali, krátko usmažíme a zalejeme zeleninovým vývarom. Povaríme asi 5 minút, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec pridáme rozhabarkované vajíčko, ktoré necháme prejsť varom. Do hotovej polievky ešte pridáme nadrobno posekanú pažítku a petržlenovú vňať.

Pohánková polievka

Potrebujeme ! 50 g pohánky ! 4 zemiaky ! 30 g sušených húb ! petržlen ! mrkvu ! cibuľu

Ako na to?
! Pohánku, nakrájané zemiaky a vopred namočené nakrájané huby uvaríme do mäkka v osolenej vode. Pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, na tenké plátky nakrájanú cibuľu a zamiešame. Pomastíme olejom, ale už nevaríme.

Zemiakovo-sójová polievka

Potrebujeme ! 50 g uvarených sójových bôbov ! 4 zemiaky ! cibuľu ! mrkvu ! kúsok zeleru ! petržlen ! pór ! 1/4 hlávky kapusty ! 20 g sušených húb ! 3 strúčiky cesnaku ! 3 PL oleja ! majorán ! rascu ! soľ

Ako na to?
! Zeleninu pokrájame na rezance, dusíme ju 5 minút na oleji, potom zalejeme vodou a dusíme domäkka. Medzitým dáme variť zemiaky pokrájané na kocky do osolenej vody s rascou. Vopred namočené huby tiež uvaríme domäkka.
Uvarenú zeleninu zmiešame s uvarenými zemiakmi, hubami a uvarenými sójovými bôbmi. Pridáme majorán, prelisovaný cesnak, soľ a ešte chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Paradajková polievka s pečenými paprikami

Potrebujeme ! 2 červené papriky ! 1 PL olivového oleja ! veľkú cibuľu ! 2 strúčiky cesnaku ! 1 PL paradajkového pretlaku ! 50 g olív ! 2 strúčiky cesnaku ! 700 g zrelých paradajok ! 2 šálky zeleninového vývaru ! bazalku ! soľ

Ako na to?
! Rúru zohrejeme na 180 °C.
Rozpolené papriky zbavené jadier rozložíme na plytký pekáč šupkou hore a pokvapkáme ich polovicou olivového oleja.
Pečieme 25 minút, až kým nezmäknú.
Potom ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, zbavíme ich šupky, stopiek a nahrubo nakrájame. Na veľkej panvici si rozohrejeme zvyšný olej, dáme doň cibuľu a smažíme, kým nezmäkne. Potom k nej pridáme cesnak a nakrájané paradajky a za stáleho miešania 2 minúty varíme. Pridáme k nim upečené papriky, pretlak a zeleninový vývar, prikryjeme pokrievkou a 15 minút dusíme. Polievku necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme ju. Podľa chuti ju okoreníme, znovu zohrejeme a podávame posypanú bazalkou.

Vločková polievka

Potrebujeme ! 8 hrnčekov vody ! šálku ovsených vločiek ! štipku soli ! 1/2 kl rasce ! cibuľu ! mrkvu! 2 listy kelu ! 4 ružičky karfi olu ! 2 kl tekvicového oleja ! 2 PL morských rias ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! V hrnci nasucho opražíme vločky s rascou. Zalejeme ich vodou, osolíme a keď polievka začne vrieť, pridáme do nej zeleninu nakrájanú na rezance a morské riasy. Varíme, až kým zelenina nezmäkne a polievku podávame ozdobenú petržlenovou vňaťou.

Kvasnicová polievka

Potrebujeme ! 3 balenia kvasníc ! mrkvu ! strúhanku ! rastlinný tuk ! soľ ! maslo ! vajce ! polievkové korenie ! biele korenie

Ako na to?

! Stredne veľkú mrkvu nastrúhame na menšie rezance a urestujeme na masle, kým pustí šťavu a potom ju zalejeme vodou. Na rastlinnom tuku rozpustíme kvasnice, odstavíme ich a pridáme k nim celé vajce, strúhanku, soľ a biele korenie. Túto zmes spracujeme na stredne hustú hmotu a cez veľké oká na strúhadle ju pridáme do vriacej polievky a ešte chvíľu varíme.

