Choď na obsah Choď na menu
 


Sladké dobroty

26. 4. 2009

Ríbezľový koláč

Potrebujeme * 140 g práškového cukru * 140 g masla * 5 žĺtkov * 250 g polohrubej múky * 150 g pomletých orechov * 1/2 balíčka kypriaceho prášku Na plnku * 100 g práškového cukru * tuhý sneh z 5 bielkov * 50 g kryštálového cukru

Ako na to?
* Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a so žĺtkami. Postupne k nemu pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a pomleté orechy.
Pripravené cesto necháme 20 minút odstáť a potom ho rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Pečieme vo vyhriatej rúre s teplotou 180 °C.
Na vychladnutý koláč navrstvíme snehovú plnku a posypeme ríbezľami.
Plnka: Práškový cukor zalejeme rovnakým objemom vody a uvaríme sirup. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh a pomaly doň zašľaháme horúci sirup.
Zľahka premiešame.

Makové rezy

Potrebujeme * 2 hrnčeky polohrubej múky * 1,5 hrnčeka cukru * hrnček mlieka * hrnček oleja * balíček prášku do pečiva * 3 celé vajcia * hrnček nemletého maku * postrúhanú čokoládu Na plnku * 2 celé vajcia * 150 g kryštálového cukru * 250 g masla

Ako na to?
* Vajcia s cukrom dobre rozmiešame, pridáme mlieko a ostatné suroviny. Dobre vymiešanú zmes vylejeme na plech. Plnka: Vajcia s cukrom varíme za stáleho miešania asi 10 minút. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme maslo a vymiešame. Dobre rozmiešanú plnku vylejeme na povrch cesta a ozdobíme makom a postrúhanou čokoládou.

Esíčka

Potrebujeme * 700 g polohrubej múky * 300 g masla * 300 g práškového cukru * 2 - 3 celé vajcia * 2 balíčky vanilkového cukru * 1/2 balíčka prášku do pečiva * hrsť mletých orechov * 2 PL kakaa

Ako na to?
* Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Do jednej polovice pridáme kakao, druhú necháme svetlú. Po vymiešaní necháme asi 20 minút odstáť. Potom na mäsovom mlynčeku z cesta formujeme tyčinky dlhé asi 6 cm. Nakoniec upečieme na vymastenom plechu.

Čerešňový koláč s orechmi

Potrebujeme * 80 g masla * 180 g práškového cukru * 2 vajcia * 200 ml mlieka * 1/2 balíčka vanilkového cukru * 200 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 20 g práškového cukru * čerešne * 50 g orechov

Ako na to?
* Maslo, práškový cukor a žĺtky vymiešame dopenista a za stáleho miešania pridáme horúce mlieko a vanilkový cukor. Múku zmiešame s práškom do pečiva, z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme práškový cukor.
Všetko zmiešame a vylejeme na vymastený plech. Na cesto naukladáme odkôstkované čerešne a orechy. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Jablkový koláč

Potrebujeme * tuk na pečenie * 150 g práškového cukru * 2 vajcia * 400 g polohrubej múky * 300 ml mlieka * prášok do pečiva

Ako na to?
* Všetky prísady na cesto premiešame mixérom. Plech vymastíme papierom z pokrmového tuku, polovicu cesta rozotrieme na plech. Na vrch dáme jablkovú plnku a natrieme druhou polovicou cesta. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 - 25 minút. Jablková plnka: asi 1 kg jabĺk nastrúhame na hrubšom strúhadle, dobre ich vyžmýkame a premiešame so škoricou a kryštálovým cukrom podľa chuti.

Jablkový závin

Potrebujeme * 300 g hladkej múky * vajce * 1 kl octu * 1 kl oleja alebo masla * vlažnú vodu * štipku soli Na plnku * 1,5 kg jabĺk * 150 g masla * 100 g strúhanky * 200 g cukru * 100 g hrozienok mletú škoricu

Ako na to?
* Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, pridáme vajce, ocot, olej alebo maslo a podľa potreby vodu.
Najprv nožom a potom rukami vypracujeme cesto, ktoré prudko búchame o dosku. Chytíme ho prstami a ťaháme do výšky. Tento postup opakujeme dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť na prsty a dosku. Vypracované polotuhé cesto sformujeme do tvaru bochníka, položíme ho na pomúčenú dosku, prikryjeme zohriatou rajnicou a necháme 30 minút postáť.
Stôl prikryjeme čistým obrusom a poprášime múkou. Odstáte cesto položíme na pomúčený obrus a zľahka ho vyvaľkáme. Ruky si potrieme roztopeným maslom, podsunieme ich pod cesto a opatrne cesto dvíhame a rozťahujeme od stredu k okrajom, až kým ho nevytiahneme natenučko po celom stole. Z takto vytiahnutého cesta odstrihneme hrubé okraje a necháme ho trocha zaschnúť. Potom ho pokropíme polovicou roztopeného masla, polovicu cesta posypeme strúhankou, postrúhanými jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a zvyškom strúhanky. Všetko pokropíme maslom, kraje prehneme nahor a dvíhaním obrusu závin skrútime. Potom ho preložíme na vymastený plech, potrieme maslom a upečieme. Vychladnutý posypeme práškovým cukrom.


Jablčník

Potrebujeme * 400 g práškového cukru * vanilkový cukor * 5 vajec * 300 g polohrubej múky * 600 g postrúhaných jabĺk * 100 g mletých orechov * 100 g hrozienok * 3/4 balíčka prášku do pečiva * malinový (ríbezľový) lekvár * čokoládovú polevu
Ako na to?
* Vajcia rozmiešame s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a pridáme múku a prášok do pečiva. Ďalej pridávame striedavo múku a postrúhané jablká. Nakoniec pridáme hrozienka a orechy.
Cesto dáme na vymastený a múkou posypaný plech a upečieme. Na upečený koláč natrieme lekvár podľa chuti a polejeme čokoládovou polevou.


