Choď na obsah Choď na menu
 


Nátierky

26. 4. 2009

Nátierky

 

Bryndzová

Potrebujeme

! 200 g bryndze ! 200 g masla ! mletú červenú papriku ! malú cibuľu ! petržlenovú vňať ! chlieb

Ako na to?

! Bryndzu s maslom vymiešame, pridáme mletú červenú papriku a nadrobno posekanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a natrieme na krajce chleba. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

 

Ľahká bryndzová s vajíčkom

Potrebujeme

! 200 – 250 g bryndze ! 100 g masla ! stredne veľkú cibuľu ! 2 vajíčka uvarené na tvrdo ! soľ ! mleté čierne korenie ! pažítku na ozdobenie

Ako na to?

! Maslo vymiešame na penu, postupne pridáme bryndzu a na drobno nakrájanú cibuľku.Podľa chuti dosolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Nakoniec zľahka k primiešame nastrúhané vajíčka. p Podávame s čiernym chlebíkom. P Na ozdobu posypeme pažítkou alebo červenou paprikou.

 

Tvarohová s nivou

Potrebujeme 

! 40 g masla ! 150 g mäkkého tvarohu ! 75 g nivy ! 1 PL mlieka ! soľ ! čierne korenie ! papriku ! cibuľu

Ako na to?

! Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh, nastrúhanú nivu, soľ, čierne korenie, mletú papriku a na jemno nakrájanú cibuľu.

 

Tvarohová s rajčiakmi

Potrebujeme

! 300 g sladkého tvarohu ! 50 g masla ! rascu ! 200 g rajčín ! 2 zelené papriky ! soľ

Ako na to?

! Maslo vymiešame, pridáme k nemu pretretý tvaroh, soľ, roztlčenú rascu a rajčiny posekané nadrobno. Dobre rozmiešame, natrieme na chlieb a zdobíme kolieskami zelenej papriky.

 

Tvarohová s kôprom

Potrebujeme

! 250 g tvarohu ! 3 - 4 PL kyslej smotany ! 1 PL chrenu v náleve ! soľ podľa chuti ! kôprovú vňať

Ako na to?

! Všetky suroviny vymiešame, nakoniec pridáme posekaný kôpor, ktorým posypeme aj natreté chlebíky. Namiesto chrenu môžeme do tejto nátierky pridať strúhanú mrkvu, pretlačený cesnak a ochutenú majonézu.

 

Tvarohová s ovocím

Potrebujeme

! 700 g tvarohu ! 1 PL medu ! 2 - 3 PL smotany ! citrónovú šťavu ! vanilku alebo nasekanú vňať mäty ! 250 g jahôd

Ako na to?

! Tvaroh s prísadami zmixujeme na hladký krém, do ktorého zamixujeme aj časť jahôd. Nátierku natierame na celozrnné hrianky a obložíme zvyškom jahôd. Podávame s ovocným koktailom alebo bylinkovým čajom. Namiesto jahôd môžeme použiť ktorékoľvek iné ovocie. Tvaroh môžeme dochucovať nie ovocím, ale kakaom. Chlebíčky môžeme posypať strúhanými orechmi alebo čokoládou.

 

Tvarohová s pažítkou

Potrebujeme

! 250 g mäkkého tvarohu ! 2 PL tatárskej omáčky ! 50 g rastlinného nátierkové ho masla ! 2 PL na drobno nasekanej pažítky ! soľ

Ako na to?

Do misky dáme rozotrený mäkký tvaroh, nátierkové maslo, tatársku omáčku, nasekanú pažítku a soľ podľachuti. Všetko spolu dobre vymiešame na hladkú nátierku. Podávame s čiernym chlebom alebo čerstvým pečivom.

 

Vajíčková

Potrebujeme

! 6 vajec uvarených na tvrdo ! cibuľu ! 150 g rastlinného masla ! 1 PL horčice ! 2 PL bieleho jogurtu ! paradajku ! 1 kl pažítky ! mletú červenú papriku ! soľ

Ako na to?

! Vajcia ošúpeme, jedno odložíme bokom, zvyšné pokrájame na drobno a vložíme do misy. Pridáme očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, maslo vymiešané s horčicou a bielym jogurtom. Podľa chuti osolíme a premiešame. Umytú paradajku na drobno pokrájame, vmiešame do nátierky spolu s pažítkou a uložíme na chladné miesto aspoň na 20 minút.
Pred podávaním nátierku posypeme mletou červenou paprikou a ozdobíme prekrojeným vajcom.