 

Studené jedlá

Zelerový šalát

Potrebujeme ! 0,5 kg zeleru ! 300 ml bieleho jogurtu ! šťavu z citróna ! 2 kl strúhaného ďumbiera ! 1 kl soli ! 1 kl rímskej rasce ! 1 kl semienok horčice ! 1 kl indickej zmesi korenia ! olivy, posekané vlašské orechy alebo kapiu na ozdobu

Ako na to?
! Citrón odšťavíme, zeler ošúpeme, nastrúhame najemno a ihneď premiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedol. Ďumbier ošúpeme a najemno nastrúhame.Semienka čiernej horčice nasucho opražíme, až kým nezačnú pukať. Potom pridáme rímsku rascu a zakryjeme.
Panvicu dáme mimo zdroja tepla a krúživým pohybom panvice krátko premiešame.Všetko spolu zmiešame a necháme hodinu v chlade.
Podávame studené k hlavnému jedlu alebo k pečivu.

Červená kapusta so syrom

Potrebujeme ! 200 g červenej kapusty ! 100 g eidamu ! 50 g póru ! biely jogurt ! 100 g cibule ! 2 – 3 PL citrónovej šťavy ! kôpor ! oregano ! sójovú omáčku ! soľ

Ako na to?
! Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na tenko a sparíme ju vriacou vodou. Potom ju necháme chvíľu zmäknúť, precedíme ju, osolíme, zalejeme citrónovou šťavou a necháme vychladnúť. Syr eidam nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ho k vychladnutej kapuste. Šalát dochutíme sójovou omáčkou, pridáme doň najemno nakrájanú cibuľu, pór, trochu oregana a biely jogurt. Všetko dobre premiešame a necháme ešte vychladnúť. Podávame s uvareným vajíčkom alebo s dobrým pečivom či obilnými plackami.

Jablkový šalát so syrom

Potrebujeme ! 2 veľké jablká ! 200 g tvrdého syra ! 1/2 citrónu ! 10 vlašských orechov ! 1 PL olivového oleja ! soľ ! čierne korenie

Ako na to?
! Jablká ošúpeme, rozpolíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky.
Pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy, aby dužina nezhnedla. Potom k nim pridáme kocky syra, olúpané a nasekané vlašské orechy, pokvapkáme všetko olejom, mierne osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Podávame s toastami.

Šalát so zelerom a ananásom

Potrebujeme ! kuracie prsia ! sterilizovaný zeler ! kompótový ananás ! pár PL bieleho jogurtu ! šťavu z citróna ! soľ ! čierne korenie ! kučeravý alebo ľadový šalát ! rajčinu

Ako na to?
! Tepelne spracované kuracie mäso nakrájame alebo natrháme na kúsky a dáme do misy na šalát. Zo sterilizovaného zeleru vylejeme nálev a zeler pridáme k mäsu, rovnako aj kúsky ananásu. Suroviny zmiešame s bielym jogurtom, pokvapkáme ich citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Nakoniec hotový šalát ozdobíme paradajkou.

 

Teplé jedlá

Zemiaky s tofu a mrkvový šalát

Potrebujeme ! zemiaky ! olivový olej ! biele tofu ! soľ ! vegetu ! mletú červenú papriku ! 3 strúčiky cesnaku ! nadrobno posekanú petržlenovú vňať Na mrkvový šalát ! mrkvu ! pár kvapiek octu ! olivový olej ! umelé sladidlo ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! Očistené umyté zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka.
Medzitým si nachystáme ostatné ingrediencie: biele tofu, mletú červenú papriku, vegetu, olivový olej, petržlenovú vňať a cesnak. Urobíme si ,,omáčku“, ktorú premiešame s uvarenými zemiakmi, a to takto: do misky nalejeme olivový olej, pridáme doň postrúhaný tofu syr, pretlačíme cesnak, pridáme vegetu, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať a poriadne premiešame. Necháme odležať. Do väčšej misy, v ktorej sa bude dať miešať, dáme nakrájané uvarené očistené zemiaky, pridám zmes korenín s tofu, primiešame trocha olivového oleja a premiestnime do menšieho pekáčika alebo ohňovzdornej misy. Podlejeme vodou tak, aby boli zemiaky zakryté do 1/3 výšky.
Zakryjeme alobalom a dáme piecť. Pečieme dovtedy, kým sa všetka voda nevydusí, potom odokryjeme alobal a necháme troška zapiecť do chrumkava. Medzitým si očistenú mrkvu postrúhame, pridáme k nej olivový olej, 1 PL octu, trocha umelého sladidla a posypeme petržlenovou vňaťou.

Rizoto s pórom a arašidmi

Potrebujeme ! 250 g ryže natural ! 2 póry ! 100 g arašidov ! 4 PL oleja ! pol kl sójovej omáčky ! karí ! soľ

Ako na to?
! Ryžu prepláchneme a pripravíme tradičným spôsobom (v pomere 1 diel ryže, 2 diely vody). Na oleji zľahka opražíme arašidy, pridáme karí korenie a na kolieska pokrájaný pór (bielu časť). Odstavíme a pridáme na kolieska nakrájanú zelenú časť póru. Dochutíme sójovou omáčkou.