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Potrebujeme * 50 g hladkej múky * 30 g droždia * 200 ml mlieka * 100 g masla * 110 g práškového cukru * štipku soli * 3 žĺtky * 50 ml rumu * vanilkový cukor * citrónovú kôru * hrozienka * mletú škoricu Na krém * 500 ml mlieka * 2 žĺtky * 70 g práškového cukru * vanilkový cukor * 2 PL maizeny * 50 ml rumu
Ako na to?
* Z uvedených surovín vypracujeme cesto (nie príliš mäkké) a necháme ho vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, pomastíme maslom, posypeme práškovým cukrom, hrozienkam a škoricou. Ďalej cesto rozrežeme na dve polovice a obe polovice zvlášť zvinieme. Záviny nakrájame na kolieska asi 2 cm široké, poukladáme ich na plech, pomastíme a upečieme. Podávame s vanilkovým krémom.

Makové taštičky

Potrebujeme * 500 g polohrubej múky * štipku soli * 1 kl práškového cukru * 2 PL oleja * 100 ml mlieka * slivkový lekvár * mak
Ako na to?
* Z múky, soli, cukru, oleja a mlieka vypracujeme cesto a ak je príliš husté, pridáme vlažnú vodu. Cesto rozvaľkáme a pokrájame na kocky. Na každú kocku dáme 1 kl lekváru, preložíme do tvaru taštičky a prstami upevníme. Hotové varíme v osladenej vode.
Nakoniec posypeme makom.

Lievance s čučoriedkami

Potrebujeme * 300 g hladkej múky * soľ * škoricový a vanilkový cukor * 200 ml mlieka * 20 g droždia * 2 vajcia * 3 - 4 PL práškového cukru * olej * čučoriedkový džem * čučoriedkový kompót
Ako na to?
* Vo vlažnom mlieku zamiešame múku, soľ, droždie, vanilkový a škoricový cukor, vajcia a vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Z cesta lyžicou vykrajujeme kúsky, na doske ich vytvarujeme na malé placky a necháme ešte chvíľu kysnúť. Lievance pražíme na horúcom oleji z obidvoch strán. Vypražené ich potrieme čučoriedkovým džemom.
Podávame so šľahačkou a čučoriedkami.

Biskupský koláč

Potrebujeme * 100 g sušených sliviek * 100 g sušených marhúľ * 1,5 balíčka droždia * 750 g hladkej múky * 2 kl soli * 2 kl jablčného octu * 50 g mandlí * cukor * tuk na vymastenie plechu
Ako na to?
* Plech vymastíme. Slivky a marhule odkôstkujeme a nakrájame na polovice. Múku, soľ, vodu, rozdrobené droždie a ocot zmiešame a vypracujeme cesto. Pridáme doň sušené ovocie a rozotrieme na plech.
Pečieme v predhriatej rúre asi jednu hodinu pri 225 °C.

Mriežkový koláč

Potrebujeme * 500 g hladkej múky * 250 g tuku na pečenie * 250 g kryštálového cukru * vajce * vanilkový cukor * 250 g jemného tvarohu * 150 g mletého maku * postrúhané jablká * 100 ml mlieka

Ako na to?
* Z múky, vajca a mlieka vypracujeme cesto. Uložíme ho na plech, na okrajoch ho prstami dobre pritlačíme, rozložíme naň postrúhané jablká, tvaroh a nakoniec posypeme makom. Z cesta, ktoré sme si odložili na ozdobu, nakrájame tenké prúžky a na vrchu koláča z nich vytvoríme mriežku. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút do ružova.

Hodové koláče

Potrebujeme * 250 ml mlieka * kocku droždia * 1 PL kryštálového cukru * 100 g masla * 600 g hladkej múky * prášok do pečiva * 100 ml oleja * vajce * 1/2 kl soli * tuk na vymastenie plechu Na tvarohovú plnku * 500 g mäkkého tvarohu * žĺtok * 80 g kryštálového cukru * vanilkový cukor * 3 PL hrozienok * citrónovú šťavu Na makovú plnku * 200 g maku * 250 ml mlieka * 80 g kryštálového cukru * vanilkový cukor * štipku mletej škorice * citrónovú šťavu Na lekvárovú plnku * 200 g slivkového lekváru * vanilkový cukor * štipku mletej škorice

Ako na to?
* Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások.
Pridáme vajcia, rozohriaty tuk, olej, soľ a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť asi 30 minút. Cesto rozdelíme na 2 diely, každý rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm.
Väčším pohárom povykrajujeme kolieska a prstami im vytvarujeme zvýšené okraje, aby nám nevytiekla plnka. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 180 °C. Koláče zdobíme plnkami. Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame so žĺtkom, cukrami, pridáme opláchnuté hrozienka a dochutíme citrónovou šťavou.
Maková plnka: Mak zomelieme, zalejeme mliekom a za stáleho miešania zohrievame do zhustnutia.
Pridáme ostatné ingrediencie a necháme vychladnúť.
Lekvárová plnka: Všetky suroviny dobre zmiešame.

Orechový koláč

Potrebujeme * 4 vajcia * 220 g kryštálového cukru * 150 g hrubej múky * 150 g pomletých orechov * 15 PL vlažnej vody * 1/2 balíčka prášku do pečiva Na plnku * 125 g pokrmového tuku * 50 g práškového cukru * žĺtok * 100 g kryštálového cukru * 2,5 PL kakaa * vodu * šľahačkovú smotanu

Ako na to?
* Z bielkov vyšľaháme tuhy sneh, pridáme cukor, vodu, žĺtky, orechy a nakoniec zľahka primiešame múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút.
Plnka: Tuk vymiešame s práškovým cukrom a žĺtkom. Kryštálový cukor, kakao a vodu uvaríme. Obe masy za horúca zmiešame a dáme vychladnúť. Koláč prekrojíme, naplníme a potrieme šľahačkou.

Makové rožky

Potrebujeme * 300 g hladkej múky * 100 ml vlažného mlieka * kocku droždia * 170 g margarínu * vajce * 1 PL práškového cukru Na plnku * 200 g pomletého maku * 150 g práškového cukru * vanilkový cukor * 100 ml mlieka

Ako na to?
* Z mlieka, cukru, trošky múky a droždia si pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, vajcom, soľou a roztopeným margarínom.
Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý diel rozvaľkáme a ostrôžkou rozdelíme krížom na osem dielikov v podobe trojuholníka. Na širší diel trojuholníka ukladáme plnku.
Každý trojuholník zavinieme a sformujeme do tvaru rožka.
Rožky poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.
Plnka: Všetky suroviny spolu zmiešame.

