PRE CELÚ RODINU
PRÍPRAVA: 1 HODINA 40 MINÚT
KVÁSOK: 20 g kvasníc, 3 lyžice vlažného mlieka, 1 lyžica práškového cukru.
CESTO: 250 g zemiakov uvarených v šupke, 300 g polohrubej múky, 30 g masla, 2 žĺtky, soľ, 200 g údenej šunky, olej na vyprážanie.
1. Vychladené zemiaky prelisujeme do hlbšej nádoby. Pridáme do nich pripravený kvások, múku, žĺtky a maslo. Všetko spolu dobre spracujeme na tuhšie cesto a necháme ho kysnúť.
60 minút
2. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovice, ktoré rozvaľkáme na 3/4 cm hrubé pláty. Na prvom pláte formičkou naznačíme kolieska, do stredu dáme lyžicu posekanej šunky a celé prekryjeme druhým plátom cesta.
20 minút
3. Okraje pred vykrajovaním pritlačíme. Pagáčiky necháme ešte chvíľu kysnúť a potom ich vyprážame na oleji.
20 minút
Šalát Cézar
Kráľ všetkých šalátov je chrumkavý, pikantný a má zaujímavú históriu. Krok za krokom vás ho naučíme pripraviť presne tak, ako sa podáva v najluxusnejších reštauráciách.
Pre 4 osoby
Príprava: 30 až 40 minút Suroviny: * 2 hlávky rímskeho šalátu * 2 kuracie prsičká * olej na opekanie mäsa * soľ a čierne korenie * kúsok parmezánu vcelku na hobliny Zálievka: * 2 žĺtky * 150 až 200 ml olivového oleja * šťava z 1 citróna * 2 ančovičky v oleji * 2 - 3 lyžičky dijonskej horčice * 1 lyžička strúhaného parmezánu * 1 lyžička worcesterskej omáčky Krutóny: * štvrť až pol čerstvej bagety * olivový olej na opekanie krutónov * 5 strúčikov cesnaku
Typy a triky
* Krutóny môžete pred osmažením krátko a nasucho opiecť v rúre.
Pečivo sa tak zbaví vlhkosti, ktorá bráni rovnomernému osmaženiu.
Navyše potom toľko nenasiakne olejom.
* Nemajú vo vašom obchode ančovičky? Nahraďte ich takzvanými očkami s kaparou uprostred a do zálievky ich celé rozmixujte
1. PRIPRAVTE ZÁLIEVKU
Všetky suroviny na zálievku vyberte včas z chladničky, aby mali rovnakú izbovú teplotu. Vložte ich do mixéra a prešľahajte - mala by vzniknúť hladká hmota podobná majonéze. Potom sa pustite do výroby krutónov. Bagetu nakrájajte na centimetrové kocky.
Do panvice nalejte trochu olivového oleja, rozohrejte ho a pridajte plátky cesnaku, prisypte kocky pečiva a opečte ich do chrumkava. Ak sa cesnak spáli, odstráňte ho - má horkú chuť.
2. OPEČTE MÄSO
Mäso z kuracích pŕs rozkrájajte na čo najtenšie plátky, aby sa rýchlejšie prepieklo. Plátky jemne osoľte a okoreňte. Z panvice po krutónoch povyberajte pripálené kúsky bagety či cesnaku, prilejte olej a panvicu rozohrejte. Mäso z oboch strán prudko opečte. Potom panvicu na pár minút prikryte pokrievkou - mäso sa prepečie a pustí trochu šťavy. Tú môžete primiešať do zálievky.
3. DAJTE ŠALÁTU SPRCHU
Rímsky šalát rozdeľte na listy a poriadne ich opláchnite pod prúdom studenej vody. Listy dobre osušte, bude na nich lepšie držať zálievka. Potom ho ručne natrhajte na kúsky. Robia to tak aj profesionálni kuchári - krehké lístky sa nepoškodia tak veľmi, ako pod ostrím noža. Nôž budete potrebovať na kuracie mäso - nakrájajte ho na pásiky.
4. KORUNUJTE SVOJE DIELO
Natrhané listy šalátu rozdeľte na taniere a pridajte parmezán - z bloku syra odkrajujte jemné hobliny. Ak nemáte špeciálny nástroj, postačí vám aj škrabka na zeleninu.
Do šalátu prisypte chrumkavé krutóny a prilejte zmixovanú zálievku. Dielo korunujte nakrájanými plátkami šťavnatého kuracieho mäsa.