 

Sardelovo -hermelínová

Potrebujeme

! 2 hermelíny ! 100 g rastlinného masla ! sardelovú pastu ! petržlenovú vňať

Ako na to?

! Maslo rozotrieme so syrom, ochutíme trochou sardelovej pasty a dobre vymiešame. Natrieme na chlieb a posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 

Z hermelínu a vajec

Potrebujeme

! hermelín ! 100 g majonézy ! 2 natvrdo uvarené vajcia ! 50 g cibule alebo póru ! 1 PL horčice ! 1 kl mletej papriky ! soľ

Ako na to?

! Hermelín nakrájame a vidličkou ho roztlačíme, pridáme doň majonézu, nakrájané vajcia, na jemno nakrájanú cibuľu, horčicu, mletú papriku, štipku soli a všetko premiešame. Nátierku necháme chvíľu odležať a natierame ju na biele pečivo.

 

Bulharská

Potrebujeme

! 300 g diétnej salámy ! malý rajčinový pretlak ! malú tatársku omáčku ! kyslú uhorku ! cibuľu

Ako na to?

! Salámu zomelieme na mlynčeku na mäso alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme do nej na jemno nastrúhanú uhorku, rajčinový pretlak, tatársku omáčku a na jemno nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame.

 

Kapiová

Potrebujeme

! zavárané kapie ! tavený syr ! 1/2 čerstvého masla ! malú cibuľu ! 3 strúčiky cesnaku ! 100 g šunkovej salámy ! soľ ! čierne korenie

Ako na to?

! Do zmesi syra a masla pridáme zomletú alebo nastrúhanú salámu, na jemno nakrájanú kapiu, prelisovaný cesnak a na jemno nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a ak je nátierka príliš hustá, môžeme do nej pridať trochu nálevu z kapie. Nakoniec osolíme a okoreníme a natierame na čerstvý chlieb. namiesto kapie môžeme použiť aj čerstvú papriku, ktorú nakrájame na tenké prúžky a krátko sparíme vo vriacej vode.

 

Fazuľová

Potrebujeme

! 100 g fazule ! 100 g rastlinného masla ! strúčik cesnaku ! majorán ! soľ ! čierne korenie

Ako na to?

! Fazuľu uvaríme do mäkka, scedíme a trochu vývaru si odložíme. Potom ju rozmixujeme, pridáme rastlinné maslo, prelisovaný cesnak, soľ, majorán a čierne korenie a premiešame. Ak je nátierka príliš tuhá, pridáme vývar z fazule. Podávame s tmavým chlebom.

 

Krabia

Potrebujeme

! mrazené krabie tyčinky ! majonézu ! pór

Ako na to?

! Pór s krabími tyčinkami nakrájame nadrobno a zmiešame s majonézou. Natierame na biele alebo celozrnné pečivo.

Kuracia
Potrebujeme

! uvarené kúsky bieleho kuracieho mäsa ! tatársku omáčku ! červenú cibuľku ! kyslé uhorky ! trochu mrkvy ! koreniny podľa chuti ! čerstvú papriku

Ako na to?

! Cibuľku, uhorku a mrkvu na drobno nakrájame, pridáme kurča nakrájané na väčšie kúsky a všetko zmiešame s tatárskou omáčkou. Zmes naložíme na rozpolenú papriku. Konzumujeme s pečivom.

 

Škvarková

Potrebujeme

! 500 g škvarkov ! 2 cibule ! 5 vajec ! červenú mletú papriku ! trochu vegety ! horčicu ! kečup

Ako na to?

! Škvarky pomelieme, vajcia uvaríme natvrdo, cibuľu nakrájame na jemno, pridáme všetky ostatné pochutiny a dobre premiešame, prípadne dosolíme podľa chuti.

 

Sardinková

Potrebujeme

! 2 na tvrdo uvarené vajcia ! 30 g masla ! konzervu sardiniek ! sladkokyslú uhorku ! malú cibuľu ! soľ ! 1 kl citrónovej šťavy

Ako na to?