Makový koláč

Potrebujeme * 1 000 g polohrubej múky * 3 PL bravčovej masti * slivkový lekvár * kocku droždia * 2 vajcia * 500 g maku * 1 000 ml mlieka * citrónovú kôru * škoricu * 3 - 4 PL práškového cukru

Ako na to?
* Z mlieka, cukru, múky a droždia urobíme kvások.
Pridáme múku, bravčovú masť, vajcia, vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri bochníky. Každý bochník rozvaľkáme a natrieme makom, ktorý vopred zalejeme horúcim mliekom s cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
Na rozotrený mak natrieme slivkový lekvár. Nakoniec cesto stočíme do závinu, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme do zlatista.
 

Babičkin makovník

Potrebujeme * 0,5 kg hladkej múky * 250 g rastlinného tuku * 200 g práškového cukru * 250 g uvarených zemiakov * vajce * 1 kl kypriaceho prášku * žĺtok na potretie cesta

Ako na to?
* Zemiaky prelisujeme a všetky prísady vymiesime. Vyvaľkáme cesto hrubé 1/2 cm. Potrieme makom alebo orechmi. Mak sparíme horúcim mliekom, pridáme cukor podľa chuti, postrúhanú citrónovú kôru a trochu oleja. Zvinieme, popicháme vidličkou a povrch potrieme žĺtkom. Dáme upiecť.
Podobne urobíme aj orechovník.

Babičkin krémeš

Potrebujeme * 500 g lístkového cesta * 5 vajec * 200 g práškového cukru * 4 PL polohrubej múky * 80 g mletých orechov * prášok do pečiva Na krém * 500 ml mlieka * 5 PL hladkej múky * tuk na pečenie * 150 g práškového cukru * vanilkový cukor * trochu rumu

Ako na to?
* Lístkové cesto rozdelíme na 2 pláty a upečieme.
Z vajec, cukru, múky a mletých orechov pripravíme druhé cesto a upečieme.
Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, pomaly pridáme múku a varíme, kým nevznikne hustá kaša. Po vychladnutí ju zmiešame s tukom, so zvyškom cukru a pridáme rum. Polovicu krému rozotrieme na lístkový plát, prikryjeme druhým upečeným cestom, potrieme krémom a prikryjeme druhým plátom lístkového cesta. Vrch koláča posypeme cukrom alebo ozdobíme čokoládovou polevou.

Medovník

Potrebujeme * 500 g hladkej múky * vajce * 7 PL oleja * prášok do medovníka * 250 ml mlieka * 1 PL medu * 250 g cukru * rôzne druhy sušeného ovocia * vlašské (lieskové) orechy

Ako na to?
* Do misky preosejeme hladkú múku, pridáme vajce, olej a kypriaci prášok. Mlieko mierne zohrejeme a rozpustíme v ňom med a cukor. Všetko spolu zmiešame a ručným šľahačom vyšľaháme hustejšie cesto, do ktorého pridáme pokrájané sušené ovocie a orechy. Takto pripravené cesto vylejeme do vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát a upečieme.

Medovníkový koláč

Potrebujeme * 0,5 kg múky * 0,5 kg medu * 2 vajcia * 2 žĺtky * 60 g cukru * 1 kl prášku do pečiva * 20 g kardamónu * mandle * škoricu

Ako na to?
* Med zohrejeme, zmiešame s vajíčkami, žĺtkami, cukrom, múkou, práškom do pečiva, mletým kardamónovým semenom, troškou škorice a vypracujeme cesto.
Nalejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
Vrch posypeme nakrájanými mandľami a 30 minút pečieme pri rovnomernej, ale nie vysokej teplote. Po vychladnutí koláč krájame na rezy.

Zemiakové pagáče

Potrebujeme * 1 000 g hladkej múky * kocku droždia * 200 ml oleja * 2 žĺtky * 500 ml mlieka * soľ * rascu * 6 zemiakov * pokrmový tuk

Ako na to?
* Z múky, droždia, oleja, žĺtkov a mlieka zamiesime cesto a necháme dobre vykysnúť. Medzitým si uvaríme stredne veľké zemiaky v šupke v osolenej vode. Vykysnuté cesto rozvaľkáme. Zemiaky a pokrmový tuk si rozdelíme na tri časti. Na vyvaľkané cesto nastrúhame 1/3 zemiakov a pokrmového tuku. Cesto skladáme ako pri príprave lístkového cesta. Postup zopakujeme trikrát. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme bielkom a posypeme soľou a rascou.

Škvarkové pagáčiky

Potrebujeme * 0,5 kg polohrubej múky * 250 g škvarkov * 100 g masla * 250 ml mlieka * 20 g droždia * soľ * mleté čierne korenie * 100 ml bieleho vína

Ako na to?
* V miske vymiešame maslo, pomleté škvarky, pridáme soľ, v troške mlieka vykysnuté droždie, víno, okoreníme a cesto vymiešame.
Prikryté ho necháme asi hodinu odležať, potom ho niekoľkokrát poprekladáme ako maslové cesto a opäť necháme niekoľko hodín alebo cez noc odležať. Pred vykrajovaním pagáčikov cesto zasa rozvaľkáme na hrúbku 3/4 cm. Urobíme štvorčeky a vykrajujeme pagáčiky veľké ako šišky. Ich povrch ozdobíme rezom nožom, potrieme vajcom alebo bielkom a necháme kysnúť. Pečieme v stredne teplej rúre.


Bábovka starej mamy

Potrebujeme * šľahačkovú smotanu * 500 g hladkej múky * 250 g kryštálového cukru * 3 celé vajíčka * šťavu a kôru z dvoch citrónov * kypriaci prášok do pečiva

Ako na to?
* Všetky ingrediencie zmiešame v miske. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Bábovku pečieme presne hodinu pri 180 °C, pri pečení ju prikryjeme alobalom. Keď vychladne, vyklopíme ju, posypeme práškovým cukrom, na sviatočnejšiu chvíľu polejeme čokoládovou polevou.