Guľky z rybieho mäsa

Potrebujeme ! pažítku ! kôpor ! rybie mäso bez kostí ! šampiňóny ! paradajky ! strúhanku

Ako na to?
! Pažítku a kôpor nakrájame na malé kúsky, rybie mäso osolíme a okoreníme, nakrájame ho na menšie kúsky a rozmixujeme ho spolu so strúhankou, pažítkou a kôprom na jemnú hmotu. Z nej potom tvarujeme guľky. Potom si nakrájame šampiňóny na kolieska a spolu s paradajkami ich privedieme do varu. Pridáme k nim rybie guľky a dusíme aspoň 10 minút. Podávame ihneď.

Jemná ryža s naklíčenou fazuľkou

Potrebujeme ! 300 g ryže natural bio ! 0,5 l vývaru ! soľ ! 2 väčšie červené cibule! kvalitný rastlinný bio olej ! mleté čierne korenie ! oregano ! 400 g naklíčených fazuliek ! 2 zeleninové papriky ! menší pór ! zelenú petržlenovú vňať ! pažítku

Ako na to?
! Ryžu prepláchneme studenou vodou a necháme ju odkvapkať. Potom ju zalejeme 400 ml vývaru, pridáme trochu oleja a cibuľu pokrájanú na tenké plátky. Na miernom ohni všetko dusíme prikryté bez miešania, kým tekutina nevsiakne. Pridáme naklíčené fazuľky, nakrájanú papriku a pór. Dochutíme korením a oreganom, zalejeme zvyšným vývarom, dobre premiešame a prikryjeme .Všetko pomaly dusíme 5 minút. Potom pridáme nasekané vňate, znova premiešame a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Odstavíme z ohňa a necháme ešte 10 minút stáť. Podávame s omáčkami, mäsom a zeleninou.

Pečené baklažány

Potrebujeme ! 2 dlhšie tenké baklažány ! 1 kg rajčín ! veľkú cibuľu ! strúčik cesnaku ! 1 kl sušeného tymianu ! 8 PL olivového oleja ! soľ ! mleté čierne korenie ! štipku cukru

Ako na to?
! Baklažány umyjeme, osušíme, odrežeme stopky.
Dužinu nakrájame na kocky a opražíme na miernom ohni v polovici oleja. Medzitým ošúpeme rajčiny (najlepšie je ich na chvíľu namočiť do vriacej vody) a nakrájame na kocky. Cibuľu i cesnak pokrájame a zľahka opražíme zvlášť na zvyšku oleja.
Pridáme rajčiny a tymian a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Na prudkom ohni povaríme až do zhustnutia omáčky. Pridáme opečené baklažány, ochutíme soľou, korením a cukrom. Najlepšie chutia s celozrnným chlebom či chlebovými plackami.

Pohánková fašírka

Potrebujeme ! 2 šálky pohánky ! 4 šálky vody ! bobkový list ! 150 g tvrdého syra ! cibuľu ! 1 - 2 strúčiky cesnaku ! vajce ! 1 PL sušeného droždia ! petržlenovú vňať ! olej ! strúhanku

Ako na to?
! Do vody dáme variť bobkový list. Keď voda zovrie, bobkový list vytiahneme, vysypeme do vody pohánku a necháme pod pokrievkou napučať (asi 15 minút). Na oleji krátko opražíme droždie, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a majorán. Keď pohánka vsiakne všetku vodu, vmiešame do nej opraženú koreninovú zmes, nastrúhaný syr, nasekanú zelenú vňať a hmotu spojíme rozšľahaným vajcom. Nalejeme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč a zapekáme v horúcej rúre asi 30 minút. Podávame so zemiakmi. Obmena: Ak chceme, aby bola fašírka výdatnejšia a výživnejšia, pridáme šálku uvarenej hnedej šošovice, huby dusené na rasci alebo hrsť nasekaných vlašských orechov.

Sójové kocky na čínsky spôsob

Potrebujeme ! sójové kocky ! olej ! cesnak ! cibuľu ! balenie arašidov ! konzervu bambusových výhonkov ! sladký kečup ! plnotučnú horčicu ! sójovú omáčku ! pikantné karí ! kurkumu ! chilli

Ako na to?
! Sójové kocky uvaríme podľa návodu. Na panvici rozpálime trochu oleja a dáme naň nadrobno nakrájanú menšiu cibuľku, strúčik cesnaku a arašidy a všetko urestujeme. Potom pridáme sójové kocky, bambusové výhonky, 1 PL sójovej omáčky a všetko podľa chuti okoreníme. Po piatich minútach pridáme do jedla dve PL kečupu a 1 PL plnotučnej horčice. Podávame s ryžou.