! Vychladnuté vajcia postrúhame na jemno a primiešame do nich maslo. Sardinky vidličkou roztlačíme a postupne ich aj s olejom zašľaháme do vaječnej zmesi. Nakoniec primiešame na drobno posekanú uhorku a cibuľu. Vmiešame do peny, dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Brokolicová
Potrebujeme

! 500 g brokolice ! 3 PL tuku ! 50 g masla ! 50 ml hustej smotany ! 50 g tvrdého syra ! mleté biele korenie ! soľ ! petržlenovú vňať

Ako na to?

! Brokolicu očistíme, na drobno pokrájame a dáme do horúceho tuku. Za stáleho miešania ju udusíme do mäkka, podlejeme smotanou, pridáme soľ, korenie a necháme prevrieť. Nakoniec primiešame najemno pokrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Zmes natierame na pečivo, posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a vo vyhriatej rúre zapečieme. Môžeme ju použiť aj bez zapeka nia, vtedy maslo zamiešame do nátierky po dovarení.

 

Brokolicová s vajciami

Potrebujeme

! uvarenú brokolicu ! majonézu ! 3 vajcia uvarené na tvrdo ! nastrúhaný tvrdý syr ! vegetu ! čierne korenie ! soľ

Ako na to?

! Uvarenú brokolicu rozpučíme na jemno vidličkou a do vzniknutej kaše pridáme soľ, vegetu, čierne korenie a vajíčka, ktoré sme pretlačili cez sitko. Potom pridáme nastrúhaný syr a nakoniec primiešame majonézu. Nátierka by nemala byť príliš hustá.

 

Rybia

Potrebujeme

?? konzervu tuniaka v oleji ?? stredne veľkú cibuľu ?? 1 PL horčice ?? 1 PL masla ?? 2 PL rastlinného masla

Ako na to?

?? Do misky vlejeme konzervu tuniaka, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, horčicu a obidva druhy masla. Všetko vy mixujeme elektrickým šľahačom do hladka. Po vy mixovaní vložíme na niekoľko minút do chladničky a podávame. Môžeme prizdobiť reďkvičkou alebo nasekanou pažítkou.

 

Cesnaková

Potrebujeme

?? nátierkové maslo ?? 2 - 3 kocky taveného syra ého ?? cesnak podľa chuti ti ?? 1 - 2 PL tatárskej omáčky ?? tvrdý syr

Ako na to?

?? Nátierkové maslo rozmiešame s taveným syrom,  cesnakom, nastrúhaným tvrdým  syrom a zjemníme tatárskou  omáčkou.

 

Drožďová

Potrebujeme

?? 100 g čerstvého droždia ?? 1 PL oleja ?? cibuľu ?? 150 g diétnej salámy ?? hrsť strúhanky ?? 100 ml mlieka ?? 3 vajcia ?? 1 kl horčice ?? 1 kl vegety ?? čierne korenie

Ako na to?

?? Na oleji opražíme na jemno posekanú cibuľu a na kocky pokrájanú salámu. Spolu chvíľu pražíme. Pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým hmota nezačne mierne hnednúť. Zahustíme  strúhankou, pridáme mlieko, vajcia a premiešame. Ak je hmota suchá, môžeme pridať  olej alebo trochu masla. Na záver ochutíme horčicou, vegetou a mletým čiernym  korením. Podávame s chlebom, čerstvou paprikou a paradajkou.

Reďkovková
Potrebujeme

?? 100 g červenej reďkovky ?? mladú cibuľku ?? 1 PL rastlinného tuku ?? 1 PL jogurtu ?? soľ ?? vegetu ?? petržlenovú vňať

Ako na to?

?? Umytú, očistenú, postrúhanú reďkovku a očistenú, na kocky pokrájanú cibuľku zmiešame s rastlinným tukom a bielym jogurtom. Podľa chuti osolíme, pridáme vegetu a prizdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným chlebíkom.

 

Mrkvová s chrenom
Potrebujeme

?? 100 g majonézy ?? 300 g karotky ?? 50 g chrenu ?? 1 kl horčice ?? citrónovú šťavu ?? soľ ?? korenie ?? cukor

Ako na to?

?? Do majonézy jemne nastrúhame mrkvu, chren a pridáme na jemno nasekanú cibuľku. Dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou, korením, štipkou cukru a dobre premiešame.