Šišky

Potrebujeme * 100 g masla * 100 g cukru * 6 žĺtkov * 3 PL rumu * vanilkový cukor * 1000 g polohrubej múky * soľ * 40 g droždia * 700 ml mlieka * marhuľový lekvár

Ako na to?
* Maslo vymiešame do hladka, pridáme cukor, žĺtky, vanilkový cukor a rum. Všetko spolu dobre rozmiešame, pridáme vykysnutý kvások, múku, teplé mlieko a soľ. Zo zmesi vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme a hrnčekom vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte nakysnúť. Tie potom vyprážame na oleji vrchnou stranou dolu. Po upražení necháme šišky odkvapkať, posypeme ich cukrom a do stredu dáme lekvár.

2.X
Potrebujeme * 300 ml mlieka * 50 g cukru * soľ * 30 g kvasníc * 60 g hladkej múky * 60 g masla * 3 žĺtky * sneh z 3 bielkov * 2 PL rumu

Ako na to?
* Do 150 ml mlieka dáme nakysnúť kvasnice s cukrom, maslo rozpustíme vo zvyšku mlieka, žĺtky dáme do múky.
Všetko spolu zamiesime a nakoniec pridáme sneh z bielkov. Prikryjeme a necháme nakysnúť. Nakysnuté cesto dáme na dosku, rozvaľkáme asi na 2 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska, necháme ich na doske chvíľu postáť a následne smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán. Oleja musí byť toľko, aby v ňom šišky plávali. Vysmažené ukladáme na papierové obrúsky, ktoré nasajú olej. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom. Podávame s džemom.


Tmavý bozk podľa starej mamy

Potrebujeme * 7 PL slivkového lekváru * 500 g cukru * 500 ml mlieka * 500 g hrubej múky * 1 kl sódy bikarbóny * trochu škorice * trochu rozdrvených klinčekov * hrsť posekaných orechov * hrozienka * posekanú čokoládu

Ako na to?
* Všetky suroviny dobre zmiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme v predhriatej rúre. Upečený koláč môžeme ozdobiť čokoládovou polevou alebo šľahačkou.

Jablkové rezy z babkinej kuchyne

Potrebujeme * 500 g polohrubej múky * štipku soli * prášok do pečiva * 2 vajcia * 250 g masla * 125 g práškového cukru * citrónovú kôru Na plnku * 4 - 5 PL mletých orechov * 1 000 g jabĺk * 50 g hrozienok * mletú škoricu * kryštálový cukor * vanilkový cukor * práškový cukor

Ako na to?
* Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna. Všetko dobre premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a rozbijeme do nej vajcia. Potom pridáme maslo a rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Cesto rozdelíme na dva bochníky. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi. Potom navrstvíme ošúpané, nahrubo postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta na veľkosť plechu, pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme predhriatej rúre pri 200 °C asi 30 minút. Upečené nakrájame na úhľadné štvorce a vrch pocukrujeme.

Kysnutý koláč

Potrebujeme * 700 g polohrubej múky * 30 g droždia * 200 ml mlieka * 2 PL cukru * 200 ml oleja * vajce * 3 žĺtky * soľ * 200 g slivkového lekváru Na plnku * 500 g tvarohu * vajce * 1 balíček škoricového cukru * 50 g práškového cukru * 2 PL hrozienok v rume

Ako na to?
* Do misy preosejeme múku, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom rozmiešaným s cukrom a necháme vykysnúť. Potom pridáme olej, vajce, žĺtky, soľ, vypracujeme vláčne cesto, prikryjeme ho utierkou a znovu necháme kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme a jednu časť preložíme na vymastený plech. Cesto potrieme lekvárom, tvarohovou plnkou a prikryjeme druhou polovicou cesta. Vrch popicháme vidličkou, potrieme mliekom a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a nakrájame na menšie kocky. Plnka: Tvaroh, vajce, škoricový a práškový cukor a hrozienka dobre vymiešame.

Medovníkový koláč

Potrebujeme * 350 g hladkej múky * 250 g medu * 100 ml oleja * 125 g práškového cukru * 1/2 prášku do pečiva * 125 g vlašských orechov * 1 kl mletej škorice * 2 klinčeky * 2 vajcia * 100 g olúpaných mandlí * 25 g kandizovaných čerešní

Ako na to?
* Med, olej a cukor privedieme do varu a necháme vychladnúť. Na dosku preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, škoricu, zomleté klinčeky a orechy, premiešame, pridáme vajcia, vychladnutú medovú zmes a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme asi hodinu odstáť.
Potom cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Ostrým nožom cesto pokrájame na úhľadné štvorce. Každý štvorec ozdobíme mandľami a čerešňami. Pečieme vo vyhriatej rúre asi pol hodiny.

Perníkovo-ovocný koláč

Potrebujeme * 250 margarínu * 250 g práškového cukru * 250 g polohrubej múky * 5 vajec * kypriaci prášok do perníka * ovocie * tuk a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Ako na to?
* Žĺtky s cukrom a margarínom vymiešame, pridáme múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a na cesto poukladáme ľubovoľné ovocie. Môžeme použiť aj hrozienka alebo posekané orechy. Po upečení posypeme práškovým cukrom a pokrájame na úhľadne štvorce.

Kysnutý slivkový koláč

Potrebujeme * 300 g sliviek * 500 g hladkej múky * mlieko * 2 žĺtky * 20 g droždia * 80 g margarínu * 60 g cukru * soľ Na posýpku * 40 g masla * 50 g hrubej múky * 50 g práškového cukru

Ako na to?
* Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký vymastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené mrazené slivky kožkou dolu, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a vo vyhriatej rúre upečieme.
Posýpka: Hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu dobre premiešame.

Osie hniezda

Potrebujeme * 300 g múky * 2 žĺtky * soľ * 1 PL cukru * 20 g droždia * mlieko Na plnku * 100 g masla * 200 g práškového cukru * 200 g orieškov

Ako na to?
* Múku zmiešame so žĺtkami, trochou soli a vykysnutým kváskom. Zo zmesi vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom ho natenko rozvaľkáme a potrieme plnkou. Cesto zvinieme, pokrájame asi na 3 cm široké rezy, ktoré nakrojenou stranou poukladáme na vymastený plech. Necháme ešte chvíľu vykysnúť a upečieme. Plnka: Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme pomleté oriešky a ešte spolu dobre premiešame.

