Choď na obsah Choď na menu
 


Veľkonočné špeciality

26. 4. 2009

Veľkonočné špeciality


Veľkonočná pečienka

Potrebujeme * 150 g slaniny * 8 kapustových listov * 200 g klobásy * 2 kocky bujónu * 400 g hovädzieho mäsa * 400 g bravčového mäsa * 1/2 kl čierneho korenia * 1/2 kl mletej papriky * bylinkovú kocku * 100 ml sladkej smotany * cesnak * petržlen * 1 PL krupice

Ako na to?
* Kapustové listy sparíme asi 5 minút vo vriacom bujóne. Formu na srnčí chrbát vystelieme tenkými plátkami slaniny a potom kapustovými listami. Mäso pomelieme do misky, okoreníme, osolíme, pridáme rozdrvenú bylinkovú kocku, zvlhčíme smotanou, a premiešame s krupicou a rozotrieme do vystlanej formy. Do hmoty zatlačíme klobásu, prikryjeme kapustnými listami a slaninou. Zapekáme zakryté alobalom v rúre asi 40 minút. Vychladnuté nakrájame na hrubšie pláty.

Mäsový bochník

Potrebujeme * veľkú žemľu * 100 ml mlieka * 400 g mletého mäsa * 3 vajcia * 150 g tvrdého syra * mleté čierne korenie * 2 strúčiky cesnaku * 30 g masla * strúhanku * 250 g tvarohu * vegetu a soľ * petržlenovú vňať

Ako na to?
* Žemľu namočíme v mlieku, potom ju dobre vyžmýkame a zmiešame s maslom, dvoma vajcami a postrúhaným syrom. Osolíme, pridáme mäso, mleté čierne korenie a rozpučený cesnak.
Chlebíčkovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Do takto pripravenej formy dáme polovicu mäsovej zmesi.
Tvaroh rozmiešame s vajcom, dochutíme vegetou, soľou, mletým čiernym korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Tvarohovú zmes navrstvíme na mäso uložené vo forme a ako poslednú vrstvu dáme zvyšok mäsovej zmesi.
Na vrch dáme niekoľko kúskov masla a pečieme v horúcej rúre.

Varené údené mäso so zeleninou

Potrebujeme * 1,5 kg údeného bravčového stehna * 200 g mladej mrkvy * 200 g špargľových výhonkov * 100 g strukov zelenej fazule * 1/8 masla * kôpor * 800 g väčších zemiakov * soľ

Ako na to?
* Údené mäso zalejeme horúcou vodou, necháme zovrieť a 10 minút varíme.
Potom vodu zlejeme, mäso zalejeme novou horúcou vodou a opäť varíme na miernom ohni 1 až 2 hodiny, až kým nie je mäso úplne mäkké. Mrkvu, špargľu a fazuľové struky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a blanšírujeme v horúcej vode niekoľko minút. Na panvici rozohrejeme maslo a scedenú zeleninu, osolíme a podusíme. Podľa chuti môžeme pridať kôpor. Uvarené mäso scedíme a nakrájame na tenké plátky. Podávame teplé s podusenou zeleninou a opekanými zemiakmi.

Bravčové so slaninkou a oreganom

Potrebujeme * 800 g bravčového karé * strúčik cesnaku * 5 pomarančov * 100 g prerastenej slaniny * 40 g masla * 150 ml bieleho suchého vína * oregano * šťavu zo šiestich pomarančov

Ako na to?
* Cesnak ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Z jedného pomaranča olúpeme časť kôry a pokrájame ju na tenké pásiky. Do karé urobíme na viacerých miestach zárezy a do každého vložíme plátok cesnaku a rez pomarančovej kôry. Okraje rezu stlačíme.
Mäso osolíme, okoreníme a obalíme plátkami slaninky. Upevníme ich špáradlami alebo kúskami drevených špajdlí. Na panvici rozpustíme 20 g masla a obalené karé na ňom krátko opečieme. Podlejeme ho 150 ml suchého bieleho vína, teplotu znížime na minimum a dusíme, kým sa víno nezredukuje na polovičné množstvo.
Pridáme oregano, šťavu zo šiestich pomarančov a krátko podusíme.
Mäso so šťavou preložíme do rúry vyhriatej na 180 °C, prikryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Potom alobal odstránime a okolo mäsa uložíme štyri pomaranče prekrojené na polovicu.
Vznikne osem ružíc. Na každú položíme kúsok masla, osolíme, okoreníme a dáme s mäsom ešte na ďalších 20 minút zapiecť. Upečené mäso necháme 10 minút odpočívať a nakrájame.

Bravčový bôčik s orechovou plnkou

Potrebujeme * 750 g bôčika s kožou * 2 žemle * 100 ml mlieka * 2 vajcia * 80 g orechov * 2 mladé cibuľky s vňaťou * soľ * mletý muškátový oriešok * 3 strúčiky cesnaku * mletú červenú papriku * olej

Ako na to?
* Do mäsa urobíme ostrým nožom zboku otvor tak, aby vzniklo vrecko. Zvrchu aj vnútri ho osolíme a necháme chvíľu odležať. Príprava plnky: do misy dáme pokrájané žemle, polejeme ich teplým mliekom, zakryjeme a necháme spariť.
Potom pridáme rozšľahané vajcia, posekané orechy, očistené pokrájané cibuľky aj s vňaťou. Zmes osolíme, okoreníme a premiešame.
Pripravené mäso naplníme plnkou a otvor uzavrieme grilovacími ihlami. Uložíme do olejom natretého pekáča, podlejeme vodou a pečieme takmer do mäkka. Počas pečenia podlievame výpekom a podľa potreby aj horúcou vodou. Pred dopečením mäso posypeme mletou červenou paprikou a nadrobno posekaným cesnakom.
Podávame so zemiakovým šalátom alebo s ryžou.

Domáca varená šunka

Potrebujeme * 1 500 g bravčového pliecka * 25 g rýchlosoli * 250 ml vody * 5 zrniek čierneho korenia * vrecko na tlačenku

Ako na to?
* Umyté mäso pokrájame na menšie kusy, vložíme do väčšej nádoby, posypeme rýchlosoľou a polejeme vodou. Všetko dokonale premiešame (najlepšie rukou) a na 2 hodiny dáme do chladničky. Potom zmes znova dobre premiešame a natlačíme do vrecka tak, aby medzi kúskami mäsa nezostal vzduch. Vrecko z oboch strán uviažeme pevnou niťou, vložíme do hrnca s vodou a varíme miernym varom asi 3 hodiny.
Vrecko s uvarenou šunkou vyberieme, dáme do plytkej nádoby, zaťažíme a necháme vychladnúť. Potom obal odstránime a šunku posypeme potlčeným korením. Podávame s uvarenými vajíčkami, prípadne so zeleninou.

Varená mäsová roláda

Potrebujeme * 200 g eidamského syra * 400 g bravčového pliecka * 400 g bravčového bôčika * 5 vajec * soľ * mleté čierne korenie * vegetu podľa chuti

Ako na to?
* Syr postrúhame, pliecko a bôčik dva razy najemno pomelieme a dáme do misy.
Pridáme soľ, vegetu, korenie a všetko dobre premiešame.
Na stôl položíme dostatočne veľkú fóliu alobalu a na ňu navrstvíme mäsovú hmotu. Sformujeme ju do podlhovastého bochníka a dobre zabalíme. Vložíme do mikroténového vrecúška a dobre zaviažeme. Takto pripravenú roládu dáme do hrnca s vodou a varíme hodinu.
Po uvarení necháme vychladnúť a rozbalenú roládu pokrájame na rezy. Podávame ako predjedlo.

Plnené veľkonočné jahňa

Potrebujeme * prednú časť jahňaťa * 200 g pečienky * polovičku jahňacích pľúc a
srdce * 2 - 3 rožky * 3 natvrdo uvarené vajcia * 2 - 3 surové vajcia * viazaničku petržlenovej vňate * tuk * cibuľu * soľ * korenie * mlieko * údenú slaninu

Ako na to?
* Rožky zalejeme mliekom.
Pľúcka a srdce uvaríme domäkka, na tuku speníme cibuľu, na ktorú dáme dusiť pečienku. Domäkka uvarené pľúcka a srdce z jahňaťa a udusenú pečienku zomelieme, pridáme nadrobno pokrájané uvarené vajcia, surové vajcia,vytlačené rožky, soľ, korenie, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, dobre prepracujeme a naplníme do kapsy, ktorú sme opatrne urobili a trochu zvnútra v lopatkovej časti posolili.
Naplnené spojíme ihlicou alebo zašijeme. Povrch ešte pretrieme soľou, dáme na pekáč, podlejeme vodou a obložíme plátkami slaniny. Prvých 20 minút pečieme v dobre vyhriatej rúre a potom prepneme na slabší oheň. Keď je jahňa mäkké, znova zvýšime teplotu, aby sme dostali peknú kôrku. Občas polievame výpekom alebo mäsovým vývarom. Podávame teplé so zemiakovou kašou.