Sójové mäso so zeleninou

Potrebujeme ! vrecko sójového mäsa ! cibuľu ! soľ ! čierne korenie ! rascu ! konzervu šampiňónov ! zeleninu

Ako na to?
! Sójové mäso uvaríme, osmažíme na oleji s urestovanou cibuľkou, pridáme soľ, trochu rasce a čierneho korenia, konzervu šampiňónov a zeleninu podľa vlastnej chuti (hrášok, kukuricu, papriku alebo mrazenú zeleninovú zmes). Sójovú zmes môžeme vmiešať do cestovín alebo ju podávame s ryžou.

Sójové mäso na mede

Potrebujeme ! vrecko sójových kociek ! veľkú cibuľu ! sterilizovanú zeleninu ! soľ ! čierne korenie ! sójovú omáčku ! polievkové korenie ! 2 PL medu ! rastlinný olej

Ako na to?
! Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme k nej sójové mäso, soľ, čierne korenie, sójovú omáčku a polievkové korenie. Potom prisypeme zeleninu, zalejeme všetko trochou vody a dusíme asi 10 minút. Po vydusení pridáme med, premiešame a podávame s ryžou alebo zemiakmi.

Zemiaky s tofu a kyslou kapustou

Potrebujeme ! 3 PL rastlinného masla ! 2 šálky cibule ! 5 - 6 väčších zemiakov ! 4 šálky kyslej kapusty ! 2 šálky uvarenej ryže natural ! 2 šálky postrúhaného tofu ! 2 kl soli ! 3 PL oleja ! 1 a pol šálky sójového mlieka

Ako na to?
! Chlebovú formu vymastíme olejom, na spodok uložíme na plátky pokrájané zemiaky uvarené vopred v šupke, na ne ryžu, kyslú kapustu a nastrúhaný tofu syr. Jednotlivé vrstvy vždy ochutíme soľou a vrch polejeme olejom. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút. Pred dokončením zalejeme sójovým mliekom a dopečieme.

Kuracie kúsky so špargľou

Potrebujeme ! 0,5 kg špargle ! 4 plátky kuracích pŕs ! 125 ml bieleho vína ! 1/2 kl zázvoru ! 2 PL maizeny ! 500 ml vody ! cibuľu ! olej

Ako na to?
! Mäso nakrájame na drobné kúsky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi vína, soli, zázvoru, maizeny, vody a nadrobno nakrájanej cibule.
Špargľu ošúpeme, pokrájame na drobno a na oleji asi 3 minúty opekáme. Potom špargľu vyberieme, vložíme mäso a opekáme asi 8 minút. Pridáme špargľu a dohromady ešte 2 minúty opečieme. Podávame teplé s ryžou a zeleninovou oblohou.

Zapečené kuracie plátky s cuketou

Potrebujeme ! kuracie plátky ! cuketu ! cesnak ! 200 g tvrdého syra

Ako na to?
! Cuketu nakrájame na kolieska, kuracie plátky potrieme cesnakom a postupne kladieme do zapekacej misky – vždy najprv vrstvu cukety a na ňu plátky mäsa. Každú vrstvu mierne osolíme a okoreníme podľa chuti. Vložíme do vyhriatej rúry, a keď je mäso hotové, posypeme ho nastrúhaným syrom.

Morčacie rolky plnené špenátom

Potrebujeme ! 600 g morčacích pŕs ! soľ ! čierne korenie ! 4 väčšie strúčiky cesnaku ! 450 g špenátových listov ! 100 g strúhaného syra ! 150 g karotky

Ako na to?
! Z morčacích pŕs urobíme 8 rezňov a naklepeme ich na tenko. Rezne osolíme, okoreníme a natrieme prelisovaným cesnakom. Umyté špenátové listy dáme na sito, prelejeme ich vriacou vodou a necháme odkvapkať. Takto pripravené špenátové listy rozložíme na rezne, osolíme, posypeme syrom a na každý dáme tri kúsky rozkrojenej karotky. Rezne zvinieme a uložíme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba.
Podlejeme ich vodou, pokvapkáme olivovým olejom a vo vyhriatej rúre pečieme 20 – 25 minút. Počas pečenia ich polievame výpekom. Podávame so zeleninovým šalátom.