Slivkové knedle

Potrebujeme * 600 g zemiakov * vajce * mlieko * 650 g sliviek * 150 g maku * 200 g hrubej múky * 2 PL masla * 70 g práškového cukru

Ako na to?
* Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Na druhý deň ich očistíme a nastrúhame. Pridáme roztopené maslo, vajce, soľ, múku, mlieko podľa potreby a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho postáť asi 20 minút. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na široký plát, nakrájame na štvorce, do každého štvorca zabalíme jednu slivku a varíme vo vriacej osolenej vode 4 až 6 minút. Uvarené knedle pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme pomletým makom premiešaným s cukrom.

Medové rezy

Potrebujeme * 3 vajcia * 200 g práškového cukru * 70 g masla * 3 PL medu * 500 g hladkej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * kryštálový cukor na karamel * oriešky Na plnku * 300 g masla * 250 g práškového cukru * 500 ml mlieka * balíček vanilkového cukru * 50 g maizeny * trochu rumu * lekvár

Ako na to?
* Vajcia, cukor, maslo a med šľaháme nad parou do zhustnutia. Múku s práškom do pečiva preosejeme na dosku, pridáme horúcu masu a zamiesime. Cesto rozdelíme na šesť dielov, ktoré vyvaľkáme na doske a na vymastenom plechu osobitne upečieme.
Upečené a vychladnuté pláty naplníme. Jeden plát natrieme lekvárom a zakryjeme druhým plátom, ktorý natrieme plnkou. Postup opakujeme 3-krát. Nakoniec cukor skaramelizujeme, pridáme oriešky a zmesou natrieme povrch koláča.
Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do penista. Mlieko s vanilkovým cukrom a maizenou uvaríme zna hustú kašičku a necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu postupne pridávame do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme rum a spolu vymiešame do hladka.

Perník

Potrebujeme * 5 vajec * 300 g práškového cukru * 300 g hladkej múky * 100 ml oleja * 100 g kryštálového cukru * 200 ml vody * kypriaci prášok do perníka * sneh z 5 bielkov

Ako na to?
* Z cukru pripravíme karamel a zalejeme ho vodou. Kým zmes vychladne, vymiešame žĺtky a po kvapkách k nim pridáme olej a práškový cukor. Potom pomaly prilejeme karamel, vsypeme múku zmiešanú s kypriacim prášok a nakoniec pridáme sneh. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme do zlatista.

Medvedie labky

Potrebujeme * rastlinný tuk * 400 g hladkej múky * 140 g práškového cukru * 140 g mletých orechov * 1 PL masti * kakao (škoricu)

Ako na to?
* Všetko spolu vymiesime, necháme odležať v chladničke, naplníme do formičiek, dáme upiecť do rúry a ešte horúce vyklápame a obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.


Pečené lekvárové buchty

Potrebujeme * 600 g polohrubej múky * kocku droždia * 100 g kryštálového cukru * 250 ml mlieka * 3 žĺtky * 100 ml oleja * vanilkový cukor * lekvár

Ako na to?
* Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia necháme vykysnúť kvások. Pridáme ho k ostatným prísadám, vypracujeme cesto a necháme prikryté kysnúť asi 20 minút.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, pokrájame na štvorce a plníme lekvárom. Štvorce zohneme na polovicu, okraje popritláčame, uložíme na vymastený plech a potrieme olejom. Necháme ešte 40 minút kysnúť na plechu a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 až 30 minút.

Lekvárové perky s makom

Potrebujeme * 0,5 kg zemiakov * 180 g hrubej múky * vajce * soľ * 250 g slivkového lekváru * bielok * 150 g masla * 80 g cukru * 100 g mletého maku
Ako na to?
* Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Vychladnuté ošúpeme, najemno postrúhame, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Keby sa lepilo, pridáme trocha múky. Cesto prekrojíme na polovice, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce 7 x 7 cm. Na každý dáme kôpku lekváru, kraje štvorcov potrieme rozšľahaným bielkom, do kríža preložíme a kraje pritlačíme vidličkou. Vložíme do vriacej posolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Dierkovanou varechou ich vyberieme, prepláchneme studenou vodou, polejeme rozpusteným maslom a premiešame. Perky podávame posypané zomletým makom zmiešaným s cukrom.

Tvarohové buchty

Potrebujeme * 20 g droždia * 50 - 60 g cukru * 250 ml mlieka * 500 g hladkej múky * soľ * citrónovú kôru * vanilkový cukor * vajce * 50 g masla * 100 g tuku * cukor na posypanie Na tvarohovú plnku * 300 g tvarohu * 30 g masla * 50 g cukru s vanilkou * vajce * 2 PL mlieka * 20 g hrozienok

Ako na to?
* Z teplého mlieka, droždia a PL cukru vyrobíme kvások.
Do misy preosejeme múku, cukor a soľ, pridáme trochu citrónovej kôry a vanilkový cukor. Pridáme vykysnutý kvások, mlieko s rozšľahaným vajcom a nakoniec rozpustený tuk. Cesto dobre vypracujeme a necháme v teple vykysnúť.
Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou malé kúsky, z ktorých tvarujeme placky.
Tie naplníme tvarohovou plnkou. Buchty naukladáme na vymastený pekáč a natrieme roztopeným tukom. Necháme chvíľu kysnúť a pečieme asi 30 - 40 minút. Upečené posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým.
Tvarohová plnka: Žĺtok vymiešame s cukrom a maslom, pridáme tvaroh, mlieko, sneh z bielku a hrozienka. Všetko spolu dobre vymiešame.