Plnené jahňacie
pliecko

Potrebujeme * 1 kg jahňacieho pliecka * 1 kl červenej papriky * soľ * pohárik bieleho vína * strúčik cesnaku * 2 mrkvy * 1/4 zeleru * 2 cibule * 40 g oleja * kúsok masla * trochu tymianu * 125 ml smotany Na plnku * 300 g šunky * žĺtok * 100 ml bieleho vína * tymian * roztlčený klinček

Ako na to?
* Šunku pomelieme a zmiešame s ostatými prísadami na plnku. Vykostené a umyté pliecko osolíme a z vonkajšej strany potrieme paprikou. Na pripravený plát mäsa natrieme plnku, mäso zrolujeme a zviažeme niťou.
Roládu prudko zo všetkých strán opečieme na oleji.
Podlejeme pohárikom vína a na miernom ohni dusíme.
Medzitým pokrájame na kocky očistenú zeleninu, pridáme rozpučený cesnak, postrúhanú cibuľu, soľ, prichutíme tymianom a na masle domäkka udusíme. Mäkkú zeleninu roztlačíme vidličkou a pridáme k mäsu. Roládu dusíme ešte asi 30 minút. Potom odstránime niť a mäso nakrájame na pláty.

Jahňacie kotlety so šampiňónmi

Potrebujeme * 800 g jahňacích kotliet * soľ * 2 malé cibuľky s vňaťou * korenie * mleté horčičné semienko * 8 väčších šampiňónov * 30 g masla * 4 vajcia * 80 g šunky * 2 PL hladkej múky * 70 g rastlinného oleja * 100 ml vývaru z bujónu * vegetu

Ako na to?
* Kotlety omyjeme, osušíme, okoreníme a posypeme mletým horčičným semienkom.
Necháme asi 30 minút v chlade odležať. Medzitým očistíme šampiňóny, nožičky odrežeme a odložíme. Cibuľky nakrájame najemno i s vňaťou a opražíme na masle. Šunku a nožičky šampiňónov nakrájame na kocky. Pridáme k cibuľkám, opečieme, zalejeme vajcom a necháme zraziť. Osolíme a okoreníme. Kotlety poprášime múkou a vložíme do rozpáleného oleja. Opečieme do zlata. Mäso vyberieme, výpek zaprášime múkou a opražíme. Zalejeme vývarom a 20 minút povaríme. Šťavu scedíme, vložíme kotlety a ešte 10 minút dusíme.
Nakoniec zjemníme maslom.
Šampiňónom odrežeme vrchy klobúčikov a naplníme ich vaječnou zmesou. Prikryjeme odrezanými klobúčikmi a vložíme do hrnca.
Podlejeme trochou vody s rozmiešanou vegetou a dusíme na miernom ohni 10 minút. Omáčku podávame zvlášť. Vhodnou prílohou sú zemiakové krokety

Jahňacie fašírky
so zeleninou

Potrebujeme * 0,5 kg jahňacieho mäsa * 100 g rožkov * 100 ml mlieka * vajce * soľ * mleté čierne korenie * cibuľu * olej * 20 g masla * 250 g sterilizovaného hrášku * 0,5 kg mrkvy

Ako na to?
* Jahňacie mäso zomelieme na jemno, pridáme soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Potom pridáme opraženú nadrobno posekanú cibuľku a vo vriacom mlieku namočené rožky. Všetko spolu dobre premiešame.
Zo vzniknutej zmesi formujeme malé fašírky, ktoré dôkladne opražíme v rozohriatom oleji z obidvoch strán do ružova.
Na kocky pokrájanú mrkvu uvaríme v slanej vode, potom pridáme sterilizovaný hrášok a spolu premiešame.
Takto pripravenú zeleninu kladieme na tanier spolu s vypraženými fašírkami.
Podávame so zemiakovou kašou.

Krém z králičieho mäsa

Potrebujeme * 300 g králika * 1 PL horčice * 2 strúčiky cesnaku * 150 g rastlinného masla * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to?
* Uvarené mäso dvakrát najemno zomelieme a dáme do misy. Tuk, horčicu a prelisovaný cesnak vymiešame do penista. Pridáme k mäsu, podľa chuti osolíme, okoreníme a znova dokonale vyšľaháme. Krém môžeme dať do cukrárenského vrecka s ozdobným nástavcom a nastriekať na malé tanieriky, na kúsky chleba alebo kolieska z rožkov a ozdobiť. Je vhodný ako predjedlo.

Veľkonočná plnka

Potrebujeme * 350 g uvarenej údenej rolky * 6 rožkov * 200 ml mlieka * 5 vajec * 3 strúčiky cesnaku * vňať z cibule * pažítku * petržlenovú vňať * korenie * rôzne zelené bylinky

Ako na to?
* Rožky nakrájame na kolieska, polejeme mliekom, pridáme na kocky pokrájané údené mäso, žĺtky, pretlačený cesnak, rôzne zelené vňate a ochutíme korením. Nakoniec vmiešame z bielkov ušľahaný sneh. Zmes dáme do vymastenej formy na srnčí chrbát a pečieme asi 40 minút pri 170 °C.

Mäsový chlebíček

Potrebujeme * 200 g polohrubej múky * vajce * 100 g masla * soľ * 1 - 2 PL mlieka Na plnku * 150 g mletej bravčoviny * 150 g mletej hovädziny * rožok * soľ * korenie * nasekanú petržlenovú vňať * majorán * 2 strúčiky cesnaku * 80 g mäkkej salámy * 80 g farebných paprík * vajce

Ako na to?
* Mäso, namočený a vyžmýkaný rožok, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majorán, vňať a vajce zmiešame. Z múky, vajca, masla, soli a mlieka vypracujeme cesto. Asi 1/3 cesta si odložíme, zvyšok rozvaľkáme a vyložíme ním vymastenú formu na srnčí chrbát. Potom dáme do formy polovicu už pripravenej plnky. Na plnku naukladáme kolieska salámy, na prúžky nakrájané farebné papriky a rozložíme zvyšok plnky.
Rozvaľkáme zvyšok cesta a plnku zakryjeme. Pečieme v rúre pri teplote 190 °C asi hodinu.

Kukuricovo-syrový
šalát

Potrebujeme * konzervu kukurice * 2 strúčiky cesnaku * 200 g syra * menšiu cibuľu * 1 PL tatárskej omáčky * majonézu

Ako na to?
* Syr nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme. Všetky prísady dobre zmiešame.
Podávame k údenému mäsu ako prílohu.

Tradičný šalát

Potrebujeme * 5 vajec uvarených natvrdo * 100 g diétnej salámy * 75 g sladkokyslých uhoriek * 200 g zelenej a žltej papriky * 125 g rajčín * 50 g tvrdého syra * 50 g cibule * 100 g majonézy * 100 g jogurtu * horčicu * korenie * soľ

Ako na to?
* Varené vajcia nahrubo posekáme, salámu, syr a papriku nakrájame na pásiky, rajčiny sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky, pridáme na kocky nakrájané uhorky, na jemno nakrájanú cibuľu, majonézu, biely jogurt, horčicu, soľ, čierne korenie a všetko zľahka premiešame. Vychladíme a podávame na liste hlávkového šalátu.


Lahôdkový syrový šalát

Potrebujeme * 400 g ementálskeho syra * 100 g kyslých uhoriek * 4 vajcia * 100 g hrášku * 100 g majonézy

Ako na to?
* Ementálsky syr pokrájame na tenké rezance, na tvrdo uvarené vajcia na kocky a uhorky postrúhame.
Pridáme sterilizovaný hrášok, ochutenú majonézu a spolu opatrne premiešame. Necháme asi hodinu postáť a podávame s pečivom.

Hydinový šalát

Potrebujeme * 250 g hydinového mäsa * 120 g tvrdého syra * 100 g šunky * mladú cibuľku s vňaťou * 50 g zeleru * 2 PL bieleho jogurtu * 2 PL ochutenej majonézy * 2 uvarené vajcia * citrónovú šťavu * paradajku * soľ * mleté čierne korenie

Ako na to?
Uvarené mäso pokrájame na kocky a dáme do misy. Pridáme na malé kocky pokrájaný syr, na rezance pokrájanú šunku a očistenú pokrájanú cibuľku aj s vňaťou. Očistený zeler nahrubo postrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou a vmiešame do šalátu. Osolíme, okoreníme, zľahka vmiešame jedno nadrobno posekané vajce a na malé kúsky pokrájanú rajčinu. Majonézu zmiešame s bielym jogurtom a pridáme do šalátu. Nakoniec ozdobíme kúskami vajíčka a vňaťou.

Vaječný šalát so zelerom

Potrebujeme * 200 g varených zemiakov * 6 vajec natvrdo * 150 g zeleru v octe * cibuľu * citrónovú šťavu * majonézu * soľ * korenie

Ako na to?
* Zemiaky, zeler, cibuľu a olúpané vajce nakrájame na kocky, osolíme, ochutíme citrónovou šťavou a zmiešame s majonézou. Ozdobíme nakrájaným vajcom a petržlenovou vňaťou.

Šunkové chuťovky

Potrebujeme * 300 g šunky * 300 g tvrdého syra * 250 g taveného syra * 2 PL pochúťkovej smotany * 5 g želatíny v prášku * soľ * mleté biele korenie

Ako na to?
* Tavený syr vymiešame s pochúťkovou smotanou, bielym mletým korením a so soľou.
Pridáme želatínu pripravenú podľa návodu a dobre vymiešame. Na alobal rozložíme plátky šunky a potrieme ich pripravenou syrovou zmesou, ktorú prikryjeme plátkami tvrdého syra a potrieme ho plnkou.
Postup zopakujeme asi 5-krát a zakončíme plátkom šunky.
Naplnené pláty necháme v chladničke stuhnúť 4 hodiny. Potom ich pokrájame na kocky, ktoré napichávame na špáradlá a podávame ako chuťovky.