Recepty z receptára
Mamutí steak
Suroviny: 1 kg bravčového stehna, 100 g oleja, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 100 g šunky, 100 g eidamu, 150 g vývaru z kostí, 60 g múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1), soľ Postup: Z odležaného bravčového stehna nakrájame steaky s hmotnosťou asi 200 g. Zľahka ich naklepeme, osolíme a na rozpálenom oleji opečieme po oboch stranách do ružova tak, aby mäso nebolo celkom prepečené, vysušené, ale ani nie surové. Celé šampiňóny položíme na hotové steaky, prekryjeme plátkom šunky, syra a dáme zapiecť. Do výpeku pridáme múčne maslo, krátko restujeme, zalejeme vývarom, povaríme. Šťavu precedíme a pri podávaní ňou steaky podlejeme. Podávame so zemiakovými hranolčekmi.
Sója s cuketou na kyslo
Suroviny: 1 balík sójových plátkov, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety), 1 cibuľa, rastlinný olej, soľ, 300 g cukety, 0,2 l sójového mlieka, 20 g hladkei múky, ocot, umelé sladidlo, nadrobno posekaný čerstvý kôpor Postup: Sójové plátky zalejeme vriacim zeleninovým vývarom na 3 až 4 hodiny. Očistenú cibuľu speníme na rastlinnom oleji, pridáme scedené sójové plátky, mierne osolíme, podlejeme troškou zeleninového vývaru a prikryté dusíme 15 minút. Potom pridáme očistenú a na kocky pokrájanú cuketu a podusíme spolu 10 minút. Zahustíme sójovým mliekom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku, a povaríme 20 minút. Hotové dochutíme podľa vlastnej chuti octom, troškou umelého sladidla a nadrobno posekaným čerstvým kôprom. Podávame s hnedou ryžou.
Banánová lahôdka
Suroviny: Cesto: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 125 g Solamylu, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Krém: 250 ml mlieka, 1 lyžica cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1/2 balíčka krémového prášku so Zlatým klasom, 1 zarovnaná lyžica hladkej múky, 2 žĺtky, 250 g Flóry, 150 g práškového cukru, marhuľový džem, 4-5 banánov
Sneh: 6 bielkov, 300 g práškového cukru
Postup: Celé vajcia vymiešame s cukrom a potom šľaháme nad parou do zhustnutia. Necháme trošku vychľadnúť, pridáme Solamyl a prášok do pečiva. Rozotrieme na vymastený, múkou posypaný plech a upečieme. V mlieku rožmiešame pudingový prášok, cukor, vanilkový cukor, múku a jeden žĺtok a uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladnúť. Tuk vymiešame s cukrom a s druhým žĺtkom a spolu s celkom vychladnutým pudingom vyšľaháme na jemný, hladký krém. Na vychladnuté cesto natrieme džem a naň polovicu krému. Na krém poukladáme kolieska banánov, na ne natrieme druhú polovicu krému a nakoniec sneh (nad parou ušľaháme bielky s cukrom).
Omeleta s hubami
Suroviny: 8 vajec, 40 g oleja, 1 cibuľa, 200g póru, 200g šampiňónov, zelená petržlenová vňať, soľ
Postup: Cibuľku pokrájanú nadrobno speníme na horúcom oleji, pridáme umytý a očistený pór pokrájaný na kolieska a šampiňóny nakrájané na tenké plátky. Dobre podusíme, podlejeme malým množstvom horúcej vody a opäť podusíme. Štvrtinu tejto zmesi vložíme na teflónovú panvicu potretú olejom, zalejeme dvoma vajciami rozšľahanými so soľou a nadrobno pokrájanou zelenou petržlenovu vňaťou, premiešame a upečieme. Takisto pripravíme tri ďaľšie omelety. Podávame s varenými zemiakmi a hlávkovým šalátom.
Strúhanková nátierka
Suroviny: 200g strúhanky, 80ml vody, 2 lyžice oleja, 1 bobkový list, 1 a pol lyžičky tymiánu, 500ml najemno nakrájanej cibuľky, 1/4 lyžičky majoránky, 1 lyžička oregana, 1 a pol lyžička bazalky, 3/4 lyžičky morskej soli, 1 lyžička rozotretého cesnaku, 60ml bezmliečneho rastlinného margarínu
Postup: Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame a necháme zmäknúť. Na rajnicu dáme olej, bobkový list a tymián, mierne zahrejeme a pridáme cibuľku, ktorú pražíme spolu s korením do zmäknutia. Keď je cibuľka hotová, odstránime bobkový list a pridáme ostatné prísady, okrem margarínu. Dusíme na miernom plameni 15 minút. Medzitým si roztopíme margarín, ktorý potom pridáme do takto pripravenej zmesi. Dôkladne zamiešame, dáme do vhodnej nádoby a necháme vychladnúť.