Parené buchty s ovocím

Potrebujeme * 600 g hrubej múky * štipku soli * 300 g práškového cukru * 150 ml mlieka * 2 žĺtky * 20 g roztopeného masla * ľubovoľné ovocie * 50 g roztopeného masla * tvaroh * škoricu * práškový cukor na posypanie * 50 ml mlieka * 30 g droždia * 10 g práškového cukru

Ako na to?
* Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V múke rozmiešame soľ a cukor, prilejeme žĺtky rozmiešané v mlieku, vlažné maslo a vykysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Nakysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, okrúhlou formičkou alebo pohárom povykrajujeme kolieska, na polovicu vykrojených koliesok položíme ľubovoľné ovocie, prikryjeme ich prázdnymi kolieskami, postláčame, znova vykrojíme a necháme podkysnúť. Väčší kastról dopoly naplníme vodou, na povrch priviažeme čistý obrúsok a zakryjeme. Keď voda začne vrieť, buchty poukladáme na obrúsok, prikryjeme ich miskou, aby neunikala para, a paríme 8 až 10 minút. Hotové buchty polejeme maslom a posypeme tvarohom, prípadne škoricou a práškovým cukrom.

Parené buchty

Potrebujeme * 600 g polohrubej múky * 20 g droždia * 50 g masla * 2 žĺtky * 400 ml mlieka * marhuľový džem * maslo na poliatie * 50 g práškového cukru * mletý mak * tvaroh * strúhanku a práškový cukor * soľ

Ako na to?
* Z mlieka, trochu múky, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.Do zvyšnej múky pridáme roztopené maslo, cukor, soľ, žĺtky, vykysnutý kvások a s vlažným mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Z vykysnutého cesta sformujeme buchty, dovnútra každej dáme 1 kl marhuľového džemu, môže byť aj zavárané ovocie, a necháme ešte podkysnúť. Do väčšieho hrnca dáme asi do jednej tretiny vodu a navrch pevne uviažme čisté plátno. Keď voda vrie, poukladáme na plátno vykysnuté buchty, prikryjeme ich iným hrncom a paríme asi 8 až 10 minút. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a cukrom.

2.X
Potrebujeme * 0,5 kg polohrubej múky * 1 PL práškového cukru * 300 ml vlažného mlieka * kocku droždia * ovocie alebo lekvár

Ako na to?
* Najprv si pripravíme z mlieka, droždia, štipky soli a 1/2 kl kryštálového cukru kvások. Z múky, kvásku a PL práškového cukru vypracujeme stredne husté cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
Potom cesto dáme na dosku, rukami roztiahneme a odkrajujeme z neho asi 10 x 10 cm štvorce. Do stredu dáme ovocie (výborné sú čučoriedky, marhule) alebo lekvár a cesto zabalíme -spravíme z neho buchtičky.
Medzitým dáme zovrieť vodu v hrnci s parákom a ukladáme doň po 3 - 4 buchty, prikryjeme ich vrchným dielom parného hrnca a necháme na pare 10 minút. Parené buchty môžeme posypať čokoládovým práškom, makom alebo orechmi a polejeme ich roztopeným maslom.

Čučoriedková olejová bábovka

Potrebujeme * 600 g hrubej múky * 400 g kryštálového cukru * 1 PL škorice * 1/2 kl sódy bikarbóny * 100 ml oleja * 100 ml vody * 3 vajcia * vanilkový cukor * 370 g čučoriedkového kompótu

Ako na to?
* Do misky dáme múku, cukor, škoricu, sódu bikarbónu a všetko premiešame. Potom pridáme vajcia rozšľahané vo vode, olej a vypracujeme cesto. Do vypracovaného cesta vmiešame precedené čučoriedky. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strúhankou a rovnomerne vlejeme cesto. Vo vyhriatej rúre upečieme. Upečenú bábovku posypeme práškovým cukrom.

Mramorová bábovka

Potrebujeme * 4 vajcia * 200 g práškového cukru * vanilkový cukor * 130 g masla * 150 ml vlažného mlieka * postrúhanú kôru z citróna * 300 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 1 PL kakaa * tuk na vymastenie formy * hrubú múku na vysypanie formy * práškový cukor

Ako na to?
* Maslo, práškový a vanilkový cukor vymiešame, postupne primiešame žĺtky, trocha postrúhanej citrónovej kôry, Striedavo pridávame mlieko a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu necháme svetlú a do druhej primiešame kakao. Obidve cestá striedavo rozotierame do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečenú a vychladnutú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.

Olejová bábovka s mandľami

Potrebujeme * 4 vajcia * 200 g práškového cukru * vanilkový cukor * 100 ml oleja * 100 ml vody * 200 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 2 PL kakaa * 20 g tuku * mandle

Ako na to?
* Žĺtky s cukrom vymiešame do peny. Pridáme olej, vodu, tuhý sneh z bielkov a múku, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva. Nakoniec pridáme posekané mandle. Do polovice cesta pridáme kakao. Do formy dáme najskôr bledú hmotu a potom tmavú. Vo vyhriatej rúre pri 190 °C pečieme 45 minút. Po vyklopení posypeme cukrom alebo polejeme čokoládou.

Oriešková bábovka

Potrebujeme * 100 g masla * 200 g práškového cukru * 4 vajcia * 500 g čokolády na varenie * 100 ml mlieka * 300 g hrubej múky * 100 g orieškov * balíček prášku do pečiva * maslo a hrubú múku

Ako na to?
* Maslo s cukrom a žĺtkami vymiešame do peny, pridáme postrúhanú čokoládu, zomleté oriešky a prilejeme mlieko.
Potom zľahka primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a z bielkov ušľahaný tuhý sneh. Cesto vlejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou a pomaly pečieme asi 50 až 60 minút.
Trocha vychladnutú bábovku vyklopíme na misu a posypeme vanilkovým cukrom.

Tvarohová bábovka

Potrebujeme * 5 vajec * 250 g práškového cukru * 250 g margarínu * 250 g tvarohu * 250 g výberovej múky * prášok do pečiva * štipku soli * 100 g hrozienok * 2 PL kakaa * čokoládovú polevu * tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy

Ako na to?
* Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zmäknutý margarín, tvaroh a štipku soli. Premiešame. Do múky vmiešame prášok do pečiva a striedavo s bielkovým snehom ju zapracujeme do tvarohovej hmoty. Vmiešame hrozienka a oddelíme asi dve tretiny cesta. Časť uložíme na dno pripravenej bábovkovej formy. Do zvyšku primiešame kakao a lyžicou ho ukladáme do formy so zvyškom bieleho cesta, aby vznikla mramorová štruktúra. Pečieme asi hodinu pri miernej teplote. Vyklopíme ju a po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.