Pečená ryba s ryžou

Potrebujeme ! šálku nakrájanej cibule ! 1/2 šálky nakrájaného zeleru ! 4 šálky uvarenej ryže ! 1/4 šálky petržlenovej vňate ! 1,5 kg čerstvého rybieho filé ! 1/2 šálky sójovej omáčky ! 1/2 šálky vody ! 1 kl nastrúhaného zázvoru ! tmavý sezamový olej ! plátky citróna

Ako na to?
! Na panvici rozohrejeme malé množstvo tmavého sezamového oleja, vložíme cibuľu a zeler a 2 - 3 minúty smažíme. Usmaženú zeleninu dáme do misy s ryžou, posypeme ju petržlenovou vňaťou a dobre premiešame.
Zmes premiestnime do pekáča. Medzitým si zmiešame vodu, sójovú omáčku a zázvor. Filé dáme do plytkej misy, zalejeme ho zmesou vody, sójovej omáčky, zázvoru a necháme 30 – 40 minút marinovať.
Potom marinované filé rozprestrieme na ryžu v pekáči. Zakryjeme a pečieme pri teplote 150° C asi 30 minút, až kým je ryba mäkká. Nakoniec rybu posypeme trochou nakrájanej petržlenovej vňate a podávame ozdobené plátkami citróna.

Cestoviny s tuniakom a feniklom

Potrebujeme ! fenikel ! hrsť hrozienok ! 2 konzervy tuniaka ! škrob na zahustenie ! cestoviny

Ako na to?
! Fenikel nakrájame na tenké plátky, hodíme ho do vriacej vody a len čo začne voda opäť vrieť, fenikel precedíme. Na panvici rozpálime olivový olej, vložíme doň fenikel a hrsť hrozienok. Zamiešame, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Potom pridáme 2 konzervy tuniaka, prehrejeme a podľa potreby osolíme. V hrnčeku rozmiešame škrob a dobrotu zahustíme.

Tofu s brokolicou a hráškom

Potrebujeme ! 200 g tofu ! 250 g brokolice ! 200 g zeleného hrášku ! 150 ml kyslej smotany ! 1 PL rastlinného oleja ! 4 PL vody ! 1 kl soli ! 1/2 kl cukru ! 2 kl mletého koriandru ! 1/2 kl kurkumy ! 1/2 kl indickej zmesi korenia ! 1/4 kl kajenského korenia

Ako na to?
! Tofu a brokolicu nakrájame. Vo väčšom hrnci na rozohriatom oleji krátko osmažíme korenia. Pridáme nakrájanú brokolicu s hráškom, potom vodu a prikryté podusíme. Nakoniec pridáme smotanu a tofu, soľ a vodu, dobre zamiešame a pokračujeme vo varení ešte 5 minút. Podávame s ryžou alebo pšeničnými plackami či pečivom.

Špenátový prívarok

Potrebujeme ! balíček mrazeného špenátu ! cesnak ! soľ ! hladkú múku ! kyslú smotanu ! soľ

Ako na to?
! Mrazený špenát dáme do hrnca, pridáme trocha vody a varíme asi 8 minút.
Pridáme pretlačený cesnak, soľ a zalejeme kyslou smotanou rozhabarkovanou s múkou a menším množstvom vody alebo mlieka. Povaríme ešte asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi dochutenými petržlenovou vňaťou a s vareným vajíčkom.

Zemiakové placky so syrom

Potrebujeme ! 0,5 kg zemiakov ! mrkvu ! petržlen ! zeler ! 150 g strúhaného syra ! 3 vajcia ! soľ ! olej

Ako na to?
! Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme do misky. Pridáme uvarenú a potlačenú koreňovú zeleninu, strúhaný syr, vajcia a soľ. Všetko dobre zmiešame, vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Tvary môžeme tvoriť podľa svojej fantázie. Placky opečieme na oleji z oboch strán. Podávame s dressingom z jogurtu alebo z kyslej smotany vymiešanej s pretlačeným cesnakom, posekanou pažítkou a strúhaným syrom.

Pórový nákyp

Potrebujeme ! 2 póry ! 3 mrkvy ! 3 PL oleja ! soľ ! mleté biele korenie ! 6 PL zeleninového vývaru ! citrón ! 100 g celozrnnej múky ! pol kl sušeného majoránu ! strúhaný muškátový oriešok ! trocha kypriaceho prášku ! 300 ml mlieka ! 4 vajcia

Ako na to?
! Pór pokrájame aj so stonkou, mrkvu ošúpeme a rozkrojíme napoly. Zeleninu porozkladáme do zapekacej misy, polejeme olejom, osolíme a okoreníme.
Dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C na 20 minút. Štvrtinu kôry z citróna nastrúhame, zmiešame s múkou, majoránom, soľou, korením, muškátovým orieškom a kypriacim práškom. Vlejeme mlieko a vypracujeme cesto. Postupne vmiešame žĺtky a z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý následne zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme na zeleninu a dáme piecť na 20 až 30 minút.