Plnený sendvič

Potrebujeme * sendvič * 125 g masla * 2 - 3 kocky taveného syra * kapiu * 3 - 4 kyslé uhorky * 2 uvarené vajíčka * 200 g diétnej salámy

Ako na to?
* Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kapiu, vajíčka a salámu. Všetko spolu zmiešame.
Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou a odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.

Syrová hrudka

Potrebujeme * 180 g taveného syra * 200 ml sladkej smotany * 6 vajec * soľ * biele korenie

Ako na to?
* Syr, smotanu, vajce, soľ a korenie rozmixujeme, prelejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na sitko dáme riedku utierku, vlejeme masu, trochu zaťažíme a necháme vychladnúť. Studenú hrudku nakrájame na plátky a podávame so šunkou.

Veľkonočný syr

Potrebujeme * 16 vajec * 3 l mlieka * 4 klinčeky * soľ

Ako na to?
* V mlieku rozmiešame vajcia, trochu osolíme, pridáme klinčeky a za stáleho miešania pomaly zahrievame. Keď sa začne zmes zrážať, odstavíme ju z ohňa. Na hrniec dáme sitko, vložíme doň riedku utierku a vaječnú zmes precedíme.
Následne si masu rozdelíme približne na 2 polovice. Každú polovicu uložíme na čistú utierku.
Utierku potom zviažeme špagátom, zavesíme na chladnejšie miesto a do ďalšieho dňa necháme odkvapkať.
Hrudku syra nakrájame na plátky silné 5 - 10 mm, naukladáme na misu a odložíme do chladničky.

Bylinkové vajíčka

Potrebujeme * 8 vajec uvarených natvrdo * stredne veľkú bielu cibuľu * 2 PL petržlenovej vňate * 2 PL estragónu * 2 PL posekanej bazalky * 1 8211] 2 PL horčice * 80 g smotany * soľ * mleté korenie * 8 PL masla * 1 8211] 2 kl citrónovej šťavy * bylinky na zdobenie

Ako na to?
* Rúru rozpálime na 200 °C. Vajíčka ošúpeme a po dĺžke prekrojíme na polovicu.
Lyžičkou opatrne vyberieme žĺtky, aby sa bielky neporušili. Žĺtky dáme do misky, pridáme ošúpanú a na drobno pokrájanú cibuľu, polovicu pokrájaných byliniek, horčicu, syr, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešame. Touto zmesou naplníme bielky a poukladáme ich do zapekacej misy. Maslo v menšej nádobe rozpustíme na slabom plameni a vmiešame doň druhú polovicu pokrájaných byliniek a citrónovú šťavu. Na každú polovicu vajíčka dáme lyžičku tejto zmesi. Zapekáme pri 200 °C približne 10 minút. Servírujeme teplé a ozdobené čerstvými bylinkami.

Zeleninová štrúdľa
Potrebujeme * 250 g lístkového cesta * 3 natvrdo uvarené vajcia * 120 ml bieleho jogurtu * vajce * 150 g mrazenej zeleniny * 50 g nakrájanej šunky

Ako na to?
* Najprv si pripravíme plnku. Zeleninu povaríme asi dve minúty v osolenej vode.
Zlejeme a necháme odkvapkať. Zmiešame ju s jogurtom, vajcom, nakrájanými vajcami, šunkou a trochou soli. Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Potrieme ho plnkou a stočíme. Dáme na vymastený plech, potrieme teplým mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút.

Syrová roláda

Potrebujeme * 400 g ementálskeho syra * 160 g strojovej šunky Na nátierku * tavený syr * 160 g diétnej salámy * 2 vajcia * pažítku * 100 g masla

Ako na to?
* Ementálsky syr ponoríme do horúcej vody aby zmäkol, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale asi na 3 mm hrúbku. Na plát syra poukladáme šunku nakrájanú na malé kocky a potrieme nátierkou, ktorú pripravíme zmiešaním taveného syra zo zmäknutým maslom, nadrobno pokrájanou salámou, natvrdo uvarenými vajcami a posekanou pažítkou. Takto pripravený plát stočíme do rolády a v alobale zabalený necháme v chladničke stuhnúť.

Špenát v lístkovom
ceste

Potrebujeme * balíček lístkového cesta * 2 balíčky mrazeného špenátu * 100 g neúdeného syra * 3 - 5 PL pohánkových vločiek * vňať oregana

Ako na to?
* Rozmrazený špenát povaríme 5 minút, pridáme vňať oregana, nastrúhaný syr a pohánkové vločky. Hmotu premiešame. Lístkové cesto rozdelíme na dva diely a rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto položíme na plech, potrieme špenátovou hmotou a prikryjeme druhou časťou cesta. Cesto prepichneme na viacerých miestach vidličkou, aby pri pečení nevytváralo bubliny. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatožlta pri teplote 250 °C.

Vajíčková pena

Potrebujeme * 3 uvarené vajcia * 150 g rastlinného tuku * soľ * mletú červenú papriku * 1 PL horčice

Ako na to?
* Vajcia ošúpeme, žĺtky vyberieme, dáme ich do misy, rozpučíme vidličkou, pridáme maslo a spolu vymiešame do peny.
Zmes osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, štipku mletej papriky, na jemnom strúhadle postrúhané bielky a znovu premiešame. Penou naplníme cukrárske vrecko s ozdobným nástavcom a nastriekame ju na kolieska z rožkov. Dozdobíme kúskami zeleniny.

Vajíčkovo-zeleninová
saláma

Potrebujeme * 1,5 PL želatíny * 250 ml vody * 1 PL vegety * 4 uvarené vajíčka * varenú mrkvu * 100 g šunkovej salámy * 2 sladkokyslé uhorky * 120 g sterilizovaného hrášku * 150 g tatárskej omáčky * 150 g bieleho jogurtu * 1 PL petržlenovej vňate

Ako na to?
* Do formy na srnčí chrbát nalejeme asi 2 PL oleja a vytrieme ju pierkom. Zalejeme studenou vodou a necháme v chlade asi hodinu. Želatínu zalejeme asi 150 ml vody a necháme asi pol hodiny napučať. Zatiaľ si nakrájame nadrobno vajíčka, salámu a uhorky. V miske zmiešame želatínu s hráškom (aj s vodou) a s ostatnými surovinami.
Potom zmes trochu prihrejeme. Vyberieme srnčí chrbát z chladu, zlejeme vodu a nalejeme doň zmes, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke asi 10 hodín tuhnúť.

Syrová roláda
Potrebujeme * 350 g syra eidam * 4 vajcia * 250 g masla * soľ * 150 g šunky * sterilizovanú kapiu

Ako na to?
* Celý syr dáme do uzavretého mikroténového vrecka a ponoríme do horúcej vody. Viac nevaríme ani nezohrievame, iba čakáme, kým syr rovnomerne nezmäkne. Vajcia uvaríme na tvrdo, nastrúhame na jemnom strúhadle, posolíme a vymiešame s maslom na jemnú nátierku. Nakoniec vmiešame nasekanú kapiu.
Zmäknutý syr rozvaľkáme na rovnomerne tenký obdĺžnik.
Poukladáme naň v jednej vrstve plátky šunky, na ktoré rovnomerne natrieme pripravenú nátierku. Opatrne zvinieme do rolády, zabalíme do potravinovej fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Podávame nakrájané na plátky s pečivom.

Veľkonočná kapsa

Potrebujeme * 150 g zeleninovej zmesi * menšiu cibuľu * 100 g šunky * soľ * korenie * sladkú papriku * tabasco * 2 PL kečupu * olej * 50 g strúhaného syra * 4 kuracie prsia * hladkú múku

Ako na to?
* Cibuľu a na rezance nakrájanú šunku opražíme a pridáme zeleninovú zmes.
Osolíme, okoreníme troškou papriky a korenia. Pridáme kečup, trochu tabasca a štyri PL vody.
Dusíme na miernom ohni, až kým zelenina nezmäkne a kečupová zmes zhustne a vmiešame nastrúhaný syr.
Prsia naklepeme na tenké plátky, osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.
Na polovicu plátkov dáme zeleninovou zmes, preložíme a zopneme špajdľami. Prudko opečieme na oleji, podlejeme vodou a dusíme domäkka.
Mäkké kapsy vyberieme a šťavu zahustíme hladkou múkou rozmiešanou vo vode. Kapsy polejeme omáčkou a posypeme nasekanou pažítkou.

Vajcia s krevetami

Potrebujeme * 3 vajcia uvarené natvrdo * 100 g majonézy * 90 g konzervovaných kreviet * kúsok citrónu * kapiu * petržlenovú vňať

Ako na to?
* Uvarené vajcia rozkrojíme na polovice, po ich obvode nanesieme pomocou cukrárenského vrecka ochutenú majonézu, do stredu navrstvíme konzervované krevety a ozdobíme kapiou, citrónom a vňaťou.