 

Tofu s orechmi

Potrebujeme

?? 220 g tofu ?? 100 g vlašských orechov ?? cibuľu ?? 3 strúčiky cesnaku ?? čerstvé zeleninové vňate ?? sójovú omáčku ?? soľ

Ako na to?

?? Cibuľu jemne nakrájame, tofu j j, nastrúhame na jemno, orechy posekáme alebo pomelieme na mlynčeku a spolu podusíme v sójovej omáčke zriedenej vodou. Ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a na drobno nakrájanými zelenými vňaťami. Môžeme konzumovať teplé i vychladnuté.

Slnečnicová s tofu
Potrebujeme

?? hrnček olúpaných slnečnicových semien ?? veľkú cibuľu ?? 1/2 PL vegety ?? 1/2 hrnčeka sójového mlieka ?? 100 g tofu ?? 1/2 kl majoránu ?? štipku bazalky ?? bylinkovú soľ

Ako na to?

?? Semená slnečnice nasucho opražíme na panvici. V druhej nádobe podusíme na vode s trochou trochu oleja na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme slnečnicové semená, sójové mlieko, vegetu a pomrvené tofu. Podusíme a dochutíme bylinkami a soľou.

 

Jarná

Potrebujeme

?? 2 vajcia ?? 10 väčších reďkoviek ?? stredne veľkú cibuľu ?? 100 g bieleho jogurtu ?? 100 g mäkkého tvarohu ?? zväzok petržlenovej vňate ?? soľ

Ako na to?

?? Vajcia uvaríme na tvrdo, olúpeme ich a nakrájame na kocky. Reďkovky umyjeme a nastrúhame na hrub šom strúhadle. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno. Jogurt dôkladne rozmiešame s tvarohom a pridáme doň vajcia, cibuľu a reďkovky. Premiešame a osolíme. Nátierku natierame na krajce celozrnného chleba a ozdobíme ich petržlenovou vňaťou.

 

Bôčiková

Potrebujeme

?? 300 g bravčového bôčika ?? 50 g bravčovej šunky ?? 4 PL nastrúhaného syra ?? veľkú cibuľu?? 4 strúčiky cesnaku ?? drvenú rascu ?? na drobno nasekanú pažítku ?? soľ

Ako na to?

?? Upečený bravčový bôčik necháme vychladnúť a spolu s bravčovou šunkou ho pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do misky, pridáme syr, cibuľu, rozotrený cesnak, podľa chuti rascu a soľ. Všetko dôkladne premiešame na hladkú nátierku. Ak je hustá, môžeme ju rozriediť trochou výpeku z pečeného bravčového bôčika. Natierame na chlieb a dochucujeme na drobno nasekanou pažítkou alebo umytými, na kolieska nakrájanými reďkovkami.

Cibuľová
Potrebujeme

?? 2 na tvrdo uvarené žĺtky ?? 2 PL hustej smotany ?? 150 g rastlinného masla ?? 2 menšie uhorky ?? 3 väčšie cibule ?? petržlenovú vňať ?? soľ ?? čierne korenie

Ako na to?

?? Do pripravenej misky vložíme očistenú nastrúhanú cibuľu, rastlinné nátierkové maslo, rozotrené na tvrdo uvarené žĺtky, kyslú uhorku nastrúhanú na hrubšom strúhadle a 2 PL kyslej smotany. Podľa chuti prisolíme a okoreníme. Z pripravených  surovín  vymiešame hladkú nátierku. Nátierku natierame na chlieb alebo pečivo a pred podávaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Desiatová z diétnej salámy

Potrebujeme 

?? 400 g diétnej salámy salám ?? 1 kl tatárskej omáčky om ?? 50 g rastlinného masla ?? 4 paradajky ?? 4 nastrúhané reďkovky ?? nastrúhanú cibuľu ?? 1 kl horčice ?? na drobno nasekanú n pažítku pa ?? soľ

Ako na to?

?? Salámu pomelieme na mäsovom mlynčeku  a dáme do misky na prípravu nátierky. Pridáme nátierky maslo, nastrúhanú cibuľu,  umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, horčicu, tatársku omáčku a soľ podľa chuti. Všetko chuti dobre vymiešame. Natierame na chlieb alebo pečivo. p Podávame posypané na  drobno nasekanou pažítkou  a ozdobené kolieskami čerstvých paradajok.