Baklažánovo-paradajkový nákyp

Potrebujeme ! stredný baklažán ! 4 paradajky ! 2 vajíčka ! 200 ml mlieka ! strúhaný syr ! soľ ! 250 ml vody ! 1 kl vegety ! bazalku ! 2 strúčiky cesnaku ! oregano ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! Baklažán očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme a necháme odstáť. Potom ho povaríme asi 15 minút vo vode spolu s vegetou. Uvarený baklažán uložíme do zapekacej misky. Paradajky olúpeme, nakrájame na kolieska a poukladáme na baklažán.
Zeleninu zalejeme vajíčkami, ktoré sme rozmiešali v mlieku spolu s koreninami a cesnakom. Pečieme pri teplote 180 °C, kým sa omáčka nevydusí. Tesne pred dopečením posypeme syrom.

Ovsené placky

Potrebujeme ! 2 hrnčeky ovsených vločiek ! hrnček celozrnnej hrubej múky ! 2 hrnčeky vody ! 1 kl škorice ! 2 štipky soli ! 5 PL olivového oleja ! 2 hrste hrozienok ! jablko nastrúhané nahrubo ! 2 PL rastlinného oleja

Ako na to?
! Všetky suroviny zmiešame dohromady a necháme 3 – 6 hodín odležať. Na vymastený plech potom lyžicou ukladáme kopčeky, ktoré vytvarujeme do tvaru placiek.
Pečieme v rúre pri teplote 250 °C asi 30 – 40 minút.

Šošovica s paradajkami

Potrebujeme ! 300 g šošovice ! 2 PL oleja ! cibuľu ! 4 strúčiky cesnaku ! 250 g rajčín ! soľ ! petržlenovú vňať

Ako na to?
! Šošovicu uvaríme v osolenej vode do mäkka a precedíme.
Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájané rajčiny a podusíme. Potom pridáme prelisovaný cesnak, zmiešame s uvarenou šošovicou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Pšeničné placky

Potrebujeme ! 1/2 hrnčeka celozrnnej múky ! hrnček vody ! rascu ! majorán ! 2 strúčiky cesnaku ! stredne veľkú cibuľu ! soľ ! olej

Ako na to?
! Celozrnnú múku opražíme na suchej panvici dohneda, zalejeme ju vodou a necháme stáť, najlepšie cez noc. Potom pridáme rascu, majorán, cesnak, nakrájanú surovú cibuľu či iné korenie, soľ a pripravíme riedke cesto. V panvici rozohrejeme olej, naberačkou nalejeme do panvice také množstvo cesta, aby sa vytvorila placka. Obdobné placky môžeme upiecť aj na jemne mastnom plechu v rúre, iba cesto musí byť o niečo hustejšie.

Rybacie soté

Potrebujeme ! 750 g filety z tresky ! 200 g čerstvých šampiňónov ! 200 g červenej kapusty ! stredne veľký pór ! 1 kl odtučnenej horčice ! 1 kl karí korenia ! 1 PL olivového oleja ! hrubozrnnú morskú soľ ! strúčik cesnaku ! sušenú bazalku ! šťavu z citróna

Ako na to?
! Na rozohriatom oleji opražíme na kolieska pokrájaný pór, pridáme pretlačený cesnak, pokrájané šampiňóny, na dlhšie rezance pokrájanú hlávkovú kapustu a horčicu. Ochutíme soľou a karí korením a krátko podusíme. Na záver pridáme na malé kúsky pokrájanú tresku a podusíme 10 minút. Ozdobíme bazalkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s ryžou natural.

Dusený zeler na čínsky spôsob

Potrebujeme ! 400 g zeleru ! cibuľu! 30 g oleja ! 2 strúčiky cesnaku ! 1 kl solamylu ! 1 kl karí ! 1 kl worcesterskej omáčky ! mletú červenú papriku ! mleté čierne korenie ! mäsový vývar

Ako na to?
! Zeler očistíme a nastrúhame na hrubo.
Cibuľu posekanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme prelisovaný cesnak, zeler a opražíme. Potom zahustíme solamylom, pridáme karí, worcesterskú omáčku, koreniny, opražíme, podlejeme a udusíme do mäkka.

Hubová omáčka

Potrebujeme ! 3 - 4 čerstvé huby ! 1/2 cibule ! olej ! 1 PL sójového mlieka ! bazalku ! soľ ! celozrnnú pšeničnú múku

Ako na to?
! Čerstvé huby nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na oleji. Pridáme huby a podusíme. Sušené huby necháme najmenej 12 hodín máčať vo vode.
Ochutíme mliekom, soľou a bazalkou. Huby zaprášime celozrnnou múkou, zalejeme vodou a povaríme ešte 20 minút.