Baraní guláš
Suroviny: 800 g baranieho pliecka bez kosti, 2 lyžice masti, 125 g cibule, 1 lyžička mletej červenej papriky, 4 dl vody, 1 lyžica rajčiakového pretlaku, 1 lyžičku soli, 3 strúčiky cesnaku, rasca, majorán, 1 lyžička hladkej múky Postup: Umyté mäso nakrájame na rovnaké kúsky asi po 25 g (6 kúskov na porciu). Na časti tuku opražíme dozlata nadrobno nakrájanú cibuľu, zaprášime paprikou, speníme, pridáme mäso, rascu, nastrúhaný cesnak, opražíme, osolíme a dusíme vo vlastnej šťave. Po vydusení pridáme rajčiakový pretlak, mierne podlejeme vodou a spolu za občasného premiešania dusíme takmer domäkka. Mäso vložíme do hrnca. Základ zahustíme svetlou zápražkou, pripravenou zo zvyšku masti a múky, rozmiešame, podlejeme vodou, pridáme rozdrvený majorán a za občasného miešania varíme asi 20 minút. Pred dovarením sa podľa potreby dochutíme soľou.
Medovník
Porcie: Na 12 zákuskov
Príprava: 30 - 40 minút Pečenie: 7 - 10 minút na každý plát Odležanie: aspoň 2 hodiny Suroviny: * 3 vajcia * 300 g práškového cukru * 1 hera * 3 lyžice tmavého medu * 1 lyžička jedlej sódy * 400 g hladkej múky 00 extra
Na krém: * 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka * 300 g masla
Tipy a triky
* Zatvorenú plechovku sladeného kondenzovaného mlieka vložte do hrnca s vodou, ten postavte na sporák a varte dve hodiny na miernom ohni. Mlieko skaramelizuje - zhnedne a stuhne. S polovicou masla, teda 150 g, vymiešajte obsah konzervy (ale pozor, karamel pridávajte postupne, aby výsledok nebol presladený).
Ostávajúcich 150 g masla vymiešajte s balíčkom vanilínového cukru a s práškovým cukrom, podľa chuti a oboma krémami postupne naplňte medovník. Ak chcete, pridajte aj hrsť nasekaných vlašských orechov.
1. DOPRAJTE CESTU VODNÝ KÚPEĽ
Do kastróla nalejte vodu a postavte naň misku tak, aby sa nedotýkala hladiny. Vodu nechajte zovrieť.
Do misky dajte heru a nechajte tuk pomaly rozpustiť.
Potom do nej rozbite vajce a postupne pridajte med, cukor, múku a jedlú sódu. Zmes miešajte vareškou približne 10 minút, kým cesto nebude mať zlatú farbu. Pre netrénované ruky to môže byť fuška, preto pokojne siahnite po kuchynskom robote (metly v tvare špirály). Cesto rozdeľte na 6 dielov a zapnite rúru - elektrickú na 170, teplovzdušnú na 150 stupňov.
2. UPEČTE PLÁTY
Na plech natiahnite papier na pečenie a obkreslite naň tanier alebo tortovú formu. Do predkresleného kruhu rozotrite gumovou stierkou cesto v čo najtenšej vrstve - malo by kružnicu asi o centimeter presahovať. Plát pečte dozlatista (7 až 10 minút) a to isté spravte s ostatnými.
V teplovzdušnej rúre môžete piecť všetky pláty naraz, samozrejme, ak máte dosť plechov. Na upečené pláty položte tanier (tortovú formu) a odrežte presahujúci okraj.
3. VYROBTE POSÝPKU A KRÉM
Odrezky z plátov cesta nevyhadzujte - budete ich potrebovať na výrobu posýpky. Dajte ich do misky a prstami ich rozmrvte. Kondenzované mlieko a zmäknuté maslo vyšľahajte ručne alebo elektrickými metlami dohladka, trvá to približne 10 minút. Počkajte, kým vychladnú všetky pláty a potom sa pustite do zostavovania torty.
4. DOKONČITE DIELO
Pomocou noža rozotrite krém na prvý plát. Priklopte ho ďalšou plackou a aj tú natrite maslovým krémom. Opakujte tak dlho, kým vám nedôjdu medovníkové pláty. Na záver potrite celú tortu - aj po obvode - krémom a poprášte pripravenou posýpkou.
A teraz to najťažšie: pokúste sa hotovému medovníku odolať - nechajte ho aspoň dve hodiny, ešte lepšie dva dni, odležať. Pláty cesta zmäknú a torta bude krásne vláčna.