Vajíčková tlačenka

Potrebujeme * 3 PL želatíny * 200 g mäkkej salámy * 6 vajec natvrdo * 250 g majonézy * hrnček miešanej zeleniny * soľ * korenie

Ako na to?
* Želatínu zmiešame s 200 ml vody a necháme napučať.
Potom želatínu zahrejeme, nesmie sa variť. Do ešte teplej želatíny pridáme nakrájanú salámu, vajcia a ostatné suroviny. Zmes nalejeme do formy a necháme v chladničke do druhého dňa stuhnúť.

Nakladané vajcia
Potrebujeme * 10 vajec * 0,5 l bieleho vína * 250 ml octu * 3 PL soli * 2 strúčiky cesnaku * 2 feferónky * lyžičku horčičného semienka * 2 bobkové listy * 2 bobule jalovca * lyžičku nového korenia * lyžičku tymianu

Ako na to?
* Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a uložíme do misky, ktorú uzavrieme. Pripravíme si marinádu. Víno, ocot a soľ privedieme prudko k varu, potom oheň zmiernime a varíme ešte asi 10 minút.
Do horúceho roztoku pridáme rozkrojené strúčiky cesnaku, nakrájanú feferónku a korenie. Ešte teplé nalejeme na vajcia a necháme aspoň 24 hodín odstáť v chladničke. Pred podávaním nakrájame na kolieska.

Vaječná nátierka

Potrebujeme * cibuľu * 50 g droždia * hrnček mlieka * 30 g strúhanky * 50 g hydinovej salámy * 4 vajcia * olej

Ako na to?
* Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme rozdrobené droždie a necháme ho rozpustiť.
Potom zmes zalejeme mliekom a pridáme strúhanku. Necháme vychladnúť a vmiešame pokrájanú salámu a natvrdo uvarené vajcia.


Jahňacie rebierka
s Nivou

Potrebujeme * 10 ks jahňacích rebierok * 120 g syra Niva * rožok * 1 PL čerstvého tymianu, * 50 g strúhanky * olej * soľ * čierne korenie Na marinádu * 5 PL oleja * 1 PL mäty * šťavu z jedného citróna * 1 PL horčice

Ako na to?
* Okraje rebierok dvakrát mierne nakrojíme, aby sa nekrútili a rukou ich naklepeme. Prísady na marinádu zmiešame, zalejeme ňou rebierka a necháme v chladničke najmenej 24 hodín marinovať. Odležané rebierka prudko opečieme z oboch strán. Osolíme ich až pri opekaní. Vo vode namočený rožok vyžmýkame, dôkladne premiešame s Nivou, ochutíme tymianom a zahustíme strúhankou.
Opečené rebierka poukladáme na plech, navrstvíme na ne syrovú masu a pri 200 °C pečieme asi 10 minút. Podávame so zemiakmi a šalátom.

Údená pena

Potrebujeme * 200 g údeného morčacieho
mäsa * 200 ml smotany na šľahanie * čierne korenie * soľ * kokteilové rajčiny

Ako na to?
* Mäso zomelieme, smotanu vyšľaháme a mäso do nej jemne vmiešame, osolíme a okoreníme. Penu ozdobne nastriekame na plátky rožkov a ozdobíme polovicami rajčín.

 

Pečivo

Cukrárske praclíky

Potrebujeme 250 g hladkej múky 250 g cukru * 250 g mandlí * 6 žĺtkov * škoricový cukor

Ako na to?
Z múky, cukru, pomletých olúpaných mandlí a žĺtko v vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme, nakrájame na rezance asi 1 cm široké, ktoré stáčame do tvaru praclíkov.
Pečieme na vymastenom plechu a ešte teplé obaľujeme v škoricovom cukre. Môžeme použiť aj rozdrvené oriešky alebo mandle zmiešané s kryštáľovým cukrom.

Bielkový baránok

Potrebujeme * 160 g práškového cukru * 160 g hrubej múky * 70 g rozpusteného tuku * 7 bielkov * nasekanú čokoládu * nasekané oriešky * kandizované ovocie

Ako na to?
* Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a opäť prešľaháme. Potom pridáme múku striedavo s rozohriatym tukom. Nakoniec pridáme nasekané ovocie, čokoládu a oriešky, ktoré sme pred pridaním do cesta obalili v múke. Jemne premiešame, vlejeme do vymazanej a strúhankou vysypanej formy baránka a pomaly pečieme. Hotového baránka pocukrujeme alebo polejeme ľubovoľnou polevou.
Ozdobíme mašličkou okolo krku a namiesto očí prilepíme polevou dve hrozienka.
Bielkový baránok je veľmi krehký a tak pri manipulácii s ním treba byť obozretný.

Veľkonočný baranček

Potrebujeme * 125 g masla * 3 PL medu * 130 g práškového cukru * 3 žĺtky * štipku soli * vanilkový cukor * 20 g droždia * 350 g polohrubej múky * mlieko * 50 g hrozienok * tuk * jemnú strúhanku

Ako na to?
* Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilkový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme cesto. Nalejeme do formy vymastenej tukom a vysypanej strúhankou, prikryjeme druhou časťou formy, upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol.
Upečeného vyklopíme a vychladeného posypeme cukrom.

Medové rezy

Potrebujeme * 0,5 kg hladkej múky * 10 PL mlieka * 160 g cukru * 2 PL medu * 2 vajcia * 70 g tuku * 2 kl jedlej sódy * balíček čokoládovej
polevy * 80 g masla

Na krém

* 0,5 l mlieka * vanilkový puding * 1 PL hrubej múky * 2 PL silnej čiernej kávy * 250 g masla * 150 g práškového cukru

Ako na to?
* Múku preosejeme, ostatné suroviny povaríme vo vodnom kúpeli a nakoniec pridáme jedlú sódu. Teplú zmes spracujeme s múkou, rozdelíme na štyri časti a rozvaľkáme na tenké placky. Pracujeme rýchlo, kým je zmes teplá. Placky upečieme na vymastenom plechu doružova (6 - 7 minút). Vychladnuté spojíme krémom, ktorý sme si vopred pripravili. Povrch polejeme čokoládou a necháme odležať. Krém: z mlieka, pudingu, kávy a múky uvaríme kašu. Vychladnutú postupne vmiešavame do cukru vymiešaného s maslom.

Vanilkové venčeky

Potrebujeme * 7 vajec * 180 g tuku na pečenie * 280 g hrubej múky 600 ml vody * štipku soli Na krém * 1 a 1/2 balíčka pudingového prášku * 100 g kryštálového cukru * 0,5 l vody

Ako na to?
* Vodu dáme variť, pridáme tuk a do vriacej zmesi vmiešame múku. Keď kaša vychladne, postupne primiešame 3 celé vajcia a 4 žĺtky. Cesto vyšľaháme, naplníme ním vrecko s malým otvorom a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujeme venčeky.
Pečieme asi 10 minút.
Krém: vo vode rozmiešame pudingový prášok, pridáme cukor a uvaríme hustú kašu.
Zo 4 bielkov nad parou vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do horúcej kaše. Venčeky po dĺžke prekrojíme, každý naplníme ešte teplým krémom a znova spojíme. Vrch posypeme práškovým cukrom.

Banánový baránok

Potrebujeme * 250 g polohrubej múky * 150 g cukru * 250 g tuku 250 g banánov * 4 vajcia * prášok do pečiva * vanilkový cukor

Ako na to?
* V miske rozšľaháme tuk s cukrom do penista a postupne pridávame žĺtky.
Pridáme rozmixované banány a múku s práškom do pečiva.Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov, zľahka premiešame a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme v stredne vyhriatej rúre.

Šľahačková torta

Potrebujeme * 300 ml mlieka * 200 ml rumu * 2 balíčky piškótov * ovocný kompót na zdobenie Na plnku * 200 ml mlieka * balíček vanilkového cukru * 2 žĺtky * 40 g kryštálového cukru * 2 PL želatíny * šľahačkovú smotanu

Ako na to?
* V hlbokom tanieri zmiešame mlieko s rumom a namáčame v ňom piškóty.
Následne piškótami vyložíme dno a boky tortovej formy.
V hrnci rozšľaháme mlieko s vanilkovým a kryštálovým cukrom, žĺtkami a napučanou želatínou, ktorú za stáleho miešania na sporáku roztopíme. Ešte vlažnú zmes premiešame s polovicou vyšľahanej smotany. Zmes nanesieme na piškóty a necháme v chladničke stuhnúť. Pokrájané tortové rezy ozdobíme odkvapkaným kompótom a vyšľahanou smotanou.

Sladký chlieb

Potrebujeme * 0,5 ml mlieka * 50 g droždia * 200 g masla * 4 vajcia * 130 g múky * kúsok šafranu * 1 PL vanilkového cukru * 1 PL soli * 1 PL kardamónu * 50 g pomletých mandlí * 150 g hrozienok

Ako na to?
* Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, pridáme polovicu múky a vajcia vyšľahané s cukrom. Ďalej pridáme šafran, soľ, kardamón, mandle, hrozienka, maslo a nakoniec zvyšok múky.
Miesime až kým sa cesto nelepí. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste 30 - 40 minút.
Potom cesto rozpolíme na dve časti a vyformujeme dva bochníky. Položíme na plech a necháme kysnúť 20 minút.
Potrieme vajcom a ozdobíme mandľovými vločkami. Pečieme pri teplote 200 °C asi 35 minút.