Bešamelová omáčka

Potrebujeme ! 3 PL celozrnnej múky ! 2 PL oleja ! 2 hrnčeky vývaru

Ako na to?
! Na panvici rozohrejeme olej. Plameň stlmíme a do teplého oleja zamiešame soľ a 1 PL celozrnnej pšeničnej alebo ryžovej múky. Plameň opäť zosilníme a za stáleho miešania zahrievame až do vysušenia obsahu. Potom pridáme studenú tekutinu – najlepšie vývar zo zeleniny, z rýb, osolíme a na miernom plameni necháme variť asi 20 minút, až kým omáčka zhustne. Ak najprv na oleji osmažíme cibuľku a potom pripravíme bešamel, bude omáčka chutnejšia.

Ryža so šošovicou

Potrebujeme ! 1/2 hrnčeka ryže natural ! 2 hrnčeky vody ! 1 PL šošovice ! soľ ! saturejku

Ako na to?
! Ryžu natural uvaríme podľa návodu. V druhom hrnčeku vody uvaríme vopred namočenú šošovicu a saturejku. Osolíme pred koncom prípravy. Vodu z mäkkej šošovice zlejeme a vmiešame do varenej ryže.

Talianske zemiaky

Potrebujeme ! 700 g zemiakov ! 2 menšie cibule ! 250 g cestovín ! 1 - 2 PL kečupu ! 1 kl mletej papriky ! 5 strúžikov cesnaku ! morskú soľ ! 4 PL olivového oleja

Ako na to?
! Očistené surové zemiaky nakrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku a zemiaky. Všetko spolu za stáleho miešania krátko osmažíme. Cestoviny uvarené v osolenej vode pridáme k zemiakom, osolíme a podusíme. Do hotových zemiakov pridáme kečup a nastrúhaný cesnak. Podávame s olivami.

Šišky s makom

Potrebujeme ! 0,5 kg zemiakov ! 200 g celozrnnej múky ! čerstvé vajce ! 4 PL slnečnicového oleja ! 150 g maku ! 200 g hnedého cukru

Ako na to?
! Zemiaky uvarené v pare necháme vychladnúť a potom ich roztlačíme. Zo zemiakov, múky, vajca a soli urobíme cesto. Na pomúčenej doske z neho urobíme dlhý valček, ktorý pokrájame na niekoľko častí. Každú časť zvlášť rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a nožom z neho krájame asi 5 cm dlhé diely. Každý diel vyvaľkáme rukou do tvaru šišky. Šišky dáme potom uvariť do slanej vriacej vody. Uvarené polejeme olejom, posypeme mletým makom a cukrom.

Pohánka s morčacím mäsom

Potrebujeme ! veľkú cibuľu ! 2 šálky lúpanej pohánky ! kocku bujónu ! petržlenovú vňať ! 300 g morčacích pŕs ! 5 PL oleja ! 1 kl bazalky ! soľ

Ako na to?
! Na oleji speníme nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme pohánku a na miernom ohni urestujeme. Potom prilejeme šálku zeleninového vývaru alebo len teplú osolenú vodu, prikryjeme a dusíme na miernom ohni. Pohánka je za chvíľu mäkká a má byť sypká, nie kašovitá. Medzitým si morčacie mäso nakrájame na rezance, okoreníme ho bazalkou a prudko urestujeme na troche oleja a mierne osolíme.
Mäso podávame s pohánkou ozdobenou petržlenovou vňaťou.

Šošovicové rizoto

Potrebujeme ! 150 g šošovice ! 150 g ryže ! cibuľu ! zeleninový bujón ! 1 PL olivového oleja ! soľ ! čierne korenie ! klinček ! muškátový oriešok ! škoricu

Ako na to?
! Šošovicu uvaríme do polomäkka. Ryžu opražíme na panvici potretej olivovým olejom asi 3 minúty. Potom ju zmiešame so šošovicou, pridáme korenie, soľ a zalejeme vývarom.
Varíme asi 25 minút, až kým vývar nevsiakne.
Nakoniec nakrájame cibuľu, speníme ju na oleji a vmiešame do hotového rizota.

Pečená mrkva

Potrebujeme ! 6 veľkých mrkiev ! 1 a pol PL olivového oleja ! 2 PL sezamových semiačok

Ako na to?
! Mrkvu dobre očistíme a pokrájame na 5 - 7 cm dlhé kúsky. Zalejeme ju olejom a poukladáme na plech a dáme do vopred vyhriatej rúry na asi 20 minút. Pred koncom pečenia posypeme sezamovými semiačkami.