Babkina bábovka

Potrebujeme * 6 vajec * 300 g práškového cukru * 100 ml oleja * 100 ml vody * 300 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 2 PL kakaa

Ako na to?
* Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, potom pridáme olej a vodu a nakoniec múku s práškom do pečiva.
Dve tretiny cesta vylejeme do bábovkovej formy a do zvyšku primiešame kakao a rovnomerne nalejeme na prvú vrstvu. Pečieme asi pol hodiny. Hotovú bábovku posypeme práškovým cukrom.


Závin z tvarohového cesta

Potrebujeme * 250 g tvarohu * 250 g rastlinného tuku * 250 g hladkej múky * jablká * hrozienka * škoricu * cukor * citrónovú šťavu * strúhanku * vajce

Ako na to?
* Z tvarohu, tuku a múky vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odstáť.
Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme do misky, pridáme k nim cukor, citrónovú šťavu, hrozienka, škoricu, všetko dobre premiešame a podľa chuti dosladíme. Potom cesto rozdelíme na 4 diely a vyvaľkáme placky, ktoré posypeme trochou strúhanky a naplníme ochutenými jablkami. Cesto zabalíme, dáme na papier na pečenie, potrieme vajíčkom rozmiešaným s trochou studenej vody. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C a dozlata upečieme.

Babičkine koláče

Potrebujeme * 500 g polohrubej múky * balíček droždia * 500 ml vlažného mlieka * 100 g rozpusteného masla * 2 balíčky vanilkového cukru * 2 vajcia * vajce na potretie Na tvarohovú plnku * 500 g mäkkého tvarohu * 3 PL cukru * 2 PL mäkkého masla * 2 balíčky vanilkového cukru * 1 kl zemiakového škrobu Na ozdobu * slivkovú marmeládu * 1 kl rumu

Ako na to?
* Do misy dáme všetky sypké suroviny na cesto, pridáme vajcia, mlieko, maslo a zamiesime cesto, ktoré potom necháme v teple hodinu vykysnúť. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 20 bochníčkov, ktoré necháme kysnúť ďalších 10 - 15 minút. Na vymastenom plechu urobíme z bochníčkov koláče, vytlačíme ich prstami tak, aby mali zvýšený okraj a naplníme plnkou. Všetky suroviny na tvarohovú plnku ušľaháme.
Tvarohovú plnku dáme na pripravené koláčiky. Na tvaroh ozdobne po lyžičkách dáme slivkový lekvár zmiešaný s rumom a podľa chuti posypeme trocha hrozienkami. Nakoniec koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 20 minút

Plnený medovník

Potrebujeme * 750 g hladkej múky * 400 g kryštálového cukru * 3 vajcia * 150 g masla * trochu sódy bikarbóny * 3 PL medu * trochu škorice * 3 - 4 klinčeky * citrónovú kôru * džem * 150 g orechov * 100 g hrozienok * 150 g čokolády * 50 g tuku

Ako na to?
* Cesto si pripravíme zmiešaním hladkej múky, 250 g cukru, vajec, masla, 1 kl sódy bikarbóny, medu, mletej škorice, podrvených klinčekov a postrúhanej citrónovej kôry. Chvíľu ho necháme odpočinúť.
Potom cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú vyvaľkáme zvlášť. Natrieme marhuľovým lekvárom, navrstvíme mleté orechy so zvyškom cukru a hrozienka. Zakrútime ako roládu, upečieme a povrch po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.

Jablkovo-tvarohový koláč

Potrebujeme * 150 g hladkej múky * žĺtok * 100 g práškového cukru * vanilkový cukor * 100 g masla Na plnku * 500 g jabĺk * 250 g tvarohu * 50 g práškového cukru * vanilkový cukor * žĺtok * sneh z dvoch bielok * 2 PL škrobovej múčky

Ako na to?
* Z múky, masla, žĺtka, práškového a vanilkového cukru vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a dáme do menšieho pekáča. Očistené jablká pokrájame na malé a tenké plátky. Tvaroh zmiešame so škrobovou múčkou, práškovým a vanilkovým cukrom.
Pridáme žĺtok a jablká. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 až 45 minút.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

Rýchla jablková štrúdľa

Potrebujeme * 1,5 hrnčeka hladkej múky * 1/4 hrnčeka oleja * 1/4 hrnčeka vody * 1 PL octu * cukor * vanilkový cukor * mletú škoricu * hrozienka * 600 g postrúhaných jabĺk * olej na vytretie pekáča * strúhanku * vajce

Ako na to?
* Z múky, oleja, vody a octu vymiešame vláčne cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť.
Cesto rozvaľkáme na plát. Plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Zvinieme do závinu, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Perníkový koláč s jablkami a kakaom

Potrebujeme * 3 vajcia * 250 g cukru * 50 g medu * 1 PL kakaa * 200 ml oleja * 400 g polohrubej múky * vanilkový cukor * 600 g postrúhaných jabĺk * 2 PL sódy bikarbóny * 1 kl mletej škorice * hrsť hrozienok

Ako na to?
* Vajcia s cukrom dobre vymiešame, postupne pridáme ostatné suroviny a premiešame. Na vymastený a múkou vysypaný plech cesto nalejeme a upečieme. Upečený a vychladnutý koláč posypeme cukrom.

Tvarohové guľky s ovocím

Potrebujeme * 250 g tvarohu * 1 kl medu * 150 g polohrubej múky * vajce * detskú krupicu * 2 - 3 kvapky citrónovej šťavy * 50 g strúhanky * 10 g rastlinného tuku * 100 g ovocia

Ako na to?
* Z uvedených surovín, okrem strúhanky a jabĺk, vypracujeme hustejšie jemné cesto, ktoré necháme asi 10 minút odstáť.
Potom z cesta vyvaľkáme asi 5 mm hrubý plát a vykrajujeme kolieska, na ktoré položíme kúsok očisteného, umytého a na drobné kocky pokrájaného jablka a formujeme guľky.
Varíme ich vo vriacej vode asi 10 minút. Počas varenia ich občas premiešame.
Uvarené scedíme, dáme na tanier a posypeme opraženou strúhankou. Strúhanku preosejeme a nasucho mierne opražíme, potom pokvapkáme vodou, pridáme tuk a dodusíme do mäkka.