 

Kalerábová so syrokrémom

Potrebujeme

! škatuľku syrokrému ! 50 g šunky ! 2 mladé kaleráby ! petržlenovú vňať ! mleté čierne korenie ! soľ

Ako na to?

! Do pripravenej misky vložíme jemne nastrúhaný kaleráb, rozotrený syrokrém a na drobno nasekanú šunku. Jemne osolíme, okoreníme a dôkladne vymiešame na hladkú nátierku. Nátierka je vynikajúcou pochúťkou na horúcich hriankach.

 

Mrkvová s jablkami

Potrebujeme

! 50 g tatárskej omáčky ! 3 trojuholníky syrokrému ! 4 mrkvy ! 2 väčšie jablká ! 1 kl horčice ! šťavu z polovice citróna ! petržlenovú vňať ! soľ a korenie na dochutenie

Ako na to?

! Do misky dáme jemne nastrúhanú mrkvu, nastrúhané jablká, tatársku omáčku, rozotrený syrokrém, 1 kl horčice, šťavu z polovice citróna a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu dobre vymiešame.

Šošovicová s údeným mäsom
Potrebujeme

! 200 g šošovice ! 100 g údeného mäsa ! 2 PL bieleho jogurtu ! 50 g rastlinného masla ! nastrúhanú cibuľu ! 1 kl horčice ! petržlenovú vňať ! soľ

Ako na to?

! Šošovicu uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Precedenú a ochladenú pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do pripravenej misky a pridáme rastlinné maslo, jogurt, na mäsovom mlynčeku pomleté varené údené mäso, nastrúhanú cibuľu a horčicu. Pripravené suroviny dôkladne premiešame. Nátierku natierame na chlieb, pečivo alebo hrianky. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Syrová s mandľami
Potrebujeme

! 150 g tvrdého syra ! 50 g lúpaných mandlí ! 100 g masla ! 6 reďkoviek ! 4 PL hustej smotany ! 1/2 nastrúhanej cibule ! petržlenovú vňať ! soľ

Ako na to?

! Do misky dáme nastrúhaný tvrdý syr, rastlinné nátierkové maslo, jemne nasekané olúpané mandle, umyté a na hrubom strúhadle nastrúhané reďkovky, hustú smotanu, nastrúhanú cibuľu a soľ podľa chuti. Všetko dobre premiešame. Natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 

Zeleninová

Potrebujeme

! 3 mrkvy ! 2 petržleny ! menší zeler ! majonézu ! črievko syrokrému ! 4 strúčiky cesnaku ! soľ

Ako na to?

! Mrkvu, petržlen a zeler na jemno nastrúhame na strúhadle. Pridáme syrokrém a zmiešame. Potom pridáme majonézu a rozpučený cesnak a hotovú nátierku dochutíme soľou .

 

Zeleninová nátierka s rajčinovým pretlakom

Potrebujeme

! 150 g rastlinného masla ! 1/2 hlávky hlávkového šalátu ! zväzok reďkoviek ! 1 kl rajčinového pretlaku ! šťavu z citróna ! 1 kl petržlenovej vňate ! 1 kl nasekaného kôpru ! 1 kl nasekanej pažítky ! soľ

Ako na to?

! Do pripravenej misky vložíme na drobno nasekaný umytý a očistený hlávkový šalát, nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, pažítku, umytú, očistenú a nastrúhanú reďkovku, šťavu z citróna, maslo, rajčinový pretlak a podľa chuti soľ. Z takto pripravených surovín vymiešame nátierku. Nátierka je vhodnou pochúťkou na chlebe, pečive alebo nasucho opražených hriankach.

 

Jogurtová

Potrebujeme

! 500 ml bieleho jogurtu ! veľkú šalátovú uhorku ! strúčik cesnaku ! zväzok sušenej mäty ! soľ ! čierne korenie

Ako na to?

! Veľkú šalátovú uhorku ošúpeme a nastrúhame. Mierne osolíme a necháme ju cez noc odležať, nech stečie z vody. Na druhý deň pridáme všetky ostatné ingrediencie, premiešame a nátierka je hotová.

 

Liptovská

Potrebujeme

! 400 g tvarohu ! 100 g smotany ! 50 g cibule ! mletú červenú papriku ! soľ

Ako na to?