Kurča s paradajkovou omáčkou

Potrebujeme ! 300 g kuracích pŕs ! 2 cibule ! 1 PL olivového oleja ! 2 strúčiky cesnaku ! červenú papriku ! 200 g paradajkovej šťavy ! soľ ! bazalku ! oregano ! majorán ! šalviu ! tymian

Ako na to?
! Na lyžici oleja zľahka osmažíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme k nej mäso nakrájané na menšie plátky, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a osolíme.
Keď sa mäso začne „chytať“ dna panvice, podlejeme ho malým množstvom vody a paradajkovou šťavou a dusíme asi 20 minút. Pred dokončením vyberieme mäso na tanier, omáčku rozmixujeme, prelisujeme cez sito a dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

Kuracie soté

Potrebujeme ! 0,5 kg kuracích pŕs ! 3 - 4 cibule ! korenie podľa chuti ! cesnak ! olej ! rajčinový pretlak ! ryžu alebo zemiaky

Ako na to?
! Na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji. Pridáme k nim nakrájané mäso, vegetu, 1 kl karí korenia a niekoľko kvapiek worcesterskej omáčky. Všetko podlejeme 200 ml vody a podusíme. Po odparení vody pridáme pikantný kečup alebo rajčinový pretlak. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.

Fazuľka s jogurtom

Potrebujeme ! 0,5 kg mladej fazuľky ! 2 cibule ! 4 PL oleja ! 2 paradajky ! 2 kl mletej červenej papriky ! jogurt ! 2 strúčiky cesnaku ! petržlenovú vňať ! soľ

Ako na to?
! Pokrájanú fazuľku udusíme v osolenej vode domäkka. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku a pokrájané paradajky, necháme zovrieť a povaríme. Nakoniec vmiešame prelisovaný cesnak a posekanú petržlenovú vňať. Na tanieri ozdobíme fazuľku lyžicou jogurtu, ktorý zvýrazní jej chuť. Podávame s chlebom alebo zemiakmi.

Zapekané plnené papriky

Potrebujeme ! 8 veľkých paprík ! 3 paradajky ! 2 strúčiky cesnaku ! 3 a pol PL olivového oleja ! 400 g bryndze ! posekaný kôpor ! soľ

Ako na to?
! Papriky umyjeme a vyberieme jadrovníky.Naplníme ich bryndzou, ktorú sme predtým jemne premiešali s nasekaným kôprom.
Do olejom vymastenej misy dáme pokrájané paradajky, odkrojené vrchy z paprík, plnené papriky, posekaný cesnak, soľ a upečieme.

Zeleninové karí

Potrebujeme ! veľkú cibuľu ! 1 kl olivového oleja ! 2 kl karí korenia ! 3 veľké mrkvy ! 3 petržleny ! zeler ! 2 zemiaky ! koreniny ! soľ

Ako na to?
! Cibuľu pokrájame na kocky a urestujeme, pridáme karí korenie a soľ a chvíľu miešame. Potom prisypeme zeleninu a zemiaky nakrájané na kocky, zalejeme hrnčekom vody a necháme zovrieť. Potom dusíme na miernom ohni 20 minút a môžeme podávať.
Použiť sa dá akákoľvek zelenina, najdôležitejšie je karí korenie a zemiaky.

Ryžovo-vaječné placky

Potrebujeme ! 2 vrecká ryže ! 10 vaječných bielkov ! 2 žĺtky ! 2 PL olivového oleja ! 1 PL sójovej omáčky ! 3 kl soli

Ako na to?
! Ryžu dôkladne prepláchneme studenou vodou a necháme ju variť v slanej vode 20 – 25 minút. Uvarenú ryžu vsypeme do mixéra, pridáme bielky so žĺtkami, sójovú omáčku a soľ.
Najprv všetko poriadne premiešame a potom rozmixujeme. Zo zmesi tvarujeme placky, ktoré vyprážame na rozpálenom olivovom oleji.

Zeleninové pyré

Potrebujeme ! 800 ml vody ! 3 väčšie zemiaky ! 2 väčšie mrkvy ! pór ! soľ ! pažítku

Ako na to?
! Zemiaky olúpeme, nakrájame na malé kocky a varíme v osolenej vode s nastrúhanou mrkvou a na kolieska nakrájaným pórom. Keď je všetko mäkké, rozmixujeme to a prepasírujeme. Dosolíme a do hotového pyré dáme pažítku. Ak chceme pyré zjemniť, pridáme doň mlieko, najlepšie sójové.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.