Fánky

Potrebujeme * 400 g hladkej múky * tvaroh * 2 vajcia * kúsok masla * 2 PL cukru štipku soli * 1 kl sódy bikarbóny * štamprlík rumu * smotanu

Ako na to?
* Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3/4 cm a vykrajujeme kosoštvorce. Do stredu kosoštvorca narežeme dve čiary (aby fánka mohla pekne napuchnúť). Pečieme v horúcom oleji a ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre pomiešanom s vanilkovým cukrom.

Veľkonočná bábovka

Potrebujeme * 5 vajec * vanilkový cukor * 150 g práškového cukru * 150 g polohrubej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * 30 g posekaných orechov * 30 g posekanej čokolády * 30 g posekaných hrozienok * tuk na vymastenie a hrubú múku na vysypanie bábovkovej formy * práškový a vanilkový cukor na posypanie * 200 g cukrových alebo 100 g čokoládových vajec

Ako na to?
* Orechy, čokoládu a hrozienka posekáme nadrobno, dáme do misky, posypeme 2 lyžicami hrubej múky a zamiešame, aby t"'v",rí-^ pri pečení neklesli na dno. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru na penu.
Z bielkov šľaháme m sneh, pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme dotuha.
Do žĺtkovej peny pridáme vanilkový cukor, múku zmiešanú s práškom do pečiva, posekané orechy, čokoládu a hrozienka. Potom vmiešame tuhý sneh a cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy.Pečieme pomaly v mierne vyhriatej rúre. Upečenú a vychladnutú bábovku vyklopíme z formy, posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a stred naplníme farebnými alebo čokoládovými vajcami.

Veľkonočná baba

Potrebujeme * 10 rožkov * 300 - 400 g údeného mäsa * 2 nôžky klobásky * 6 vajec * soľ * mleté čierne korenie * petržlenovú vňať * olej na vymastenie plechu

Ako na to?
* Rožky nakrájame na kolieska a tie ešte na štvrtinky. Dáme ich do misy a polejeme vývarom z údeného mäsa a klobásky, abyzmäkli, nie však veľmi, aby sa z toho neurobila kaša. Údené mäso aj klobásku nakrájame nadrobno a primiešame k rožkom. Môžeme pridať trochu soli, ale nemusíme, pretože údené mäso je slané.
Vajcia vyšľaháme a pridáme k základnej zmesi. Prisypeme korenie a pridáme petržlenovú vňať. Veľký plech vymastíme olejom a,,babu“ dáme piecť na 200 °C doružova.


Orechový baránok

Potrebujeme * 90 g masla * 170 g práškového cukru * 3 vajcia * 60 g mletých orechov * 170 g polohrubej múky * 6 PL mlieka * 1/2 prášku do pečiva

Ako na to?
* Maslo, cukor a žĺtky vymiešame na penu, zľahka primiešame orechy, mlieko, múku s práškom do pečiva a nakoniec do hmoty zamiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme asi 45 minút. Po upečení baránka vyklopíme a necháme vychladnúť. Môžeme ho poliať polevou alebo stačí len pocukrovať.

Kokosový baranček

Potrebujeme * 180 g masla * 220 g práškového cukru * 4 vajcia * 80 g kokosu * 200 g polohrubej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * tuk a hrubú múku

Ako na to?
Zmäknutý tuk, cukor a vajcia vyšľaháme na penu. Vmiesime kokos a múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre doružova.

Makový baránok

Potrebujeme * 60 g masla * 4 vajcia * 100 g krupicového cukru * 120 g mletého maku * šťavu z jedného citróna * 1 PL kandizovanej pomarančovej kôry * 250 g polohrubej múky * prášok do pečiva * 150 ml vody * 50 g práškového cukru * polevu alebo cukor * lentilky

Ako na to?
* Maslo, žĺtky a krupicový cukor vymiešame na penu, vmiešame do nej mak, citrónovú šťavu a kandizovanú pomarančovú kôru. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň práškový cukor a opatrne ho vmiešame do cesta.
Cestom naplníme vymastenú a strúhankou vysypanú formu a pečieme ho v predhriatej rúre. Vychladnutého baránka potrieme polevou alebo ho len pocukrujeme. Ozdobíme lentilkami.

Banánový baránok

Potrebujeme * 250 g polohrubej múky * 250 g cukru * 250 g tuku * 250 g rozmixovaných banánov * 4 vajcia * prášok do pečiva * vanilkový cukor

Ako na to?
* V mise vymiešame tuk s cukrom na penu a postupne do nej vmiešame žĺtky.
Do vytvorenej peny pridáme rozmixované banány a múku, ktorú sme vopred premiešali s práškom do pečiva.
Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov. Pečieme v stredne vyhriatej rúre.
Hotového baránka môžeme ozdobiť bielou polevou a z cukríkov a kúskov čokolády môžeme vytvoriť očká a noštek.

Syrové vykrajované pečivo

Potrebujeme * 150 g neúdeného syra eidam * 400 g hladkej múky * lyžičku soli * rastlinný tuk * lyžičku sladkej papriky * žĺtok * lyžičku mlieka na potretie * rascu na posypanie

Ako na to?
* Suroviny zmiešame a necháme v zakrytej miske postáť v chlade asi hodinu.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré poukladáme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom a posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Rezy s vaječným koňakom

Potrebujeme (na cesto)

150 g masla * 150 g práškového cukru * 4 vajcia * 120 g pomletých orechov * 70 g hrubej múky * 2 kl kypriaceho prášku * 1 PL kakaa * marhuľový alebo ríbezľový džem na potretie Na plnku I * 250 g pomletých orechov * 80 g práškového cukru * 100 - 120 ml rumu Na plnku II * 0,5 l mlieka * 2 balíčky pudingu zlatý klas 150 g masla * 100 g práškového cukru * 200 ml vaječného koňaku Na plnku III * maslové sušienky namočené v rume a káve

Ako na to?
* Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom a so žĺtkami, pridáme pomleté orechy, hrubú múku s kypriacim práškom, preosiate kakao a do tuha vyšľahaný sneh z bielkov. Premiešame, rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme vo vyhriatej rúre piecť. Vychladnuté cesto potrieme džemom. Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a rumom a natrieme ako prvú plnku na koláč. Maslo vymiešame s cukrom.Z 2 balíčkov zlatého klasu a 0,5 l mlieka uvaríme puding, necháme ho vychladnúť vo vodnom kúpeli, pričom ho často miešame, aby sa navrchu nevytvoril posúch.
Po vychladnutí pudingu doň postupne primiešavame maslo vymiešané s cukrom a nakoniec vaječný likér. Krém natrieme na orechovú plnku.
Sušienky nakrátko namočíme do rumu zriedeného s kávou a naukladáme vedľa seba na krém. Vrch polejeme čokoládovou polevou: 200 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku a 50 g masla rozpustíme nad parou, pred dokončením pridáme 4 - 6 kvapiek olivového oleja, aby sa poleva krásne leskla. Koláč dáme stuhnúť do chladu, prípadne do chladničky Krájame ho horúcim nožom.

Hrozienkový koláč

Potrebujeme * 280 g hrubej múky * 280 g práškového cukru * 280 g rastlinného tuku * 4 vajcia * 100 g hrozienok * 3 PL rumu Na citrónovú polevu * 300 g práškového cukru * šťavu z citrónu

Ako na to?
* Hrozienka namočíme na 3 hodiny do rumu, potom ich scedíme a premiešame s trochou múky. Cukor, vajcia a zmäknutý rastlinný tuk vyšľaháme na penu, pridáme múku, rum, hrozienka a dobre vymiešame. Menší hlbší pekáč dobre vymastíme, vysypeme polohrubou múkou, dáme doň cesto a vložíme do dobre predhriatej rúry. Po 5 minútach teplotu znížime. Koláč sa má piecť pomaly, asi 40 - 50 minút. Napokon dohladka vymiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom a polejeme upečený koláč.

Parížske rožky

Potrebujeme (na cesto) * 6 bielkov * 0,5 kg kryštálového cukru * 250 g orechov * 1 PL hrubej múky * štipku škorice Na krém * 300 ml kryštálového cukru * 3 vajcia * vanilkový cukor * 250 g masla * 250 g rastlinného tuku * 2 PL rumu Na polevu * 200 g čokolády na varenie * 2 PL kakaa * 250 g stuženého tuku * 1 PL oleja

Ako na to?
* Bielky s cukrom vyšľaháme nad parou, po vychladnutí zmiešame s orechmi, múkou a škoricou a na vymastený plech striekame rožteky Pečieme pri teplote 120 °C, tak aby zostali bledé. Krém: vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou dohusta, do horúcej masy vmiešame maslo a rum.

Piškótové vajíčka

Potrebujeme * 300 g piškót * 150 g masla alebo rastlinného tuku * 70 g práškového cukru * balíček vanilkového cukru * 200 g bielej čokolády * 100 g lieskových orechov * čokoládovú polevu * 3 PL rumu

Ako na to?
* Piškóty necháme vo vrecúšku a valčekom na cesto ich rozmrvíme. Zmäknutý tuk vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista a primiešame čokoládu, zohriatu vo vodnom kúpeli.
Pridáme piškóty, nahrubo podrvené lieskové orechy a rum. Hmotu premiešame a odložíme do chladničky. Potom z nej vytvarujeme vajíčka, ktoré namočíme do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť. Nakoniec ich môžeme obaliť v strúhanom kokose alebo nastrúhaných orieškoch.