! Do pretreté ho alebo postrúhaného tvarohu postupne pridáme cibuľu pokrájanú na drobno, smotanu a mletú červenú papriku. Nakoniec dochutíme soľou a dobre vymiešame.

Cuketová

Potrebujeme

! cuketu pokrájanú na kocky ! nastrúhaný syr čedar ! nastrúhané kešu oriešky ! žervé ! soľ ! rastlinné maslo

Ako na to?

! Na kúsku masla podusíme cuketu a necháme vychladnúť. Potom ju rozmiešame s postrúhaným syrom, orieškami, žervé a rastlinným maslom. Keď je nátierka dobre vymiešaná, ochutíme ju soľou.

 

Zelerová s jablkom

Potrebujeme

! 300 g zeleru ! 200 g jabĺk ! 100 ml smotany ! 50 g majonézy ! soľ ! citrónovú šťavu ! cukor

Ako na to?

! Očistený zeler a olúpané jablká postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme smotanu s majonézou, dobre vymiešame, osolíme, okyslíme citrónovou šťavou a zjemníme trochou práškového cukru.

 

Karfiolová s jablkom

Potrebujeme

! 1/2 uvareného karfi olu ! na jemno nastrúhané jablko ! veľkú pečeňovú paštéta ! 60 g masla ! soľ ! citrón ! kečup ! pažítku

Ako na to?

! Maslo zmiešame s pažítkou, pridáme paštétu, posekaný karfiol, jablko, soľ, citrónovú šťavu, kečup a premiešame.

 

Hrachová

Potrebujeme

! 250 g lúpaného hrachu ! 300 g rastlinného tuku ! cibuľu ! olej ! 1/4 kl mletej rasce ! 1/4 kl mletého koriandra ! soľ ! vegetu

Ako na to?

! Hrach premyjeme a uvaríme vo vode do mäkka. Vody dáme len toľko, aby sa odparila. Na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletý koriander, mletú rascu, prehrejeme a odstavíme. Vychladnutý hrach zmiešame s cibuľou, rastlinným tukom, ochutíme soľou a vegetou a vymiešame do hladka.

Spišská
Potrebujeme

! mäkký tvaroh ! cibuľu ! 2 sterilizované uhorky ! niekoľko kapár ! mletú rascu ! mletú červenú papriku ! soľ ! horčicu ! rastlinné maslo

Ako na to?

! Do misky nadrobíme tvaroh, ktorý vymiešame s maslom. Pridáme na drobno pokrájané uhorky, cibuľu, kapary, horčicu, rascu, papriku, soľ a všetko vymiešame. Natierame na menšie krajce ražného chleba a ozdobíme lístkami petržlenu.

Lahodná cesnaková
Potrebujeme

! nátierkové maslo ! 2 - 3 kocky taveného syra ! 1 - 2 PL tatárskej omáčky ! cesnak podľa chuti ! tvrdý syr

Ako na to?

! Nátierkové maslo rozmiešame s taveným syrom, cesnakom, nastrúhaným tvrdým syrom a zjemníme tatárskou omáčkou. Ak chceme nátierku odľahčiť, môžeme tatársku omáčku nahradiť napríklad kysnu tým krémom na báze rastlinného tuku.

 

Kuracia so zelerom

Potrebujeme

! 1,2 kg kurčaťa ! malý zeler ! 2 petržleny ! 2 mrkvy ! malý kaleráb ! 2 varené vajcia ! kyslé uhorky podľa chuti ! majonézu ! biely jogurt ! cibuľu ! soľ

Ako na to?

! Kurča dáme variť do vody s nadrobno nakrájanou zeleninou. Po uvarení mäso oberieme a spolu so zeleninou zmixujeme. Pridáme nakrájané uhorky, vajcia a vňať či bylinky podľa chuti. Majonézu vymiešame s jogurtom a zapracujeme do zmesi.

 

Cukinová s orechmi

Potrebujeme

! 2 menšie cukiny ! strúčik cesnaku ! 1 PL oleja ! 2 PL octu ! soľ ! korenie ! 1 PL nadrobno posekaných orechov ! petržlenovú vňať

Ako na to?

! Cukiny očistíme a postrúhame. Zlejeme šťavu a cukinu zmiešame s olejom, octom, roztlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou, korením a orechmi. Natierame na chlieb alebo pečivo.