Falošný medovník

Potrebujeme * 6 vajec * 600 g kryštálového cukru * 500 g hladkej múky * 1 kl sódy bikarbóny * 100 g hrozienok * 150 g posekaných orechov * väčšie nastrúhané jablko * 300 ml vody * trochu mletej škorice * klinčeky * slivkový lekvár * čokoládovú polevu

Ako na to?
* 300 gramov kryštálového cukru skaramelizujeme, zalejeme vodou a prevaríme.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme, pridáme vychladnutý karamel, múku, sódu bikarbónu, hrozienka, orechy, jablko, škoricu, klinčeky a sneh. Zľahka premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 35 minút pri 200°C, v polovici pečenia znížime teplotu na 150°C.
Ešte teplý medovník potrieme slivkovým lekvárom a čokoládovou polevou.

Medvedie labky

Potrebujeme * 140 g práškového cukru * 140 g pomletých orechov * balíček pudingu * 250 g polohrubej múky * 250 g rastlinného tuku * 1 PL kakaa * mletú škoricu * vajce

Ako na to?
* Uvedené prísady spolu zmiešame. Vzniknuté cesto povtláčame do formičiek na medvedie labky a poukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200°C asi 15 minút.
Po vychladnutí labky vyklepneme z formičiek a obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.

Babkina bublanina

Potrebujeme * hrnček hladkej múky * hrnček výberovej múky * hrnček kryštálového cukru * 2 vajíčka * hrnček mlieka * 1/2 hrnčeka oleja * 1/2 prášku do pečiva * 2 - 3 PL kakaa * 2 postrúhané jablká

Ako na to?
* Múky, cukor, mlieko, olej, prášok do pečiva a vajíčka zmiešame dokopy. Polovičku masy vylejeme na plech, do druhej vmiešame kakao a taktiež ju vylejeme na plech s prvou masou tak, aby sme vytvarovali mozaiku podľa vlastnej fantázie. Na koláč navrstvíme postrúhané jablká alebo iné ovocie a pečieme do zlatista.

Lyžičková bábovka

Potrebujeme * 4 vajcia * 4 PL cukru * 4 PL polohrubej múky * 200 ml oleja * vanilkový cukor * prášok do pečiva * kakao * podrvené orechy a hrozienka

Ako na to?
* Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a olej vyšľaháme do peny, pridáme múku, prášok do pečiva, hrozienka, na hrubšie podrvené orechy a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, do druhej polovice pridáme kakao a vlejeme do formy. Pečieme pri 180°C asi 15 minút a potom ešte 30 minút pri 150°C. Upečenú bábovku posypeme cukrom.

Jablkový koláč

Potrebujeme * 200 g múky * 200 g masla * 75 g práškového cukru * vanilkový cukor * 100 g mletých orechov Na plnku * 1000 g jabĺk * 100 g masla * kôru z polovice citróna * 50 g hrozienok * 20 ml rumu * 50 g celých orechov

Ako na to?
* Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru zmiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Polovicu cesta vyvaľkáme a dáme do vymastenej tortovej formy. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká olúpeme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme asi 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch poukladáme celé orechy a pečieme v predhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. .

Buchta starej mamy

Potrebujeme * 150 g kryštálového cukru * 100 g margarínu * 2 vajcia * 1 PL kakaa * 250 ml mlieka * 200 g hrubej múky * 100 g hladkej múky * prášok do pečiva * hrsť opražených ovsených vločiek

Ako na to?
* Cukor, margarín, žĺtky a kakao poriadne vymiešame do penista. Pridáme mlieko, hrubú a hladkú múku, prášok do pečiva, sneh z bielkov a za hrsť opražených ovsených vločiek. Masu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme pri 170°C.

Šúľance

Potrebujeme * 1,2 kg zemiakov * 300 g hrubej múky * vajce * 1/2 kl soli * 1 PL krupice * 1 PL maizeny * 3 PL oleja

Ako na to?

* Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pretlačíme cez sitko. Pridáme múku premiešanú s maizenou, krupicou a soľou, rozšľahané vajíčko a olej. Vypracujeme hladké cesto (miesime ho ručne, na pomúčenej doske). Zo zemiakového cesta si ušúľame valček, ktorý rozdelíme na menšie kúsky.
Každý z nich vyšúľame na dlhší valček, ktorý rozkrojíme na menšie kúsky dlhé asi 5 cm a tie zavárame do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte 1 8211] 2 minúty po vyplávaní na povrch. Po vybratí ich polejeme rozohriatym maslom alebo olejom a posypeme buď makom, mletými orechmi a cukrom, alebo opraženou strúhankou, ktorú tiež môžeme pocukrovať alebo jesť „na slano“.

Štrúdľa
Potrebujeme * 1 kg hladkej múky * vlažnú vodu * olej alebo masť * soľ Na plnku * 1 kg strúhaných jabĺk * 300 g mletých orechov * 300 g mletého maku * 1 kg kryštálového cukru * 250 g masla * balíček hrozienok

Ako na to?
* Zo surovín zamiesime cesto, rozdelíme ho na bochníky, prikryjeme ohriatou miskou a necháme postáť. Na plachte cesto vytiahneme, kraje obstrihneme, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi, makom, škoricou, jablkami, hrozienkami, cukrom, skrútime a dáme na vymastený a pomúčený plech upiecť do rúry.


Kokošky
Potrebujeme * 0,5 kg zemiakov * 250 g hladkej múky * 0,5 l kyslého mlieka * soľ * strúhanku * 100 g masla

Ako na to?

* Očistené zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a prelisujeme. Pridáme k nim múku a spojíme s kyslým mliekom a soľou. Cesto vyvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Kokošky dáme variť do osolenej vriacej vody. Uvarené precedíme a zmiešame so strúhankou opečenou na masle. Môžeme podávať aj so zomletým makom a cukrom.


 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.