Veľkonočný chlebík

Potrebujeme * 550 g múky * 35 g droždia * 1 PL cukru 250 ml mlieka * 120 g hrozienok * 50 g nastrúhanej pomarančovej kôry * 50 ml citrónovej šťavy * 50 g posekaných mandlí * 1 - 2 kl rumu * 200 g masla * 150 g cukru * 1/2 kl soli * vanilkový cukor * štipku šafranu ' * 8 bielkov * tuk Na polevu * 150 g práškového cukru * 2 PL citrónovej šťavy Na ozdobenie * 40 g mandlí * 50 g kandizovaných višní

Ako na to?
* Najprv si nachystáme kvások z vlažného mlieka, kvasme, cukru a múky. Vlažné mlieko zmiešame s kvasnicami, cukrom, múkou a dáme na 10 až 15 minút na teplé miesto nakysnúť. Múku dáme do misy, v strede urobíme jamku. Do menšej misy vložíme hrozienka, pomarančovú kôru, citrónovú šťavu, posekané mandle, všetko zalejeme rumom a necháme odpočívať. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme soľ, šafran a vanilkový cukor. Kvások zmiešame s múkou a necháme ešte 10 minút vykysnúť.
Bielky vyšľaháme. Do masla postupne primiešavame vykysnuté cesto a vyšľahané bielky. Pridáme všetky prísady namočené v rume a cesto dáme na 30 minút na teplé miesto postáť.
Medzitým vymastíme 3 menšie alebo 1 veľkú formu na pečenie a predhrejeme rúru. Cesto nalejeme do foriem a vložíme do predhriatej rúry (na 180 - 200 °C, predhrievame 15 minút). Pečieme asi 50 minút na strednom stupni (160 °C).
Upečené ešte necháme 30 minút vo forme vychladnúť. Cukor vymiešame s citrónovou šťavou a natrieme na vychladnutý chlebík.
Ihneď zdobíme mandľami a višňami.

Čokoládová torta

Potrebujeme * 250 g karotky * 250 g mletých vlašských orechov * 4 vajcia 200 g práškového cukru * 2 PL rumu * 2 PL citrónovej šťavy * 25 g maizeny * trochu mletej škorice a strúhaného muškátového orieška * marhuľový džem podľa potreby * maslo na vymastenie formy * čokoládovú polevu * zajačiky a vajíčka na ozdobu

Ako na to?
* Rúru predhrejeme na 180 °C. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Žĺtky vymiešame so 100 g práškového cukru a s rumom na penu. Vareškou vmiešame maizenu, mletú škoricu a muškátový oriešok, nastrúhanú mrkvu a mleté orechy. Z bielkov šľaháme sneh, postupne prisypeme 100 g práškovéhocukru a dotuha vyšľaháme. Sneh po častiach zľahka vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do vymastenej tortovej formy s pružným okrajom, vložíme do rúry a upečieme. Džem dáme do malého hrnčeka, pridáme 2 - 3 PL vody a na minime necháme za stáleho miešania prevrieť.
Potrieme vychladnutú tortu a necháme zaschnúť. Čokoládovú polevu pripravíme podľa návodu na obale a rovnomerne potrieme tortu. Nakoniec ozdobíme veľkonočnými vajíčkami, zajačikmi a podobne.

Šľahačkový zákusok

Potrebujeme (na cesto) * 4 žĺtky * 300 g práškového cukru * 150 ml vody * 150 ml oleja * 200 g polohrubej múky * 1/2 balíčka prášku do pečiva * 1 PL kakaa * 4 bielky Na krém * 4 šľahačky * 3 čokolády * ríbezľový džem na potretie kakao na posypanie

Ako na to?
* Deň vopred si pripravíme krém. Uvaríme šľahačky s čokoládou, necháme ich vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme z chladnej hmoty jemný krém. Jednotlivé suroviny na cesto spolu premiešame a na záver zľahka pridáme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov.
Pripravenú masu rovnomerne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút pri teplote 180 °C. Upečený koláč potrieme ríbezľovým džemom a potom šľahačkovým krémom. Povrch zákuska ozdobíme preosiatym kakaom a dáme do chladu.

Šľahačková torta s likérom

Potrebujeme (na cesto) * 4 vajcia * 150 g kryštálového cukru * balíček vanilkového cukru * 100 g polohrubej múky * 100 g maizeny * 1 kl prášku do pečiva * 250 ml smotany na šľahanie * plátok želatíny * 4 PL vaječného likéru * 3 PL postrúhanej čokolády Na plnku * 4 plátky želatíny * 400 ml smotany na šľahanie * 2 balíčky vanilkového cukru * 2 kl instantnej kávy 50 g nugátovej čokolády * 4 PL vaječného likéru

Ako na to?
* Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Zmiešame múku, maizenu a prášok do pečiva a zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a rovnomerne rozotrieme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
Vychladnuté cesto rozrežeme na tri časti. Spodnú časť potrieme kávovou šľahačkou, prikryjeme strednou časťou, potrieme šľahačkou s likérom a prikryjeme treťou časťou cesta. Želatínu rozpustíme nad parou, zmiešame s likérom a potrieme vrch torty.
Necháme päť hodín chladnúť. Vychladnutú tortu potrieme dvoma tretinami vyšľahanej šľahačky tak, aby stred torty zostal voľný, zvyšnú šľahačku použijeme na ďalšie zdobenie a nakoniec posypeme postrúhanou čokoládou.
Plnka: želatínu dáme napučať do studenej vody na 20 minút, potom ju vytlačíme a za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom, do jednej polovice pridáme kávu, postrúhanú čokoládu, polovicu želatíny rozmiešanej s dvoma lyžicami šľahačky a premiešame.
Do zvyšnej šľahačky vmiešame druhú polovicu želatíny s vaječným likérom

Mokka kúsky

Potrebujeme * 3 bielky * 200 g kryštálového cukru * 200 g mletých orechov * 20 g škrobovej múčky * 2 PL instantnej kávy * pol kl mletej škorice * tortové oplátky

Ako na to?
* Vaječné bielky s cukrom ušľaháme nad parou dotuha.
Dve PL z tejto masy si odložíme. Do zvyšnej pridáme orechy, kávu, škoricu, škrobovú múčku a zľahka všetko premiešame.
Z tortových oplátok vykrojíme pomocou pohárika kolieska, na ktoré dáme pripravenú masu.
Zvyšnú bielu zmes uložíme navrch. Takto naplnené kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C. Ozdobíme strúhanou čokoládou.

Tvarohové tortičky

Potrebujeme (na cesto) * 5 vajec * 150 g práškového cukru * 150 g polohrubej múky * kypriaci prášok Na krém * 250 g jemného tvarohu * 75 g masla * 75 g práškového cukru * 100 ml šľahačkovej smotany * 10 g vanilkového cukru * 150 g zaváraného ovocia * šľahačku na ozdobu

Ako na to?
* Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, zľahka premiešame a na veľkom plechu upečieme.
Z vychladnutého cesta vykrojíme okrúhlou formičkou kolieska, z ktorých vždy jedno natrieme krémom a s ďalším spojíme. Väčšie plody ovocia pokrájame na mesiačiky. Vrch každej dvojice koliesok potrieme krémom, do stredu poukladáme ovocie a po obvode nastriekame šľahačku. Krém: rozmixujeme tvaroh, primiešame zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilkový cukor a smotanu.

Kokosový závitok

Potrebujeme * 3 a 1/2 balíčka be-be keksov * 150 g práškového cukru * 30 g kakaa * rumovú esenciu alebo rum * 1 PL najemno zomletej kávy * uvarenú silnú kávu Na plnku * 150 g zmäknutého masla * 140 g práškového cukru * vanilkový cukor * 50 g tekutého medu * 50 g strúhaného kokosu

Ako na to?
* Na doske rozdrvíme keksy valčekom na cesto. Potom ich zmiesime s mletou kávou, kakaom, cukrom, rumovou esenciou a s takým množstvom uvarenej kávy, aby nám vznikla súdržná, pevná hmota. Hotovú kakaovú hmotu rozvaľkáme na plát veľkosti 30 x 30 cm a rovnomerne ho natrieme kokosovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním uvedených surovín.
Plát natesno zvinieme, pevne zabalíme do papiera a necháme v chladničke stuhnúť.

Medový závin

Potrebujeme (na biele cesto) 150 g masla * vanilkový cukor * 100 g práškového cukru * 50 g medu * 100 g kokosovej múčky Na tmavé cesto * 250 g piškót * 150 g práškového cukru * 100 g medu * 40 g kakaa * trochu silnej kávy

Ako na to?
* Z masla, vanilkového cukru a kokosu vyrobíme svetlé cesto, ktoré rozvaľkáme.
Piškóty pomelieme a zmiešame s cukrom, medom, kakaom a kávou. Spracované cesto vyvaľkáme a rozložíme na biely plát. Obidve cestá zvinieme a uložíme do chladničky. Pokrájame na plátky.