 

Pórová s nivou

Potrebujeme

! 250 g rastlinného masla ! 2 PL pochúťkovej smotany ! 2 PL bieleho jogurtu ! 1 PL citrónovej šťavy ! soľ ! mleté biele korenie ! 2 póry ! 100 g syra s modrou plesňou

Ako na to?

! Maslo vymiešame so smotanou, bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Pridáme soľ, korenie, pokrájané póry a 100 g strúhaného syra s plesňou. Premiešame a necháme odležať.

Avokádová
Potrebujeme

! avokádo ! 2 pomaranče ! 2 natvrdo uvarené vajcia ! cibuľu ! citrón ! soľ ! maslo

Ako na to?

! Avokádo olúpeme a dužinu roztlačíme. Spojíme ju s na jemno pokrájanou cibuľou a pokrájaným vajcami. Zmiešame s citrónovou šťavou a maslom. Nakoniec primiešame kúsky pomaranča.

 

Orechovo-medová

Potrebujeme

! vlašské orechy ! med ! mlieko

Ako na to?

! Vlašské orechy sparíme vriacou vodou a zbavíme šupky. Orechy pomelieme, pridáme med, množstvo podľa konzistencie. Ak chceme nátierku lepšie roztierateľnú a menej sladkú, časť medu nahradíme troškou mlieka a dobre premiešame. Nátierka je najlepšia na pšeničných chlebíkoch.

 

Kapustová

Potrebujeme

! 2 hrste kyslej kapusty ! 3 vajcia uvarené na tvrdo ! 150 g mäkkej salámy ! cibuľu ! nátierkové maslo ! majonézu

Ako na to?

! Kapustu, vajce a salámu rozsekáme celkom na drobno, cibuľu nakrájame na drobno a všetko zmiešame s nátierkovým maslom a majonézou tak, aby sme dostali konzistenciu šalátu na chlebíčky.

Banánovo-nivová

Potrebujeme

! 400 g syra s modrou plesňou ! 4 mäkšie banány ! soľ ! 4 PL masla ! na drobno posekané vlašské orechy

Ako na to?

! Syr necháme zmäknúť a dáme do mixéra. Pridáme na kolieska pokrájané, ošúp ané banány, maslo, posekané orechy. Zmes rozmixujeme a dochutíme soľou. Natierame na opečené hrianky.

 

Paradajková

Potrebujeme

! 8 paradajok ! petržlenovú vňať ! zelerovú vňať ! 40 g masla ! 50 g bryndze ! 2 vajcia ! soľ

Ako na to?

! Paradajky umyjeme, ošúpeme, rozkrojíme a vyberieme jadrá aj so šťavou. Dužinu jemne nakrájame a zmiešame s jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou a mladými listami zeleru. Maslo vymiešame s bryndzou a so žĺtkami z dvoch na tvrdo uvarených vajec. Žĺtky vyberieme veľmi opatrne, aby sme nepoškodili bielky. Do zmesi pridáme dužinu z paradajok, osolíme a zmes natrieme na kúsky pečiva. Časťou nátierky vyplníme bielky, naplnený bielok položíme na krajec paradajky, ktorým ozdobíme natreté pečivo. Podávame ako predjedlo alebo k čaju.

 

Ovocná

Potrebujeme

! 300 g mäkkého tvarohu ! 100 g masla ! 100 ml sladkej smotany ! 60 g práškového cukru ! 250 g zaváraného ovocia alebo 200 g čerstvého

Ako na to?

! Mäkký tvaroh s maslom, cukrom, smotanou vyšľaháme na hladkú hmotu, do ktorej zamiešame vykôstkované zavárané alebo čerstvé ovocie. Chuť môžeme upraviť citrónovou šťavou alebo kôrou.

 

Jogurtovo-ovocná

Potrebujeme

! 3 PL práškového cukru ! 0,5 l jogurtu ! 2 jablká ! pomaranč ! banán ! 2 PL citrónovej šťavy ! 4 g želatíny ! 2 PL studenej vody ! 2 PL teplej vody ! 125 ml šľahačky

Ako na to?

! Jogurt dobre zmiešame s cukrom a pridáme ošúp ané, na kúsky nakrájané jablká, pomaranč a na kolieska nakrájaný banán. Pridáme citrónovú šťavu, v studenej vode napučanú a v horúcej vode rozpustenú želatínu a vyšľahanú smotanu.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.