Ovocný chlebíček

Potrebujeme * 3 vajcia * 160 g práškového cukru * 100 g margarínu * 125 ml šľahačky * 130 g polohrubej múky * 1 kl prášku do pečiva * 100 g pomletých mandlí * 200 g kandizovaného ovocia * tuk a hrubú múku * práškový a vanilkový cukor

Ako na to?
* Margarín, práškový cukor a žĺtky vymiešame na penu, striedavo pridávame tekutú šľahačku a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, pomleté mandle, nakrájané kandizované ovocie a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej chlebíčkovej formy a pomaly pečieme v predhriatej rúre. Upečený a vychladnutý chlebíček vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Veľkonočná torta

Potrebujeme * 7 vajec * 240 g práškového cukru * 150 g hrubej múky * 1/2 vrecúška kypriaceho prášku * 200 ml mlieka * 160 g vlašských orechov * marhuľový džem * strúhaný kokos Na krém * 3 PL kryštálového cukru * 200 ml vody * 2 PL kakaa * 50 ml silnej čiernej kávy * 250 g masla * 100 g práškového cukru

Ako na to?
* Žĺtky vymiešame s preosiatym cukrom na penu. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a striedavo s pomletými orechmi zľahka vmiešame do cesta. Dno tortovej formy vymastíme a vysypeme múkou, rovnomerne rozotrieme cesto a vo vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme, potrieme krémom a spojíme. Vrch torty potrieme džemom a posypeme kokosom. V kastróliku rozpálime cukor, zalejeme 100 ml vody a rozvaríme. Vo zvyšnej vode rozmiešame kakao, vlejeme do karamelu a pri miernej teplote varíme 15 minút. Maslo s preosiatym cukrom vymiešame na penu, postupne za stáleho miešania pridáme vychladnutý karamel a nakoniec vmiešame horúcu kávu.

Orechové pusinky

Potrebujeme * 3 bielky * 150 g práškového cukru * 200 g pomletých orechov * 50 g jemnej strúhanky * 1 PL hladkej múky

Ako na to?
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ručne doň vmiešame ostatné suroviny. Na pekáč dáme papier na pečenie a pomocou čajovej lyžičky naukladáme naň malé kôpky asi 3 cm od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 °C asi 15 - 18 minút.
Hneď dávame dole z papiera, aby sa neprilepili.

Pudingovo-smotanový koláč

Potrebujeme (na piškótu) * 4 vajcia * vanilku * prášok do pečiva * 100 ml vody * 100 ml oleja * 200 g práškového cukru * 200 g hladkej múky * škoricový cukor na posypanie Na plnku * 1 000 ml mlieka * 2 smotanovo-vanilkové pudingy * vanilku * 4 PL kryštálového cukru Na polevu * 2 kyslé smotany * 4 PL práškového cukru * vanilku

Ako na to?
* Vajíčka vymiešme s cukrom a vanilkou, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu a opäť premiešame.
Potom nasypeme múku a prášok do pečiva a opäť spolu premiešame. Cesto vylejeme na pripravený vymastený a múkou vysypaný plech.
Medzitým uvaríme puding, ktorý vylejeme na surové cesto a dáme piecť pri teplote 150 °C na 45 minút. Keď je koláč hotový, ešte horúci ho natrieme smotanovou polevou a posypeme škoricovým cukrom.

Sviatočná čokoládová torta

Potrebujeme (na cesto) * 5 vajec * 125 g práškového cukru * balíček vanilkového cukru * 150 g čokolády na varenie * 120 g masla * 50 g polohrubej múky * 50 g škrobovej múčky * 1 kl kypriaceho prášku 50 g mandlí Na krém * 250 ml smotany na šľahanie * balíček vanilkového cukru * 4 žĺtky * 100 g práškového cukru * 250 g masla * 120 g čokolády na varenie

Ako na to?
* Žĺtky s preosiatym práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame na penu. Pridáme rozpustenú a vychladnutú čokoládu a maslo a zľahka premiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne striedavo s múkou zmiešanou so škrobovou múčkou, kypriacim práškom a zomletými mandľami vmiešame do cesta. Vlejeme ho do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 45 minút. Vychladnutý korpus potrieme tmavým krémom, potom bledým a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Krém: smotanu na šľahanie prevaríme s vanilkovým cukrom. Žĺtky vymiešame s cukrom na penu a postupne k nim primiešavame ešte teplú smotanu. Žĺtkový krém potom necháme vychladnúť.
Do vymiešaného masla po častiach pridávame žĺtkový krém. Potom z neho polovicu oddelíme do druhej misky a primiešame roztopenú, vychladnutú čokoládu.

Kávové zrná

Potrebujeme * 3 balíky detských keksov * 50 ml rumu * 80 g masla 50 g vlašských orechov * 3 PL kávy * 200 g práškového cukru * papierové košíčky Na polevu: * 100 g čokolády na varenie * 70 g stuženého pokrmového tuku * ozdobnú ryžu

Ako na to?
* Keksy spolu s orechmi zomelieme, dáme do misy, pridáme cukor, kávu, maslo, rum a vypracujeme hladkú hmotu. Na pocukrovanej doske urobíme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké kúsky. Z kúskov tvarujeme guľky a rúčkou varechy urobíme v strede každej guľky žliabok. Potrieme čokoládovou polevou, dáme na mriežku, ozdobíme ryžou a necháme zaschnúť.
Potom vložíme do papierových košíčkov. Poleva: čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Veľkonočná nepečená torta

Potrebujeme * 200 g lúpaných mandlí * 250 g mäkkého masla * 5 čerstvých žĺtkov * 200 g práškového cukru * 2 smotany na šľahanie * vanilku * kôru z jedného citróna * štipku škorice * 300 g piškót * 100 ml pomarančového likéru * balíček stužovača šľahačky * prúžky pomarančovej kôry * niekoľko trpasličích pomarančov * plátky lúpaných mandlí

Ako na to?
* Žĺtky, práškový cukor a maslo vymiešame na hladký krém a opatrne do neho vmiešame nastrúhané mandle. Krém ochutíme vanilkou, citrónovou kôrou a škoricou.
Dno tortovej formy vyložíme priesvitnou fóliou, nahusto na ňu naukladáme vrstvu piškót, pokvapkáme likérom a potrieme krémom. Postup opakujeme dovtedy, kým minieme piškóty. Tortu zakryjeme fóliou, zaťažíme hrncom a uložíme na noc do chladničky. Pred podávaním odstránime fóliu a tortu vyklopíme na misu. Zo smotany a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorou tortu potrieme zo všetkých strán.
Ozdobíme ho pomarančovou kôrou a plátkami trpasličích pomarančov.

Gaštanové vajíčka

Potrebujeme * 500 g hladkej múky * 300 g tuku * 200 g práškového cukru * 100 g mletých orechov * 1 kl škorice * vanilkový cukor * kôru a šťavu z citróna * ríbezľový džem * čokoládu,,ľadové gaštany“

Ako na to?
* Všetky suroviny okrem džemu spracujeme a necháme 2 hodiny v chladničke. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a formičkou vykrajujeme vajíčka, ktoré potom upečieme. Vychladnuté vajíčka spájame po dvoch džemom. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a vajíčka ňou potrieme.

Marcipánové vajíčka

Potrebujeme * 200 g práškového cukru * 200 g sušeného polotučného mlieka * 30 g stuženého tuku * 1 PL medu * sušené slivky a marhule * kakaový prášok * strúhaný kokos * mleté orechy

Ako na to?
* Cukor preosejeme do misy a zmiešame ho s mliekom, tukom a medom. Vypracujeme hmotu podobnú plastelíne. Nachystáme si kúsky sušeného ovocia a vlhkými rukami každý kúsok ovocia zabalíme do cesta. Z neho potom vytvoríme guľky podobné vajíčkam a obalíme ich v kokose, kakau alebo strúhaných orieškoch. Vajíčka necháme v chlade odležať.

Lanýžové vajíčka

Potrebujeme * 200 g čokolády na varenie * 200 g bielej čokolády * 200 ml smotany * 5 PL masla * 150 g hrozienok (naložených v rume) * 2 PL perníkového korenia Na obalenie * 50 g kakaového prášku * 50 g strúhaného kokosu

Ako na to?
* Na čierne lanýžové vajíčka rozlámeme čokoládu na varenie, ohrejeme 100 ml smotany, pridáme ju do čokolády spolu s 2 lyžicami masla a za stáleho miešania zohrejeme.
Potom primiešame perníkové korenie a hmotu odstavíme do chladu. Na svetlé lanýžové vajíčka pripravíme so zvyšnou smotanou a maslom rovnakým spôsobom bielu čokoládu a po vychladnutí doplníme rumovými hrozienkami. Obe hmoty dáme prikryté najmenej na 30 minút do výparníka alebo mrazničky. Potom z jednotlivých hmôt formujeme malé vajíčka. Tmavé vajíčka obaľujeme v strúhanom kokose, svetlé v kakaovom prášku.

Slniečka

Potrebujeme * 250 g hladkej múky * 2 žĺtky * 50 g práškového cukru * 50 g masla * 3 PL bieleho vína * vanilkový cukor * soľ * kôru z jedného citróna * tuk na vyprážanie

Ako na to?
* V mise spracujeme z prísad tuhé cesto, ktoré na múkou posypanej doske rozvaľkáme na hrúbku 4 mm. Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré po okrajoch narežeme ako slnečné lúče. Vyprážame ich na rozpálenom tuku.

Tvarované veľkonočné pečivo

Potrebujeme * 650 - 750 g polohrubej múky * 250 ml mlieka * 2 vajcia * 80 g masla * 50 g droždia * 4 kocky cukru * soľ

Ako na to?
* V mise premiešame múku so soľou, do jamky v ceste vlejeme vlažné mlieko, maslo, vajcia, cukor a droždie a necháme vykysnúť kvások.
Cesto vypracujeme dohladka a prikryjeme ho. Po vykysnutí ho prepracujeme na doske a vytvoríme z neho rôzne tvary, ktoré potom na plechu potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista.

Mandľové vajíčka

Potrebujeme * 350 g práškového cukru * 110 g sušeného mlieka * 110 g masla * bielok * 2 kl drvených mandlí

Ako na to?
* Všetko spolu zmiešame a necháme stuhnúť. Lyžicou tvarujeme polovice vajíčok, vyklopíme ich a necháme zaschnúť. Polovičky zlepujeme krémami a zdobíme polevami.

Mandľové kolieska

Potrebujeme * 500 g polohrubej múky * 75 g práškového cukru * 50 g mletých mandlí * 40 g droždia * 250 ml mlieka * 2 PL oleja * 2 PL rumu * 2 žĺtky * štipku soli

Ako na to?
* V mlieku s cukrom necháme vykysnúť droždie, pridáme doň olej, rum, žĺtky a všetko v mixéri rozšľaháme na penu. Vmiešame mandle a múku so soľou a vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska, ktoré necháme ešte 30 minút vykysnúť a potom ich z oboch strán vyprážame na oleji do zlatista. Po odkvapkaní oleja obaľujeme v práškovom cukre.

Limetkový koláč

Potrebujeme * 150 g sušienok * 50 g masla * 1 PL práškovej želatíny * 2 citróny alebo väčšie limety * 450 g syra cottage * 150 g kyslej smotany * 3 PL práškového cukru * lístky mäty alebo šľahačku na ozdobu

Ako na to?
* Sušienky rozdrobíme, maslo rozpustíme a zmiešame ho so sušienkami. Vzniknutú zmes natlačíme na dno tortovej formy o priemere 24 centimetrov a necháme chvíľu stuhnúť v chladničke. V miske medzitým zmiešame syr cottage s kyslou smotanou, pridáme cukor a šťavu z jedného citrónu.
Želatínu namočíme na 5 - 10 minút do 150 ml studenej vody, počkáme kým napučí a mierne ju zohrejeme, aby sa rozpustila. Potom ju rozmiešame s pripravenou zmesou. Zmes nalejeme na podklad so sušienok a dáme na 2 - 3 hodiny do chladničky Tortu ozdobíme zvyšným citrónom alebo limetkou nakrájaným na kolieska, môžeme pridať aj lístky mäty a šľahačku.

Čokoládový koláč so sušenými slivkami

Potrebujeme * 250 g sušených sliviek do koňaku alebo rumu * 20 g kakaa * 100 g čokolády na varenie * 50 g masla * 170 g krupicového cukru * 4 bielky z veľkých vajec * 80 g hladkej múky * 1 kl mletej škorice * šľahačku alebo kyslú smotanu na ozdobu

Ako na to?
* Rúru predhrejeme na 170?°C. Otváraciu formu o priemere 23?cm vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie. Kakao, kúsky čokolády, maslo a 140 g cukru dáme do kastrólika, pridáme 100 ml horúcej vody a pomaly zahrievame, až kým sa zmes začne spájať a ostane hladká. Bielky vyšľaháme do polo tuha a po častiach do nich zašľaháme zvyšný cukor. Navrch preosejememúku so škoricou a kovovou lyžicou opatrne vmiešame do snehu. Pridáme čokoládovú zmes a takisto ju opatrne zamiešame tak, aby všetko bolo rovnomerne premiešané. Cesto vlejeme do formy a navrch poukladáme slivky, ktoré sa počas pečenia do cesta ponoria. Ak nám zvýšilo trochu alkoholu, v ktorom sa močili slivky, pokvapkáme ním povrch cesta. Formu vložíme do rúry a pečieme asi pol hodiny. Podávame s kopčekmi šľahačky alebo kyslej smotany.

Snehový bozk

Potrebujeme * 8 bielkov * 500 g krupicového cukru * 1 PL škrobu * 2 kl octu * šťavu z 2 granátových jabĺčok * šťavu z polovice citrónu * 500 ml smotany na šľahanie

Ako na to?
Rúru predhrejeme na 160 °C. Plech vyložíme papierom na nakreslíme na ňom kruh o priemere 20?cm. 8 bielkov vyšľaháme so štipkou soli na hodvábne lesklý sneh a potom doňho postupne zašľaháme 500 g krupicového cukru.
Potom sneh zaprášime lyžicou škrobu, nakvapkáme doň 2 kl octu a zľahka ho premiešame.
Nanesieme ho na vyznačený kruh na papieri a cesto vyhladíme. Vložíme do rúry a ihneď znížime teplotu o 30 °C. Sušíme 1 a 3/4 až 2 hodiny, potom rúru vypneme a necháme v nej koláč úplne vychladnúť.
Šťavu z granátového jablka zmiešame so šťavou z polovice citrónu a necháme v kastróle 5 - 7 minút prechádzať slabým varom, až kým zmes nadobudne sirupovitú konzistenciu.
Smotanu ušľaháme do tuha.
Koláč opatrne zložíme na tanier a navrstvíme naň šľahačku, zrniečka a šťavu z druhého granátového jablka. Nakoniec koláč pokvapkáme pripraveným sirupom.

Ovocné tyčinky

Potrebujeme * 400 g sušeného ovocia (hrozienka, marhule, jablká) * oriešky * 50 g medu * 20 g pšeničných klíčkov * 50 g ovsených vločiek * 100 g čokolády

Ako na to?
* Ovocie zomelieme spolu s orieškami, pridáme med, nasucho opražené vločky a klíčky a všetko premiešame.
Mokrými rukami tvarujeme z hmoty valčeky, ktoré po zaschnutí namáčame v rozpustenej čokoláde.

Veľkonočné čokoládové pralinky

Potrebujeme * 125 ml smotany na šľahanie * 100 g mliečnej čokolády * 100 g horkej čokolády * 40 g mletých lieskových orechov * 1 PL holandského kakaa * 3 PL rumu Na obalenie * holandské kakao * sezamové semienka alebo drvené piškóty * papierové košíčky

Ako na to?
Smotanu v hrnci krátko povaríme a odstavíme. Čokoládu rozdrobíme a za stáleho miešania ju v smotane rozpustíme. Hmotu necháme pri izbovej teplote na chvíľu vychladnúť. Medzitým mleté lieskové oriešky opražíme bez tuku na rozpálenej tef ónovej panvici (asi 2 minúty), dáme ich na tanier a necháme vychladnúť. Oriešky spolu s kakaom a rumom vmiešame do čokoládovo - smotanovej hmoty a necháme stuhnúť v chladničke najmenej hodinu. Po vychladnutí z hmoty lyžičkou vyberáme kúsky primeranej veľkosti a formujeme z nich guľky - vajíčka, ktoré okamžite obalíme v kakau, sezamových semienkach alebo drvených piškótach a ukladáme ich do papierových košíčkov.
Uchovávame v chlade.

Čokoládové kopčeky

Potrebujeme * 120 g tuku * 125 g práškového cukru * 2 banánové pudingy * 3 PL kakaa * 200 ml mlieka * 1 PL rumu * 1/2 vanilkového cukru * 20 lieskových orieškov

Ako na to?
* Všetky suroviny okrem orieškov vymiešame vo vodnom kúpeli. Zahrievame dovtedy, kým bude hmota jemná. Potom ju necháme čiastočne vychladnúť a lyžičkou tvarujeme kopčeky. Do každého zapichneme lieskový oriešok.

Veľkonočné čokoládové dukáty

Potrebujeme * 300 g maslových sušienok * 100 g čokolády na varenie * 100 g mäkkého masla * 200 g práškového cukru * vajce * 50 g kakaa * 20 ml griotky

Ako na to?
* Sušienky rozdrvíme, maslo s cukrom a vajcom vymiešame na penu, pridáme rozpustenú čokoládu, griotku, kakao a rozdrvené sušienky.
Vypracujeme cesto, z ktorého vyvaľkáme valec o priemere 5 cm, zabalíme ho do celofánu a dáme na 12 hodín stuhnúť do chladničky. Po vychladnutí valec krájame na malé dukáty.

Veľkonočné praclíky

Potrebujeme * 750 g hladkej múky * 180 g masla * žĺtok * 450 ml mlieka * 30 g droždia * 1 kl kryštálového cukru * vajce * rascu * mak

Ako na to?
* Do preosiatej múky pridáme rozpustený tuk, žĺtok, vlažné mlieko a kvások pripravený z droždia, cukru a mlieka.
Vymiesime tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto znovu premiesime, sformujeme ho do valca a ten pokrájame na viac častí. Každú rozvaľkáme rukami na šúľky a zo šúľkov tvarujeme praclíky. Ukladáme ich na vymastený a pomúčený plech ďalej od seba, aby sa nezlepili. Praclíky natrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom alebo rascou, necháme ešte asi 20 minút kysnúť a upečieme..

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.